Chokladdoppad lakritskola med havssalt!

Ca 60 stycken
1/2 påse eller 3/4 dl turikisk peppar, (hårda lakritskarameller)
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl airap
1 msk kakao
2 tsk smör
 
200g mörk choklad
havssalt

Klä en form, ca 20x20 centimeter, med bakplåtspapper. Krossa karamellerna i en mortel.

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117-120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.

Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen i vattenbad, låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!

Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

 

Detta recept har blivit mycket populärt bland mina lakrits älskade vänner. Så om du tycker om lakrits, kan jag lova dig att du går miste om något om du inte testar dessa ;)

Kommentera inlägget här :