juliasreceptobilder

Matbloggstoppen recipes

Nougatmuffins!

Kategori: Muffins!

12 muffins

200g nougat

2,5 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

60g malda hasselnötter

1 ägg

1,25 dl socker

4 msk vegetabilisk olja

2 dl mjölk

15  kola-chokladpraliner (tex toffifee)

 

1. Sätt ugnen på 180 grader. Dela 100g av nougaten i bitar och smält.

2. Blanda de torra ingredienserna, mjöl, bakpulver, hasselnötter. Blanda väll. I en annan skål vispa ägg lätt och tillsätt socker, olja, mjölk, smält nougat rör om lätt. Häll sedan de torra ingredienserna bland de blöta och rör om tills allt är blandat.

3. Fyll bakformarna med smeten. In i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

4. Låt muffinsen vila i 5 minuter, smält under tiden resten av nougaten (100g) och bre på det över muffisen. Lägg sedan kola-chokladpralinen på och låt stelna i kylen.  

Mycket lätt och god muffins för alla! Funkar jättebra att ta väck nötterna om man är nötallergiker :) Men täck på att det även är nötter i nougaten!

Frukttårta!

Kategori: Tårtor/bakverk!

Ca 30 personer

 En super god tårta som uppskattas av alla! 

Bottnar x 4:

Ugnstemp: 250°C, varmluft 200°C

3 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

½ dl kaffegrädde eller mjölk

 

1. Vispa ägg och socker pösigt.

2. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i smeten. Tillsätt vätskan.

3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30 X 40 cm.

4. Grädda mitt i ugnen ca 5 min. stjälp upp kakan på socker papper eller fuktig duk. Dra bort papperet som kakan gröddats på.

Gör 4 st sådana här bottnar

 

Fyllning:

5 dl valfri sylt

5 dl nutella

5 dl marsankräm

 

1. Klä en plåt med folie och lägg sedan en botten där på. Lägg på sylt på botten och där efter ännu en botten. På med nutellan och en botten där efter. Avsluta med marsankrämen och den sista botten

 

Garnering:

10 dl grädde

2 paket mandelspån

2 dl malda hasselnötter

Massor av valfri frukt

 

1. Vispa grädden. Bre på grädde på hela tårtan så att man inte ser bottnarna.

2. Lägg på frukten så att det täcker hela övre delen av tårtan.

3. Blanda mandelspånen och de malda hasselnötterna och strö över det på tårtans sidor.

 

Fruktgelé!

4 st gelatinblad

1 - 1 dl vatten

2 dl hallonsaft, koncentrerad (går likabra med någon annan smak på saften)

 

1. Lägg gelatinbladen 5 min i kallt vatten. Lyft upp bladen och smält dem i 1/2 dl vatten på svag värme i en liten kastrull. Blanda resten av vattnet och saften i en skål. Rör ner gelatinet och
ställ skålen i kylen ca 30-40 min. Rör om då och då några gånger, den ska tjockna och likna äggvita i konsistensen. Häll över gelén på frukten och ställ i kylen för att stelna. 

 

Tips:

Det går jätte bra att göra bottna och krämen dagen innan så att man slipper göra allt på samma dag.

Vill du inte ha så stor tårta så räcker det med att göra två bottnar och sedan dela dem men täck på att du minskar även fyllningen, garneringen och fruktgelén. 

Vaniljhjärtan!

Kategori: Efterrätt!

Myser ner mig i soffan och äter vaniljhjärtan och saknar dig…

 

16st

Ugnstemp: 200˚C, varmluft 175˚C

 

4 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

¾ dl – 1 dl socker

200g smör eller margarin

Vaniljkrämsfyllning:

1 ½ dl grädde

1 äggula

2 tsk socker

1 msk potatismjöl

2 tsk vanillinsocker

Garnering:

Florsocker

 

Smörj hjärtformar.

    Blanda samman de båda mjölsorterna och sockret. Finfördela matfettet i blandningen och arbeta snabbt ihop alltsammans till en smidig deg. Låt den ligga svalt en stund.

    Blanda samman alla ingredienser utom vanillinsocker i en tjockbottnad kastrull. Sjuda under omrörning tills krämen är tjock. Kyl den och smaksätt med vanillinsocker.                     

    Kavla ut degen ganska tjockt. Klä formarna med den. Fyll med vaniljkräm och täck med ett lock av degen. Ställ formarna på en plåt.

    Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min.

    Stjälp upp kakorna försiktigt medan de är varma. Låt dem kallna. Sikta florsocker över. 

Hoppas det smakar! 

Hemmagjorda chips!

Kategori: Tips!

Till 1 plåt:
2 potatisar
olivolja
Popcornkrydda

Gör så här:
Ställ ugnen på 150 grader,
Tvätta potatisen väl eller skala. Skiva den i tunna skivor, med tillexempel en osthyvel,  och lägg bitarna på hushållspapper
så överflödig vätska försvinner.  Lägg skivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper, och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter.
Ta ut dem och ringla över olivolja , alternativt pensla dem med olja. Och ställ in cirka 10 – 15 minuter igen. Tills de fått fin färg.
När du tar ut dem  lägg dem på ett hushållspapper så överflödig olja försvinner, och krydda dem med valfri krydda eller salta.

Klara att servera

Nybakade kladdkaks muffins med mint!

Kategori: Muffins!

 

Du behöver:

  • 200 g smör
  • 200 g marabou mint krokant
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • (ca 1 msk kakao, om man vill ha lite mörkare chokladsmak)

Gör så här:

Smält smöret i micron. Bryt sönder chokladen och lägg den i smöret. Rör om till allt smält.

Tillsätt mjölet. Rör ner ett ägg i taget. Tillsätt sockret och ev kakao. Rör smeten slät.

Häll ut i en silikonform eller smörad och bröad form. Grädda 12 minuter i 175°. Ta ut och låt kallna (eller ät direkt med sked)

Servera gärna med lite lättvispad vaniljgrädde. Vill ha sommar så tog formar med jordgubbar på! :D

 

Ostkyckling!

Kategori: Kyckling!

Något av det godaste som finns är kyckling! Så här kommer ett enkelt recept!

 

4 portioner

4 kycklingbröstfiléer

2 paket mozzarella

En liten kruka färsk basilika

Salt och peppar

2 msk olivolja

 

1. Skär ett snitt längs ena sidan på kycklingbrösten så att det bilads en ficka. Fyll fickorna med ost och tryck in tre eller fyra basilikablad i dem. slut till och krydda köttet med salt och peppar.

2. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek kycklingbrösten sakta i 15-20 minuter tills de är gyllengula och köttet mört. Vänd dem flera gånger. Funkar även jätte bra att grilla kycklingbrösten.

3. Servera dem nystekta. 

Fruktgelé!

Kategori: Tips!

Till en tårta som är ca 25 cm i diametern 
2 st gelatinblad
0,5-0,5 dl vatten
1 dl hallonsaft, koncentrerad (går likabra med någon annan smak på saften)
 
Lägg gelatinbladen 5 min i kallt vatten. Lyft upp bladen och smält dem i 1/2 dl vatten på svag värme i en liten kastrull. Blanda resten av vattnet och saften i en skål. Rör ner gelatinet och
ställ skålen i kylen ca 30-40 min. Rör om då och då några gånger, den ska tjockna och likna äggvita i konsistensen. Häll över gelén på frukten och ställ i kylen för att stelna. 
 
Gör så att frukten håller lite längre och gör även det snyggare på tårtan!  Och det är väldigt lätt att göra det :D
 

Små pannacotta med färska jordgubbar!

Kategori: Efterrätt!

4 portioner

2 gelantinblad

2 dl grädde

2 msk honung

1 krm vaniljpulver

1 lime

1 dl gräddfil

2 dl färska jordgubbar

50g mörk choklad

Hackad mandel

Rivet skal av 1 lime

 

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädden tillsammans med honung och vanilj. Ta upp gelatinbladen och krama ur dem. smält gelatinbladen i gräddblandningen. Riv limeskalet och rör ner det tillsammans med gäddfilen. Häll gräddblandningen i dessertglas och ställ i kylen i minst 2 timmar. Skiva jordgubbar och fördela dem på fyra små tallrikar. Ta fram pannacottan några minuter innan servering eller skölj glasen under varmt vatten och stjälp upp pannacottan på de skivade jordgubbarna. Smält choklad i ett vattenbad. Toppa pannacottan med smält choklad, hackad mandel och rivet limskal. Servera direkt.

 

Ett recept som jag har tagit ur en GI bok. Men kan lova att alla kommer att uppskatta efterätten även om man aldrig har ätit GI :)