juliasreceptobilder

Matbloggstoppen recipes

Pepparkakstryffel!

Kategori: Högtider!

 

300g mjölkchoklad av fin kvalitet

25g smör

½ dl vispgrädde

2 msk flyttade honung

1 tsk malen kanel

½ tsk malen kardemumma

½ tsk malda nejlikor

½ tsk ingefära

½ vaniljstång

150g mörk eller ljus choklad till dopping

Du behöver även: pepparkaksformar av den minsta sorten.

 

Finhacka chokladen. Dela smöret i mindre bitar och lägg smör och choklad i en bunke. Häll grädde och honung i en liten tjockbottnad kastrull. Lägg i kryddorna. Skär upp vaniljstången och lägg i den. Koka upp grädden. Ta ur vaniljstången och häll grädden över chokladen och rör ihop till en slät smet.

Lägg på plastfolie och låt den svalna i rumsvärme tills den stelnat.

 

Gör klickar med en sked eller använd en sprits och spritsa ut lagom stora klickar på en tallrik. Ställ i kylen att stelna. Ta ut chokladklickarna. Bred ut det i lagom tjocklek på ett bakplåtspapper och trygg ut med pepparkaksformarna.

 

Låt dem stå i rumstemperatur i en timme för att torka och doppa sedan i smält choklad. Låt dem stelna. Garnera gärna med pepparkakaskristyr!

 

Detta julgodis tycker jag är mycket gott och något som jag själv testade att gör för fösta gången förra året och tycker helt klart att de var super goda men en god pepparkaks smak. 

Vitaminsmoothie!

Kategori: Måndags smoothie!

La ut denna smoothie i somras men tog då bort saffranen, men
nu till jul är detta en perfekt smoothie!
 

2 stora glas

 

3 dl naturell yoghurt

2 ½ dl frusna mangotärningar

1 klyfta citron

1 skalad apelsin, i klyftor

2 knivsuddar saffran

2 krm gurkmeja

 

1. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en slät drink. Fördela två glas och servera.

 

Lussekatter!

Kategori: Högtider!

 
Årets första lussekatter! Så det blev lite julfika i helgen!

Ca 40st

150g smör eller margarin

50gr jäst

5 dl mjölk

1 brk Kesella

2 dl socker

1 gr saffran (2 påsar)

1 msk konjak

½ tsk salt

1 ägg

Ca 18 dl vetemjöl

 

Pensling:

Ägg

Russin

 

Början med att smula ner jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm alltihop till ca 37 grander.  (något högre om du väljer jäst för söta degar).

Häll degspadet över jästen och låt den lösa sig. tillsätt Kesella, socker och salt. Stöt saffranet lite extra i en mortel och häll på konjaken och låt det stå en stund. Häll saffranet i degskålen och blanda allt noggrant. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen till den blir blank och lätthanterlig. Dessutom ska den släppa från degskålens kanter. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs. Låt jäsa 45 minuter i jämn värme.

Knåda degen smidig och dela den sedan i 40 lika stora bitar och forma till kusar. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och garnera med russin. Låt jäsa ytterligare 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 6 – 8 minuter. Låt svalan under bakduk.

 

Ingen jul utan lussekatter :)

Jennis Blåbärssymfoni!

Kategori: Småkakor!

4 dl vetemjöl
1 dl havregryn
150g smör eller margarin (rumstempererat)
1 1/2 dl socker
1/2 dl darinsocker
1 1/2 tst bakpulver
1/2 tsk salt
1/4 dl sirap
1/2 dl äppelmos
1/2 dl vatten
40g torkade blåbär
40g torkade tranbär
40g russin, grovhackade
100g vit choklad, grovhackad
60g mjölkchoklad, grovhackad
 

1. Förvärm ugnen till 200°C. Blanda mjöl, smör, socker, bakpulver och salt så att konsistensen blir ungefär som brödsmulor. Tillsätt sirap, äppelmos, vatten och blanda samman till en deg. Blanda till slut i bär, russin och choklad.

 

2. Rulla försiktigt ut degen till antingen en lång rulle eller flera små (ca 5-7 cm i diameter). Lägg degrullarna i kylskåp i ca 30 minuter. Skär sedan degen i ca i cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakpapper på.

 

3. Sätt in kakorna i ugnen och sänk värmen till 175°C. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-15 minuter. Ta ut kakorna och låt dem svalna på galler.

 

En kaka som innehåller många goda saker som är rätt lätt att baka, men vinns även att köpa i mataffären!

 

Farsdag tårta!

Kategori: Högtider!

Klar med årets farsdag tårta, får hoppas att pappa tycker om den :)

20 bitar

Ingredienser:

4 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

 

Fyllning:

3 dl marsán – eller vaniljkräm

2 msk socker

4 ½ dl grädde

 

Garnering:

Marsipan

 

Ugnstemperatur: 175°C

Smörja och bröa en rund form, ca 22 cm i diameter.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjölet, potatismjölet och bakpulver. Vänd ner blandningen i äggsmeten. Häll den i formen.

Gräddning: Placera formen på galler i nedre delen av ugnen. Grädda i 175°C, ca 40 minuter. Låt kakan stå kvar i formen några minuter.

Stjälp upp kakan på galler och låt den kallna. Dela den i 3 bottnar, den översta knappt 1 cm tjock.

Gör marsán – eller vaniljkrämen. Kåt den kallna. Smaksätt den med socker.

Vispa grädde till fast skum och blanda den med krämen. Bred den mellan bottnarna, men spara lite. Lägg gärna på fyllning så att den är lite högre på mitten så att tårtan blir bullig när den översta tunna bottnen lagts på. Bred den sparade krämen runtom kanten på tårtan och ovanpå.

Lägg på marsipanen och dekorera med valfri dekoration.

Pumpasopp!

Kategori: Förrätter!

Gör pumpasoppa och njut av den underbara smakkombinationen pumpa och lime. En härligt krämig soppa - enkel att göra och uppskattad att bjuda på.
Ingredienser 6-8 port
1,2 kg pumpa
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 msk Svenskt Smör från Arla
12 dl Arla® mjölk
4 grönsaksbuljongtärningar
4 dl Arla Köket® lätt crème fraiche
2 lime, rivet skal och saft
2 tsk sambal oelek färsk koriander
 
Gör så här
Skala och skär pumpan i tärningar. Skala och hacka löken. Fräs löken i smör i en gryta. Tillsätt pumpa, mjölk och buljongtärningar. Låt soppan koka ca 10 min. Mixa soppan och rör i hälften av crème fraiche. Smaksätt med lime, sambal oelek och ev salt. Låt soppan koka upp, servera med en klick crème fraiche och färsk koriander.