juliasreceptobilder

Matbloggstoppen recipes

Glad påsk på er alla!

Kategori: Dagens bild!

Efter en fullspikad dag intar jag nu soffan med mitt påskägg ;)

30/3-13

Kategori: Dagens bild!

Himmelsk chokladtårta!

Kategori: Choklad!


Gräddning ca 25 min
Ugnstemp 175˚C
 
Ingredienser:
75g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsj bakpulver
4 msk gräddfil
1 dl hett, stakbryggt kaffe
50g blockchoklad
1 msk vaniljsocker
 
Fyllning:
2-3 moasade bananer
1 dl vispad grädde
 
Granering:
2-5 dl grädde (Beroende på om du vill spritsa eller inte).
smält choklad 
 
Gör så här:
1. Rör smöret vitt och poröst.
2. Vispa ägg och socker och blanda ner det litet i sänder i smöret.
3. Smält blockchokladen i kaffet, tillsätt vaniljsockret och häll den varma chokladsmälttan omväxlande med gräddfil och mjölkblandat med bakpulver ner i äggsmeten.
4. Grädda kakan i smord och mjölad form på mellanläge i ugnen. Känn efter med en sticka att kakan är torr. Stjälp upp den och låt den kallna.
5. Vispa grädden och blanda med de mosade bananerna. Dela kakan i två delar och bre på banangrädden på en av bottnarna och lägg sedan den andra över.
6. Vispa grädde och smält choklad. Bre på grädden alternativ spritsa på gräddden på kakan och dekorera till sist med den smälta chokladen. 

 

Chokladbiskvier!

Kategori: Choklad!

Ca 30st
Ugnstemp: 170°C
 
Ingredienser:
1 1/2 dl (100g) sötmandel
1 1/2 dl socker
1-2 äggvitor
eller 150g mandelmassa
1/2 äggvita
Fyllning:
2dl Marsánkräm
150g smör eller margarin
1 msk vaniljsocker
2 msk florsocker
1 msk kakao
Garnering:
200g blockchoklad
25g kokosfett eller 1 msk olja
 
Gör så här:
1. Smörj en plåt eller klä den med bakplåtspapper. Skålla, skala och mal mandeln. Blanda den med sockret. Vispa vitorna lätt. Vänd ner dem i mandelblandningen. Eller rör riven mandelmassa smidig med äggvita. Klicka eller bred ut smeten till små runda kakor.
2. Grädda dem mitt i ugnen ca 8 min. Ta ut och lossa kakorna medan de är varma. Låt dem kallna.
3. Gör Marsánkrämen. Rör matfettt mjukt och smidigt. Tillsätt lite i taget av marsánkrämen. Blanda i vanilj- och florsocker samt siktat kakaopulver. Rör tills smörkrämen är smidig. Bred chokladsmörkrämen lite toppigt på undersidan av mandelkakorna. Ställ dem kallt. 
4. Smält blockchokladen med fettet. Låt detta kallna något. Doppa den toppiga sidan av kakorna i chokladen eller pensla på den. Ställ kakorna kallt.
 
 

Citronbiskvier!

Kategori: Choklad!

Japp, här kommer ett recept på helt underbara biskvier som smakar lagom mycket citron och smälter helt  munnen! Receptet har jag tagit ifrån http://www.femme.se/jennysmatblogg som har en helt underbar blogg som jag själv följer dagligen! 

Det här behöver du till cirka 25 biskiver :

Fyllning :
150 gram rumsvarmt smör
1 äggula
2 1/2 dl florsocker
1 halv citron skal + saft
1 msk vaniljsocker

Topping : 200 gram vit choklad

Gör så här :
1. Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten.

2. Låt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till smördegen. Tänk på att smaka av smörkrämen så att du får den så sur / söt som du vill ha den. Bred ut ett toppigt eller runt lager på ”undersidan ” av biskvibotten.

3. Ställ svalt och smält under tiden chokladen.
Håll sedan i botten och doppa dem i chokladen , och ställ svalt så att chokladen stelnar.

Klart att serveras!

 

Påsk!

Kategori: Högtider!

Vi firar ju påsken till minne av Jesus död och uppståndelse, men hur många tänker egentligen på det när vi sitter där och kränger i oss fullt med godis?

 
Påsken innebär för de flesta äggjakt, godis, släkt och god mat. Och det är exakt vad min påsk kommer att innehålla men ska också hinna fylla år och fira det med de bästa ;) Jag är just nu i full fart med att baka inför mig kalas så om jag hinner dyker det upp lite recept i eftermiddag!

Chokladägg med vit chokladmousse!

Kategori: Choklad!

Här kommer en perfekt efterrätt nu till påsk som är lättare att göra än man tror. Men ni måste verkligen vara försiktiga med kinderäggen så de inte går sönder.
Ingredienser:
8 kinderägg
1/2 dl vispgrädde
50 g vit choklad
1/2 dl kesella, 10%
1 msk aprikossylt
1 tsk vatten
 
Gör så här:
1. Skär bort så toppen på kinderäggen med en liten kniv. Skär bort så pass mycket att du kan plocka ut leksaken. Ställ chokladäggen i äggkoppar eller något annat som får dem att stå upprätt.
2. Smält den vita chokladen i en skål i mikron (se upp så att den inte blir bränd).
3. Vispa grädden men inte för hårt. Rör ner grädde och kesella i den smälta chokladen utan att röra för mycket.
4. Fyll kinderäggen med chokladmoussen med hjälp av en liten sked eller en sprits. Jämna till på toppen. Låt stå i kylskåpet i minst 30 minuter.
5. Blanda aprikossylt och vatten i en liten kastrull. Hetta upp under omrörning så att sylten "smälter". Låt svalna.
6. Ta ut chokladäggen 10 minuter innan servering. Gröp ett litet hål i moussen och häll lite aprikossylt i varje.
 

25/3-13

Kategori: Dagens bild!

Banan & choklad-smoothie!

Kategori: Måndags smoothie!

En mycket lätt, snabb och god smoothie!
Ingredienser:
2 dl naturell yoghurt med honung
1dl mjölk
1 banan
2tsk socker
1tsk kakao
 
Blanda alltihop i mixern. Mums säger jag bara! 

Våffeldagen!

Kategori: Matdagar!

Som rubriken lyder så är det våffeldagen idag och det ska man väl fira med våfflor? Eller vad säger ni? Jag själv ska iallafall äta massor av våfflor :D
 
Här kommer lite fakta om våffeldagen:
  • Våffeldagen firas nu mera alltid den 25 mars.
  • Våffeldagen är ursprungligen samma dag som Jungfru Marie Bebådelsedag som också kallas Vårfrudagen.
  • Det sägs att våffeldagen ha kommit från ett hörfel då många trodde det hete våffeldagen och inte vårfrudagen
Tänkte dela med mig av två goda våffelrecept :)

Frasvåfflor:
 
Ingredienser:
1/4 paket jäst
4dl mjölk
4dl vetemjöl
155g smör
 
Gör så här:
Ljumma mjölken. Smula ner jästen i en bunke och slå över hälften av mjölken och rör tills jästen löst sig. Rör ner mjölet till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken och låt smeten jäsa i rumstemperatur, cirka 30 minuter. Smält smöret, låt det svalna något och rör sedan ner det i smeten. Grädda!
 
Bananvåfflor:
Ingredienser till 1 våffla:
1 banan
1 ägg
1 nypa vaniljsocker
1 nypa salt
 
Gör så här:
Mosa bananen. Rör ner ägg, vaniljsocker och salt. Grädda smeten i ett våffeljärn. 
 
Som ni ser tycker jag om att ha frukt i olika former till mina våfflor men det finns massor av olika saker du kan äta till våfflor bland annat grädde, glass, kolasås, chokladsås, socker eller varför inte nötter.

