Potatisgratäng och biffar!

Ingredienser
6-8 potatis
1 gul lök
2-5 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2-3 tsk salt
2 krm malen vitpeppar
3 krm koriander
3 dl riven ost
färsk persilja
oliv olja
 
Gör så här
1. Sala potatisen och skär i smala skivor. