juliasreceptobilder

Matbloggstoppen recipes

Chokladbollar!

Kategori: Småkakor!

En klassiker!
 
Ingredienser:
100g smör eller margarin
1 dl socker
1 msk vanillinsocker
2-3 msk kakao
3 dl havregryn
2-3 msk kallt starkt kaffe
 
Garnering:
pärlsocker eller kokosflingor
 
Gör så här:
Rör matfett, socker och vanillinsocker poröst. Blanda i kakao. Tillsätt havregryn och kaffe. Rör om tills att är väl blandat. (Du kan hälla i mer havregryn om du tycker att det behövs, blir godare tycker jag).
Roma smeten till små runda bollar. Rulla dem i pärlsocker eller kokos. Förvara chokladbollarna i kylskåp till dem ska avnjutas!
 

Smoothie med smak av äppelpaj!

Kategori: Måndags smoothie!

Ingredienser:
1 äpple (rivet)
1/2 dl äppeljuice
1/2 dl mjölk
1/2 dl naturell yoghurt eller kesella
Kanel efter smak
1/4 dl havregryn
1/2 banan
 
Börja mixa havregryn och äpple grovt. Lägg i resten av ingredienserna och mixa. Toppa med kanel.

Lasagne!

Kategori: Pasta!

Ingredienser för 8 per:
500g Lasagneplattor
750g blandfärs
1 gul lök
0,5 dl olja
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
3-4 msk tomatpuré
2-3 tsk basilika
salt, peppar
5 dl tjock mjölksås (se nedan)
2-3 msk smör eller margarin
parmesan

Tillagning:
1. Hetta upp olja på medelgod värme i stekpannan. Finhacka löken
2. Fräs köttfärsen och den finhackade löken mycket väl i stekpannan. Krydda med salt, peppar och basilika och pressa över vitlöksklyftor under omrörning. Tillsätt tomaterna och tomatpurén när köttfärsen är näste helt torr. Sänk värmen och låt köttmassan sjuda 15-20 minuter utan lock. Blir det torrt kan man späda med vatten. Sätt ugnen på 250°.
3. Gör den tjocka Mjölksåsen. (Recept nedan).
4.Smöra den ugnsfasta formen och varva köttfärs, lasagneplattor och mjöksås och riven parmesan i den ordningen 3-4 lager i formen. Gratinera i ugn 35-40 minuter eller tills ytan fått fin färg. Servera direkt ur formen med sallad.

 

Mjölksås
Ingredienser:
2 msk smör eller margarin
2-3 msk vetemjöl
4-5 dl mjölk
salt, vitpeppar
ev. muskot

Tillagning:
1. Smält smöret i en kastrull på medelgod eller låg värme. Vispa ett tag så att det blir slätt.
2. Tillsätt vetemjölet och vispa in det i smöret. Låt vetemjölmassan fräsa 1 minut utan att brynas. För att vara på den säkra sidan kan man ta kastrullen av värmen en kort stund.
3. Vispa ned mjölken i mjölet. Öka värmen och koka upp såsen under vispning. Koka såsen 1-2 minuter och sänk därefter värmen. Ta eventuellt kastrullen av värmen några minuter, så att såsen inte riskerar att brännas vid. Efter 5-10 minuter är såsen färdig och smakas med salt, peppar eventuellt muskot.

Potatismos!

Kategori: Tillbehör!

Husmanskost som passar till bland annat korv, kötbullar eller biffar.
Ingredienser:
8st potatis
8st jordärtskockor
1-2 dl mjölk
Några msk smör
Salt
Vit peppar
Aromat 
 
Gör så här:
1. Skala potatis och jordärtskockorna. Dela på mitten och koka i cirka 10 minuter (tills de är mjuka).
 
2. Häll av vattnet från potatisen och jordärtskockorna. 
 
3. Häll i mjölken i grytan och mosa potatisen och jordärtskockorna. Blanda i smör och låt det smälta medan du rör/mosar.  
 
4. Blanda i salt, vit peppar och armoat. 

Falukorv i ugn!

Kategori: Kött-/korvrätter!

Ingredienser:
1 falukorv
1 äppel
Senap
Ketchup
Ost bitar
Riven ost
 
1. Börja med att sätt ugnen på 200ºC.
 
2. Skär snitt i korven. Smörj en ungssäkerform med olja och lägg i korven.
 
3. Skiva äpplet i lagom stora bitar (du kan behålla skalet på). Plasera äppel bitarna i några av snitten. I de andra smitten lägger du bitar av ost.
 
4. Häll på ketchup och senap över hela korven och sätt in den i ugnen. 
 
5. Efter cirka 10 minuter ta ut korven och strö på riven ost. Sätt in i ugnen igen, tills osten är smält och korven har fått färg.
 