22/3-13

Kategori: Dagens bild!

Blir lite bilder idag!
Frågorna är: Är det vinter eller vår? Vem är det som kommer nästa vecka påskharen eller tomten? Ska vi äta påskbord eller julbord? Kommer det snödroppar eller snö? Någon som kan hjälpa mig med dessa frågor? 
 

Korv stroganoff!

Kategori: Kött-/korvrätter!

Lite husmanskost en torsdag som denna ;) 
 
Ingredienser:
1/2 falukorv
1/2 gul lök
senap
ketchup
salt
vitpeppar
paprika krydda
vatten
mjöl
 
1. Dela korven i avlånga bitar och hacka löken. Stek tills korven och löken har fått en gyllenbrun färg.
2. Häll på rikligt med ketchup och senap. Krydda och rör om väl.
3. Häll på vatten och låt koka. Gör en redning med hjälp av mjöl för att få såsen tjockare.
 
Servera med grönsaker och quinoa tricolore (eller ris).
 

20/3-13

Kategori: Dagens bild!

Marmorerade praliner!

Kategori: Choklad!

 
30 praliner
 
Ingredienser:
200g mörk choklad
200g vit choklad 
 
Förbered den vita och mörka chokladen enligt stegen nedan.

1. Hacka chokladen så fint som du bara kan med en stor kniv. Den ska smälta snabbt och jämnt.

2. Lägg två tredjedelar av chokladen i en glasskål. Placera den i en kastrull med kokande vatten, men utan att skålens botten nuddar vattnet. Låt chokladen smälta långsamt under ständig omrörning.

3. Ta tempen på chokladen. Kontrollera temperaturen med en kökstermometer. Chokladen ska vara högst 50°C till 55°C (mörk choklad) respektive 40°C (vit choklad). Ta bort skålen från vattenbadet när chokladen närmar sig maxtemperatur.

4. När chokladen har smält kyls den snabbt ner igen genom att resten av den hackade chokladen blandas ner under ständig omrörning. Temperaturen bör gå ner till ungefär 26°C. Ställ glasskålen i en större salladsskål med kallt vatten för att kyla chokladen snabbare.

5. Ställ tillbaka glasskålen i vattenbadet i 2 till 3 sekunder och lyft sedan bort den igen. Chokladens temperatur bör vara 30 till 33°C (mörk choklad) respektive 28 till 30°C (vit choklad). Kontrollera mycket noga, för chokladen blir väldigt snabbt varm! Fortsätt att röra så att värmen fördelar sig jämnt i chokladen.

6. Nu har chokladen rätt temperatur och är klar att användas. Konsistensen ska vara slät och krämig, och chokladen ska vara blank och glansig.

Fyll silikonformarna ända upp till kanten på följande sätt: varva 1 tsk vit choklad med 1 tsk mörk choklad. på så sätt får man en vacker marmorering. Låt pralinerna stelna i några timmar, lossa sedan formarna försiktigt. 

 

Schweizisk maräng!

Kategori: Efterrätt!

De här margängerna kan förvaras i en lufttät burk i upp till en vecka.
4-6 portioner
Ingredienser:
4 äggvitor
225g strösocker
100g mörk choklad
 
1. Värm ugnen till 250 grader. Klä två bakplåtar med bakplåtspapper. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en stor skål med en elvisp (eller i hushållsassistent). Tillsätt hälften av sockret, 1 msk i taget, under vispning tills smeten styvnar. Vänd försiktigt ner resten av sockret med en stor metallsked.
 
2. Smält chokladem och tillsätt sedan med en träsked som du drar i ett sicksackmönster genom den färdiga margängsmeten strax före gräddningen för att skapa en marmoreringseffekt.
 
3. Smeta ut lite marängsmet under varje hörn av bakplåtspapperet så att det ligger still. Klicka försiktigt ut smeten på papperet. Med rejäla mellanrum.
 
