juliasreceptobilder

Matbloggstoppen recipes

Kycklingcrêpes!

Kategori: Kyckling!

Receptet är för 4 personer.

Pannkakor

  • 2½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smö

Fyllning:

  • 2 kycklingfiléer,
  • en rödlök
  • 2 msk capris
  • 2 msk tomatpuré
  • 150 gram champinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
  • cayenpeppar
  • oregano
  • olivolja
  • paprikapulver
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 dl riven ost, gärna lagrad

Gör så här

Stek först pannkakorna.

Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.

Vispa i resten av mjölken och äggen. Låt gärna svälla i cirka 30 minuter.

Smält hälften av smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten. Använd resten av smöret till att steka pannkakor. Stek gärna pannkakorna lite tjockare än vanliga, klassiska pannkakor, så håller de ihop lite bättre när du lägger fyllning i dem.

Låt pannkakorna svalna.

Smörj en stor ugnsfast form.

Skär kycklingen i centimetertjocka skivor. Finhacka rödlöken och skär svampen i bitar.

Hetta upp olivolja i en stekpanna eller stekgryta och fräs löken någon minut så den får färg. Pressa ner vitlöken och låt svampen fräsa med. Låt blandningen fräsa tills den får färg och mjuknat. Lätt åt sidan.

Stek nu kycklingbitarna genomstekta i olivolja. Överstek inte - köttet ska inte bli bli torrt. Provskär och kontrollera att bitarna inte är rosa. Lägg kycklinge åt sidan.

Lös tomatpurén i några matskedar vatten i stekgrytan/ pannan och koka upp. Smaka av med oregano, paprikapulver, salt och peppar och låt koka ihop några minuter.

Tillsätt grönsakerna och kycklingen och blanda väl.

Lägg upp fyllning på en pannkaka, vik först in två av sidorna och vik sedan över de andra två sidorna så att det bildas ett "pannkakspaket". Lägg paketet/ rullen med skarven nedåt i den smorda formen.

Fyllningen räcker till cirka åtta pannkakor - den fyllning som blir över kan användas till att täcka crêpesen med.

Täck crêpesen med riven ost och gratinera i ugn 225 grader till de fått fin färg, cirka 15-20 minuter.

Tips! Gillar du vitlök täcker du crêpesen med några klickar vitlökssmör innan du sätter in den i ugnen.

Bananplättar!

Kategori: Frukost!

Du kan äta dessa till frukost, mellanmål eller dessert.
 
1 pannkaka/våffla 
1 banan
1 ägg
1 nypa vaniljsocker
1 nypa salt
ev. färsk frukt, bär och agavesirap
 
Mosa bananen. Rör ner ägg, vaniljsocker och salt. Steg upp smeten i en stekpanna. Servera ev. med färska bär och agavesirap. Vill du hellre göra våfflor går det bra att grädda smeten i ett våffeljärn.
 

Polkasmoothie med hallon!

Kategori: Måndags smoothie!

Kan lova er att ni inte kommer att ångra er om ni gör denna! Den är verkligen helt gudomligt god!
 
2 stora glas
Ingredienser:
4 dl vaniljyoghurt
1/2 dl polkagrisar
1 dl hallon
1 dl grädde
 
Gör så här:
Börja med att krossa polkagrisarna. Lägg alla ingredienser i en blender och mixa till en slät dryck. Servera smoothien kall i höga glas, gärna med sugrör.

Falukorvsgratäng!

Kategori: Kött-/korvrätter!

Stod för middagen här hemma idag så tänkte dela med mig av detta receptet.
Det här behöver du:

4 portioner makaroner eller ris
600 g falukorv
1 dl krossade tomater
4 msk sweet chilisås
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 dl skivade champinjoner
1 paprika i bitar
1 pressad vitlöksklyfta
Salt & peppar
1½ dl riven ost

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka makaroner el ris. Smörj en ugnsfast form. Skär falukorven i månar och stek dem med vitlöken tills de tar färg.