6. Servera med stuvade makaroner och grön sallad. 

Blåbär- och banansmoothie!

Kategori: Måndags smoothie!

Ingredienser:
1/2 banan
1 dl frysta blåbär
2 msk havregryn
1-2 krm malen kardemumma
1 dl mild yoghurt honung
 
Gör så här:
Skala bananen och skär den i bitar. Mixa alla ingredienser tills allt är blandat. Häll upp i glas och servera genast.

Kycklingpaj med curry!

Kategori: Kyckling!

Som kyckling älskare så var jag bara tvungen att testa detta recept och blir väldigt nöjd. En mycket god paj som alla kyckling älskare bör testa!
Ingredienser:
1 paket smördeg eller 1 sats pajdeg
400 gram kycklingfilé eller kycklinglårfilé
1/2 gul lök
1 klyfta spetskål (eller en bit vitkål)
1 vitlöksklyfta
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
3 tsk curry
50 gram riven ost
1 dl salta jordnötter

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg degen i en pajform och skär bort överflödig deg.
2. Skär kycklingen i bitar och stek gyllenbruna. Lägg åt sidan.
3. Strimla kålen, skiva paprikan och löken och hacka vitlöken. Stek grönsakerna i smör och tillsätt vitlöken.
4. Fördela kyckling och grönsaker i pajformen. Vispa ihop mjölk, grädde, ägg och currypasta och häll äggstanningen i pajformen. Strö över riven ost och jordnötter.
5. Grädda i ca 35 minuter eller tills den har stannat helt och fått lite färg.
 

Enkelt vitlöksbröd!

Kategori: Förrätter!

Ingredienser:
1 baguette
1-2 vitlöks klyftor
1 dl smör

Detta är ett av dem enklaste hemmagjorda vitlöksbröden du kan göra.

Gör så här:
Du kan köpa eller göra egna baguette. Pressa ner vitlöks klyftorna i smöret och blanda runt. Dela baguetten i lagom tjocka skivor och bre på vitlökssmöret. Grädda i mitten av ungen, 200 grader i ca 10 minuter. Klar att servera!

 

Geléhjärtan med jordgubbssmak!

Kategori: Högtider!

Det sista tipset är något som jag själv har velat testa ett tag nu och blev riktigt nöjd mer resultatet. Att gå till affären och köpa en ask geléhjärtan är inte så svårt och personligt men att göra sina egna är mer personligt och roligt! Så här kommer receptet:

Ingredienser:
2 dl stark jordgubbssaft
6 gelatinblad
1,25 dl strösocker
50g glykos
 
Strösocker
 
Mjuka iskubsformer i hjärtform
Rapos-/matolja
Gofis- eller kökstermometer
 
Gör så här:
1. Blanda socker, jordgubbssaft och glykos i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka tills dess att blandningen når 110 grader, dra då av från plattan.
2. Under tiden sockerlagen kakar på spisen,lägg gelatinbladen i blöt. Pensla insidan av dina mjuka iskubsformar med smakfri olja, använd en bröd eller grillpensel.
3. När sockerlagen nått 110 grader, krama ur gelatinbladen och blanda ner i sockerlagen, rör noga tills all gelatin löst sig.
4. Häll upp blandningen i iskubsformarna och ställ att svalna i rumstemperatur. När de inte är varma längre kan du ställa in dem i kylskåp över natten.
 
När dina geléhjärtan stelnat (dagen efter):
5. Häl ca 3 dl strösocker i en djup skål. Tryck ut dina geléhjärtan och rulla runt dem i socket tills de är helt täckta av socker.
 

 

Frosting!

Kategori: Muffins!

Här kommer ett alla hjärtans dag tips.
Dekorerade cupcakes, mums säger jag bara! Så dekorera en fin alla hjärtans dag cupcakes med en helt suveränt god frosting! Delar med mig av en hel del exempel på hur du kan dekorerardina cupcakes med hjälp av denna frosting.

Ingredienser:
300g Philadelphia
3 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
1 tsk vaniljpulver
2 dl florsocker

Gör så här:
Börja med att vispa grädde och bakpulver* hårt i en skål. Blanda Philadelphia, florsocker och vaniljsocker i en annan skål med en slev. Blanda sedan ihop de två skålarna och vispa, på låg hastighet, tills allt är blandat och de är fluffig. Blir den lite för lös kan du ställa den i kylskåpet en stund så att den kyls ner.

Sprits nu dina cupcakes!

* Bakpulver gör att du kan vispa grädden längre utan att det blir till smör.