4. Grädda i den förvärmda ugnen i 1 1/2 - 2 timmar eller tills marängerna är torra och släpper lätt från papperet. Låt svalna i rumstemperatur. De här marängerna smakar fantastisk om man lägger ihop dem två och två med vispad grädde emellan. 

Kiwi-, mango- & hallonsmoothie!

Kategori: Måndags smoothie!

Ingrendienser:
3 kiwi
1 1/2 dl citronyoghurt
1 liten mango
2 msk äppeljuice
150g hallon
 
-Skala och mixa kiwifrukterna och häll över i två höga glas.
-Häll över lite yoghurt över kiwin.
-Mixa mango och äppeljuice och häll det över yoghurten och gör sedan ett till lager utav yoghurt.
-Mixa till sist hallonen och häll det över yoghurten.
 

Pastasås!

Kategori: Pasta!

Ingredienser:
3 svampar
2 msk smör
2-4dl mjölk
2 msk mjöl
salt
vitpeppar
 
1. Dela svamparna i skivor. Smält under tiden smöret i en gryta. Bryn svamparna i det smälta smöret.
2. Häll i mjölet och därefter mjölken. Koka upp under omrörning.
3. Krydda med salt, vitpeppar och valfri krydda (jag hade koriander i min).
4. Servera med pasta. 

Äntligen vår, eller inte! (16/3-13)

Kategori: Dagens bild!

Mars betyder vår enligt mig, men nej bara snö, snö och ännu mer snö!!!
 
För ett år sedan satt jag här med mina bästa kompisar en fin vårdag.
 
Men idag ser det ut så här...
 
Kom igen nu får det mer än gärna bli vår!

Sorry!

Kategori:

Sorry, dålig uppdatering jag vet! Men som bortförklarar har jag legat sjuk nästan hela veckan :(

För er andra som också ligger där ute sjuka eller för den delen friska tänkte jag dela med mig av ett tips...

Vaniljglass, kiwi och kolasås, det är det jag har ätit de senaste dagarna! Det kan ju inte bli bättre kombination, vaniljglassen lindrar halsen, kiwin ger dig vitaminer och kolasåsen är bara så god :D

Tränings smoothie!

Kategori: Måndags smoothie!

Även idag får det bli en måndags smoothie, även om det inte är måndag! Denna smoothie passar bra efter en lång löprunda eller ett hårt pass på gymet!

Ingredienser:
2dl hallon (eller valfri frukt)
1/2dl mjölk
1/2dl yoghurt
1dl kesella naturell
 
Mixa alla ingredienserna och drick direkt.

12/3-13

Kategori: Dagens bild!

Hallon och kiwi smoothie!

Kategori: Måndags smoothie!

 
4 glas
Ingredienser:
2 bananer
1 pakt hallon
3 kiwi
2 dl mjölk
3 dl vanilj yoghurt

1. Skala banan och kiwi, och delar i bitar.
2. För att få en riktigt kall smoothie låt hallonen vara frysta. Mixa alla ingredienser och servera direkt.

After Eight cupcakes!

Kategori: Muffins!

Ingredienser:
3 st ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
50g smör
1 dl gräddfil
2 msk kaffe (om man vill)
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100g mörk choklad
24 bitar After Eight
 
Tillagning:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, rör ner gräddfil och kaffe, och blanda det med äggsmeten. 
3. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Hacka chokladen grovt och smält den i vattenbad (i en skål över kokande vatten). Vänd ner den smälta chokladen i smeten.
4. Placera ut stora pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Bryt After Eight i bitar och tryck ner några i varje cupcake.
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna. 
 
Chokladfrostning:
60g smör
5 dl florsocker
några droppar pepparmintarom
100g philadelphiaost
2 tsk vaniljsocker
kakao efter behov
 
Rör ihop allt till en jämn och fin smet. Spritsa sedan på frosting på de svalna muffinsen och toppa med något gott.

