juliasreceptobilder

Matbloggstoppen recipes

Ians sockerkransar!

Kategori: Småkakor!

 
Ca 30 st
Ugnstemp: 175°C
 
Ingredienser:
2dl vetemjöl
1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
100g smör eller margarin
1/2 litet ägg
Garnering:
ca 5 röda cocktailbär
socker
 
Gör så här:
Hacka samman mjöl, socker, vaniljsocker och matfett för hand eller i matberedare. Tillsätt ägget och arbeta ihop degen. Låt den stå kallt en stund. Rulla degen till små hasselnötsstora kulor. Lägg samman 8 kulor till kransar eller ringar direkt på smord eller bakpappersklädd plåt. Lägg en smal cocktailbärsstrimla mellan varje kula. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter. Doppa dem i socker medan de är varma.
 
 

Märtas skurna chokladkakor!

Kategori: Choklad!

 
Ca 60 st
Ugnstemp: 200°C
Varmluft: 175°C
 
Ingredienser
200g margarin eller smör
2 1/2 dl socker
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg
Pensling och garnering
1 ägg
pärlsocker
 
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienserna till en smidig deg.
2. Dela degen i 6 delar. Forma dem till rullar. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Platta till rullarna något. Pensla dem med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
3. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Skär dem varma i 2 cm breda, sneda bitar.
 

Syltbrysselkakor!

Kategori: Småkakor!

Ca 50 st
Ugnstemp: 175°C
 
Ingredienser:
4 1/2 - 5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200g margarin eller smör
Garnering:
pärlsocker
sötmandel
sylt
 
Gör så här:
Hacka samman ingredienserna till degen. Forma degen till rullar, drygt 4 cm i diameter. Rulla dem i pärlsocker och hackad sötmandel. Skär dem. Gör en fördjupning med ett finger mitt på varje kaka och lägg i lite sylt. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

25/6-13

Kategori: Dagens bild!

Jordgubbar med pannkakor, jordgubbes smoothies och jordgubbar doppade i choklad och kokos! Älskar jordgubbar :D

Radiokaka!

Kategori: Choklad!

Ca 20 bitar
Ingredienser
200-250g kokosfett
200g mörk blockchoklad
2 ägg
3 dl florsocker
ca 25 fyrkantiga eller runa kex av "Marie-typ"
 
Gör så här
1. Smält kokosfett och blockchoklad på svag värme i en kastrull. Låt det svalna. Vispa ägg och florsocker pösigt. Rör sakta och försiktigt ner det ljumma chokladfettet i smeten.
2. Klä en avlång form, ca 1 1/2 liter, med bakplåts- eller smörgåspapper. Bred ut ett lager chokladsmet i botten och varva därefter kex och smet.
3. Låt formen stå i kylskåp, gärna över natten. Skär kakan i tunna skivor. Servera genast.

Midsommar!

Kategori: Högtider!

Hoppas ni alla hade en lika bra midsommar som jag med dans, lekar, vänner och fint väder!
 
 

Drömtårta!

Kategori: Tårtor/bakverk!

Ugnstemp: 250°C, varmluft 200°C
Ingredienser:
3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
 
Fyllning:
100g smör eller margarin
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
 
1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och siktad kakao och bakpulver. Vänd ner blandningen i smeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm.
2. Grädda mitt i ugnen ca 5 min. Stjälp upp kakan på sockrat papper. Dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt den kallna.
3. Rör matfett och florsocker poröst till fyllningen. Tillsätt vaniljsocker. Rör ner äggulan. Bred fyllningen på kakan och rulla ihop den. Låt drömtårtan ligga kallt en stund innan den ska skäras.
 
 
 

Midsommarkrans!

Kategori: Högtider!

Vad är en midsommar utan midsommarkrans? För mig är det självklart att man ska ha krans på midsommar.  Så tänkte tipsa er om hur man gör en fin krans.

Du behöver:
3-6 olika blommor
Murgröna
Ormbunke
2-3 stycken tjocka ståltrådar (till krans)
Tun ståltråd
1. Välj ut 3-6 blommor i olika färger och former.
 
2. Ta tjock ståltråd och snurra ihop till en lång. Det behövs cirka 2 till 3 stycken för normal stor krans.
 
3. Klä ståltråden med murgröna. Detta gör så att kransen blir grön och man behöver inte ha lika många blommor.
 
4. Sätt ihop blommorna tre och tre. Ta en tun ståltråd och snurra runt blommorna så de sitter ihop.
 
5. Fäst blombuketterna med hjälp av att snurra en bit ståltråd.
 
6. Fortsätt sedan på samma sätt och sätt dem tillräckligt tät så du en fin och tät krans. Variera blommor så det blir jämt med färgerna över hela.
 