Tips:
Häll i karamellfärg i grädden innan du vispar den så får du en färgglad frosting.

 
Lycka till!

 

Kärleksmums!

Kategori: Choklad!

En klassiker som även är känd som snoddas, de flesta har ätit denna kaka och har man inte det är det ett måste enligt mig! En perfekt kaka att bjuda på nu vid Alla hjärtans dag!
Ugnstemp: 175 °C, varmluft 175°C

150g margarin eller smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vanillinsocker
1 msk siktad kakao
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk

Glasyr:
75g margarin eller smör
1-2 msk kallt kaffe
1 msk siktad kakao
2 tsk vanillinsocker
3 1/2 dl florsocker

Garnering:
Kokosflingor

Gör så här:
Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och matfettet. Häll smeten i en smord och brödad långpanna, 30x40 cm.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 15 min.
Låt kakan svalna. Smält under tiden matfettet till glasyren. Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning.
Bred glasyren på kakan. Strö på rikligt med kokos. Skär kakan i fyrkantiga bitar.

Vanilj-, ananas- och passionssmoothie!

Kategori: Måndags smoothie!

2 stora glas
Ingredienser:
1/2 vaniljstång 
3 dl Vaniljyoghurt 
3 dl Mjölk 
2 dl tärnad ananas 
2 msk pressad citronsaft 
1 msk koncentrerad apelsinjuice 
1 dl is 
3 passionsfrukter 
 
Gör så här:
Dela och skrapa ur vaniljstången. Mixa yoghurt, vaniljfrön, mjölk, ananas, citronsaft och apelsinjuice till en slät massa. Vid servering, mixa i isen. Toppa med passionsfruktkärnorna.
 

Köttfärssås!

Kategori: Kött-/korvrätter!

olja
1/2 gul lök
1 kg blandfärs
1/2 dl senap
2 dl ketchup
4 dl vatten
mjöl
persilja
salt
peppar
parmesanost

1. Värm upp olja i en stekpanna och hacka löken fint. Lägg i löken och stek. När löken är ljulen brun lägger du i bland färsen och steker till den är genomstekt.

2. Blanda i senap och ketchup och bland runt ordentligt. Häll ner ca 3 dl vatten och låt koka upp. Behövs det kan du göra en redning på 1-2 msk mjöl och 1/2 dl vatten för att få såsen tjockare.

3. Fin hacka persiljan och blanda ner. Krydda med salt och peppar efter smak. Jag hade även i paprika krydda och chili krydda för att få mer smak på köttfärssåsen.

4. Servera varm med spagetti och riven parmesanost på!

Små chokladhjärtan!

Kategori: Choklad!

Små munsbitar som är väldigt goda och lätta att göra inför alla hjärtans dag. Som är goda att äta som de är, men passar lik bra till vaniljglass med hallonsås.

125g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
2 ¾ dl vetemjöl
1 msk kakao
1 äggula
 
Fyllning:
100g mörk choklad eller mjölkchoklad
½ dl vispgrädde
25g smör
 
Gör så här:
1. Rör smör och florsocker riktigt krämigt. Tillsätt mjöl och kakao. Blanda i äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
 
2. Låt degen vila, inlindad i platsfolie, i ca 1 timme i kylskåp.
 
3. Sätt ugnen på 200˚. Kavla ut degen på mjölat bakbord och ta ut små hjärtan. Använd minsta sorten av pepparkaksformar.
 
4. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtsppaper. Grädda dem mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt kakorna kallna.
 
5. Fyllning: Smält chokladen över vattenbad tillsammans med grädden och smöret. Rör ihop till en slät kräm. Låt krämen svalna så att den tjocknar.
 
6. Bred krämen på undersidan av kakan och tyck ihop med en annan kaka. Förvara kakorna svalt.
 
 

Hemmagjord pizza!

Kategori: Paj/pizza!

Inget går upp mot en hemmagjord pizza en helgdag. Om du inte vet vad du ska äta idag, är mitt tips att göra en god pizza!

Ingredienser för 4 per:
1 msk olja
1,5 dl ljumt vatten
25g jäst
1 tsk salt
4 dl vetemjöl

1 burk krossade tomater
350g riven ost
5-10 färska champinjoner eller 1 burk
1 pak bacon
1 pak salami
2 pak mozzarella
oregano, salt, peppar

Förberedelser:
Smula söner jästen och lös den i det ljumma vattnet blandat med olja. Rör in salt och hälften av mjölet och arbeta till en jämn smet. Tillsätt ungefär hälften av det återstående mjölet och arbeta degen blank och smidig. Låt degen jäsa i bunke under varm, fuktig duk 15-20 minuter. Sätt ugnen på 300. Riv under tiden ost fint på rivjärnet, strimla bacon, rensa och hacka svampen. Dela degen i 4 delar och kavla ut på rikligt mjölat (det återstående mjölet) bräda. Vänd degen ett par gånger under kavlingen och kavla ut mycket tunt. Lägg pizzorna på bakplåtspapper. Bred över krossade tomater, hälften av osten och fördelar bacon, salami och champinjoner i grupper på pizzorna. Strö över den sista osten. Skiva mozzarellan i bitar och fördela den på pizzorna. Strö över oregano, salt och papper.