Biffar!

Kategori: Kött-/korvrätter!

Ingredienser:
1 ägg
500g nötfärs
salt
vitpeppar
svartpeppar
bacon

1. Blanda alla ingredienserna väl i en bunke. Forma sedan till lagom stora biffar.
2. Stek i olja så att biffarna får en fin yta.
3. Linda bacon runt de stekta biffarna och lägg i en ugnsform. När du brynt alla biffar låter du dem gå klart i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader.
4. Servera med potatismos och en god grönsallad.

Taco!

Kategori: Kött-/korvrätter!

En mexikans klassiker som är en vanlig fredags måltid i svenska hem.

Ingredienser:
500g blandfärs
2 paket taco krydda
2 paprika
1 burk majs
1/2 gurka
1/2 salladshuvud
1 burk annans
ost
1 burk taco sauce mild
1 paket olw taco dip + 1 burk creme fraiche
2 paket tortillabröd
tortilla chips naturella

 
1. Gör taco dippen. 
2. Börja med att fräsa köttfärsen tills den är genomstekt. Häll i taco kryddan och blanda väl. Om köttfärsen blir allt för torr kan du hälla i lite vatten.
3. Skär alla grönsakerna i lagom stora bitar och lägg upp i skålar. 
4. Servera med taco chips, såser och tortillabröd.
 
 

Bärmuffins med vit choklad!

Kategori: Choklad!

De här muffinsen är så goda kan jag lova er.
8st
 
Ingredienser:
100g rumsvarmt smör
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk nystött kardemumma
1/2 tsk vaniljsocker
50g hackad vit choklad
1/2 dl vispgrädde
2-3dl hallon och blåbär
 
Toppning:
1 1/2 dl kesella
1 msk florsocker
1/2 vaniljstång, urskrapad
Hallon och blåbär
 
1. Sätt ugnen på 200grader. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda de torra ingredienserna och chokladen. Vispa ner mjölblandningen och grädden.
2. Häll smeten i muffinsformar. Lägg i bärem och tryck ner dem lätt.
3. Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
4. Blanda ingredienserna till toppningen. Lägg en klick på varje muffins. Garnera med bär.

Massamancurry med kyckling & sötpotatis!

Kategori: Kyckling!

Fyllig gryta med mjuk sötma och chilisting i harmoni. Bjud på Massamancurry när det är fullt med vänner kring matbordet.
3-4 port
Ingredienser:
1 stor sötpotatis
400g kycklinglår utan skinn
1 burk mrs cheng´s thai massaman curry
1 burk vattenkastanjer 
olja till stekning
 
Tillbehör:
ris
röd paprika
 
Gör så här:
1. Skala och skär sötpotatisen i tärningar, ca 1x1 cm. Strimla kycklingen.
2. Stek kycklingen och sötpotatisen i olja ca 5 min. Häll på curryn och koka ihop 2 min till.
3. Skär vattenkastanjerna i lagom stora bitar och lägg i.
4. Servera med tillbehör. 

Baby raspberry sunrise!

Kategori: Måndags smoothie!

Njut av solnedgången med en snygg och frisk drink à la sunrise i handen. En fräsch och god drink som passar bra till hela familjen.
 
1 glas
Ingredienser:
1 1⁄2 dl apelsinjuice
1⁄2 dl konc
hallonsaft
krossade isbitar
hallon
Gör så här: Häll apelsinjuice i ett glas. Fyll på med is. Häll ner hallonsaften i glaset mot baksidan av en sked så att saften rinner långsamt längs glasets kant. Dekorera med hallon.

Mars=vår!

Kategori: Dagens bild!

Idag är det en riktigt fin vårdag och det tänker jag ta vara på ;) Sitter ute och äter semlor som jag fick igår och har det allmänt bra med min familj! Älskar våren <3 

Hoppas det förblir vår nu...