7. När du har fått den längden på kransen som du vill ha fäster du ihop kransen med hjälp av tjock eller tun ståltråd. Se till så den verkligen sitter ihop och inte lossnar.
 
8. Spruta kransen med vatten och lägg in i kylskåpet fram till du ska använda den. (Du måste göra kransen samma dag för att blommorna ska hålla sig fina).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Finskar pinnar!

Kategori: Småkakor!

Ugnstemp: 175°C, varmluft: 175°C
Ingredienser
50g sötmandel
5 bittermandlar
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
200g margarin eller smör
 
Pensling och garnering:
1/2 - 1 äggvita
pärlsocker
hackad sötmandel
 
1. Skålla, skala och mal mandeln. Hacka samman mjöl, socker, mandel och matfett. Låt degen vila en stund på kall plats. Rulla degen till fingertjocka längder och lägg dem tätt intill varandra.
2. Pensla med den lätt uppvispade äggvitan. Strö på pärlsocker och hackad mandel. Skär längderna i 4-5 cm långa bitar och lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.
3. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Lägg pinnarna på galler för svalning.
 

Internernationella picknickdagen!

Kategori: Matdagar!

Idag är det Internationella picknickdagen. Sommarutflyter med picknick hör sommaren till. Så passa på att ta en picknick denna speciella picknickdagen. Du kan fika på allt under en picknick, allt från sallad, kakor, makor till wraps, pannkakor helt enkelt det du vill ha eller är sugen på. 
 
Jag själv firar denna dagen med frukost picknick ute i solen. Njut av solen och värmen när den är här och ta en picknick idag.
 
 

Arraksbollar!

Kategori: Småkakor!

Ca 20 st
Ingredienser:
100g smör eller margarin
1dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk kakao
ca 3dl småkaks- och sockerkakssmulor
arrakessens eller punsch efter smak
 
Garnering:
chokladströssel
 
Rör matfett, florsocker, vaniljsocker och siktat kakaopulver poröst. Tillsätt kaksmulorna och rör tills allt är väl blandat. Smaka av med arrakessens eller punsch. Ställ degen kallt en stund. Forma degen till små runda bollar. Rulla dem i chokladströssel. Låt bollarna stå en stund i kylskåpet eller tills servering.
 
 
 

Italiensk kassler med pasta!

Kategori: Kött-/korvrätter!

 
Ugns temperatur: 200°C
Ingredienser
10-15 skivor kassler
ketchup
1 dl sweet chilisås
2 dl grädde
5 dl gräddfil
2 mozzarella
1/2 gul lök
pasta
 
1. Koka pasta till 4 personer, men en minut mindre än vad det står på paketet.
2. Blanda ihop sweet chilisås, grädde, gräddfil och ketchup till en sås. Hacka löken i små bitar och blanda i såsen.
3. Skiva kasslern i små bitar och mozzarellan i skivor.
4. Lägg den kokta pastan i en smord form. Kassler skivorna lägger du sedan över och häll över såsen så det blir jämt. Avsluta med att lägga mozzarella skivorna över och ställ in i ungen i cirka 10-20 minuter. Ha koll så den inte bränns.
 
 

Pommes frites och Chicken bites!

Kategori: Kyckling!

Hemmagjorda pommes frites:
4 per
 
Ingredienser:
8-10 potatis
pommes frites krydda
olja
 
Sätt ugnen på 200° grader. Skala och dela potatisen i stavar. Lägg stavarna på en plåt med bakplåtspapper. Häll över olja och krydda med pommes frites krydda. Blanda runt så det blir jämnt fördelat. Sätt in i ugnen tills de är mjuka och har fått färg.
 
Hemmagjorda Chicken Bites:
4 per
 
Ingredienser:
500g kycklingfilé
2 msk olja
1 påse Santa Maria crispy chicken bites
 
Strimla kycklingfiléerna och lägg i en skål. Tillsätt oljan och påsens innehåll. Rör om ordentligt. Fördela kycklingbitarna på en plåt och tillaga i ugn på 225° grader i ca 15-18 minuter, tills de är gyllenbruna och knapriga.