Tillagning:
Grädda alla 4 pizzorna på samma gång, 10 - 15 minuter, och låt plåtarna byta plats efter halva tiden. Garner med lite oregano och servera med en god sallad.

Tips:
Genom att ha lägga ost före de övriga ingredienserna gör så att smaken kommer fram bättre. Men ha även lite ost över för att det ska se gott ut ;) 
 

Fruktsallad!

Kategori: Tips!

 
Fruktsallad är nog det godaste som finns! Man kan verkligen inte få mycket av det enligt mig. Vid denna tid på året behöver man äta mycket frukt så passa på! Man kan äta frukt till allt, glass, pannkakor, våfflor, med nötter/choklad, på desserter eller bara göra en enkel och god fruktsallad!

Enkel smoothie!

Kategori: Måndags smoothie!

Den enklades smoothien man kan göra är helt klart denna!
 
1 dl yoghurt
1 dl mjölk
valfri frukt 
 
Mixa allt till en skummig dirka!
Genom att ta den frukten du själv tycker om gör så att du får just den bästa smaken på din smoothie! Tänk på att yoghurt och mjölk kan variera beroende på vilken frukt du tar, t ex apelsin är väldigt vattnet så kanske behövs mer yoghurt och minde mjölk då :) 
 

Tropisk mangosmoothie!

Kategori: Måndags smoothie!

 

Ingredienser:

4 dl Vaniljyoghurt Solfrukt
½ st mango
1 st persika
1 st banan
½ dl hallon
 
Gör så här:
Mosa hallonen och lägg dem i botten av två glas. Skala och dela mangon och bananen. Skär persikan i bitar. Lägg yoghurt, mango, persika och banan i en blender. Mixa till en slät dryck och häll försiktigt upp smoothien över hallonen i glasen.
 
 
Tips:
Finns det inte färsk mango eller persika så använd 
konserverad på burk .

Nougat praliner!

Kategori: Choklad!

Ett mycket enkelt recept på nougat praliner!
 
Ingredienser:
200g ljus block choklad
125g nougat
 

1. Hacka chokladen så fint som du bara kan med en stor kniv. Den ska smälta snabbt och jämnt.

2. Lägg två tredjedelar av chokladen i en glasskål. Placera den i en kastrull med kokande vatten, men utan att skålens botten nuddar vattnet. Låt chokladen smälta långsamt under ständig omrörning.

3. Ta tempen på chokladen. Kontrollera temperaturen med en kökstermometer. Chokladen ska vara högst 45°C. Ta bort skålen från vattenbadet när chokladen närmar sig maxtemperatur.

4. När chokladen har smält kyls den snabbt ner igen genom att resten av den hackade chokladen blandas ner under ständig omrörning. Temperaturen bör gå ner till 26°C. Ställ glasskålen i en större salladsskål med kallt vatten för att kyla chokladen snabbare.

5. Ställ tillbaka glasskålen i vattenbadet i 2 till 3 sekunder och lyft sedan bort den igen. Chokladens temperatur bör vara 29 till 33°C. Kontrollera mycket noga, för chokladen blir väldigt snabbt varm! Fortsätt att röra så att värmen fördelar sig jämnt i chokladen.

6. Nu har chokladen rätt temperatur och är klar att användas. Konsistensen ska vara slät och krämig, och chokladen ska vara blank och glansig.

7. Gör chokladformarna. Häll över chokladen i en lite tillbringare eller ett mått med hällpip. Fyll silikonformarna till hälften med choklad. Smörj aldrig silikonformarna, vare sig med smör eller något annat fett.

8. Vänd runt varje form mellan fingrarna så att formen kläs invändigt med choklad och häll tillbaka överbliven choklad i tillbringaren. Låt chokladen kallna i rumstemperatur eller i kylskåpet. Spara resten av överdragschokladen i vattenbad.

9. Smält nougaten och låt den svalna lite. Häll den sedan i chokladformarna och låt det stelna ordentligt.

10. Häll över den sista chokladen och låt allt stelna! Var försiktig när du tar ut pralinerna ur silikonformarna så att pralinerna inte går sönder.