2. Blanda ihop creme fraiche, grädde, sweet chili, krossad tomat, champinjoner, paprikan och osten. Krydda med salt & peppar.

3. Blanda ihop makaroner/ris med korven. Rör sist ner såsen. Gratinera i ugn 15-20 minuter.

Smoothie med melon och kiwi!

Kategori: Måndags smoothie!

Smoothie med läskande smaker som barn gillar. Smoothien är söt och god av honung och banan.
 
1 glas:
½ banan
1 klyfta melon av valfri sort, 100 g 
1 kiwi 
1 msk honung
1 dl Arla Ko® laktosfri mild yoghurt
 
Gör så här:
Skala banan, melon och kiwi och skär i bitar. Mixa frukten tillsammans med yoghurt till en krämig smoothie. Garnera gärna med en bit melon och servera med sugrör.

Vinter bilder!

Kategori: Dagens bild!

Jag älskar verkligen havet och skulle helt klart vilja bo vid havet! Jag vet inte hur många foton jag har på stranden vid mitt hus, men dessa två bilderna blev jag riktig nöjd med :) Titta och njut av två härliga snö bilder!
 
 

Bakad potatismos!

Kategori: Tillbehör!

Helgen närmar sig och man vill äta något gott men vet inte vad. Då passar detta suveränt kan jag lova er!
 
Ingredienser: 
4 st bakade potatis
1 burk creme fraiche
1-2 dl grädde
smör
franska örter
salt
ost
 
1. Sätt ugnen på 225°C. Skölj, borsta och torka potatisen. Stick några små hål i potatisen. Baka dem mitt i ugnen, ca 50 minuter.

2. Låt potatisen svalna lite innan du skär dem i två lika stora delar. Gröpp färsiktigt ut potatisen ur skalet och lägg i en skål. Häll i creme fraiche, smör och gryddor i skålen och mosa till mos. 
 
3. Fördela mosen i skalen. (Detta kan du göra en stund innan och ställa åt sidan). Strö över riven ost och sätt in i ugnen en liten stund så att osten smälter och så att de blir varma.
Servera med något gott kött, en god sås och grönsallad! Jag hade ryggbiff och rödvinssås till.

Nötstänger med nougat!

Kategori: Efterrätt!

ca 30 stänger
Tid: ca 50 min
 
2dl hasselnötter
150g smör
2 dl strösocker
3 ägg
 
1/2 dl kakao
2 krm salt
2 3/4 dl vetemjöl
100g hackad mörk choklad
 
Glasyr:
125g nougat
25g mörk choklad
 
1. Rosta nötterna mitt i ugnen i 200° ett par minuter tills skalen börjar lossna och nötterna fått lite färg. Låt svalna. Rör smör och socker poröst.
 
2. Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning. Blanda kakao med salt och vetemjöl och sikta ner. Rör om och tillsätt hasselnötter och hackad mörk choklad.
 
3. Bred ut smeten i en bakpappersklädd form, cirka 24x24 cm. Vik bakpapperet och fäst ev med häftklammer till rätt storlek.
 
4. Grädda i nedre delen av ugnen i 200° cirka 12 minuter tills smeten stannat med fortfarande är kladdig. Låt kallna.
 
5. Smält nougaten och den mörka chokladen i en skål över sjudande vattenbad och bred blandningen över kakan. Låt stelna och skär i stänger.
 

Frukost (äggröra)!

Kategori: Frukost!

Äggröra är gott till frukost med ex. stekt bacon och till lunch med rökt kött som fårfiol.

Jag älskar stora hotellfrukostar, men vem gör inte det? Blev sugen på att göra min lilla egna hotell frukost så tog och gjorde äggröra till mig själv. Till åt jag en grahamsbulle och ny pressad apelsinjuice. Grymt gott och en toppen start på dagen!

1 portion, kan såklart dubbleras efter så många portioner du vill laga
Klar på: 8 min

Ingredienser:
3 ägg normalstora ägg eller 2 stora ägg
2 msk vatten, mjölk eller grädde
1 msk smör eller olivolja
salt och vitpeppar

Tillagning:
1. Vispa sönder äggen i en bunke.
2. Tillsätt vatten, mjölk eller grädde.
3. Salta och peppra
4. Värm en msk smör eller olivolja i en panna.
5. Tillsätt äggröran samt värm under omrörning tills äggen blir en grovkornig röra.
6. Servera äggröran direkt då den är krämig. Efter ett tag stelnar äggröran och blir lite tråkigare men det är rätt gott det också.

Läcker apelsinsmoothie!

Kategori: Måndags smoothie!

2 stora glas
 
Ingredienser:
1 banan
4 dl yoghurt
2 msk apelsinjuice
 
Gör så här:
Vispa eller mixa ingredienserna till en slät och skummig drink och häll upp i höga glas.
 
En av den godaste smoothien som jag har druckit!  

Kycklingcannelloni!

Kategori: Kyckling!

4 portioner
Ingredienser:
4 kycklingbröst utan skinn, tärnade
2 msk olivolja
6 msk smör
5 ½ dl vispgrädde
1 tsk salt
1 tsk peppar
1 krm nyriven muskot
55g nyriven parmesanost
450g ricottaost
1 ägg, lätt vispat
1 msk hackade färsk oregano
2 msk hackade färsk basilika
225g torkade cannelloni
75g mozzarella, nyriven
färska basilikakvistar, till garnering
 
Marinad:
1 ¼ dl vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta, pressad
1 ¼ dl olivolja 
 

Tillagning:
1. Marinaden: blanda vinäger, vitlök och olivolja i en stor skål. Lägg i kycklingbrösten, täck med platsfolie och mariner i 30 minuter.

2. Hetta upp 2 matskedar olivolja i en stekpanna. Låt kycklingen rinna av och stek den i 5-7 minuter under omrörning, tills köttet blir vitt. Lägg det åt sidan.

3. Smält smöret i en kastrull på medel till hög värme. Tillsätt grädde, salt, peppar och muskot. Rör tills såsen tjocknar. Sänk värmen, blanda i parmesanost och rör tills den smälter. Dra bort kastrullen från plattan.

4. Blanda ricotta, ägg och örter i en stor skål. Rör ner kycklingen. Fyll cannellonirören med kycklingsmeten. Häll hälften av såsen i en 23 x 23 cm stor ugnsform. Lägg de fyllda cannelloni-rören ovanpå. Häll på resten av såsen. Strö mozzarella över och täck med folie. Baka i 180° varm ugn i 45 minuter. Låt formen stå i 10 minuter innan den garneras med basilikakvistar. Servera!

 

Grönkål smoothie!

Kategori: Måndags smoothie!

Tyvärr hade jag inget Internet igår :( Så tar och lägger ut gårdagens smoothie idag istället :) 
3 stora kvistar grönkål
3-4 dl bladspenat
2 bananer
1 ½ stort glas vatten
1 dl blåbär
Mixa ihop allt så att det blir en slät grön dricka.
 
 
En väldigt nyttig smoothie som passar perfekt att dricka när man är sugen på något eller om man är hungrig men inte hinner laga någon mat. Hoppas ni vågar smaka detta recept :)
 

Lakritsglass!

Kategori: Efterrätt!

 
 
ca ½ liter glass
4 dl grädde
4 äggulor
1 dl strösocker
1 msk salt lakritspulver (går att byta ut till tex vaniljpulver)
2 äggvitor 
 
Vispa grädde. Vispa sedan äggulor, socker, lakritspulver pösigt i en separat skål. Vänd ner grädden i äggsmeten. Vispa äggvitorna och vänd även ner de i äggsmeten. Häll glassen i en glassmaskin i ca 1 timme (funkar lika bra om du inte har någon, men blir bättre med glassmaskin). Ställ sedan i frysen i minst 4-5 timmar innan serveringen.  
 
Äntligen har jag hittat ett recept som jag får ett bra resultat med, så glad! Ett mycket gott och enkelt recept på glass som du kan överraska med.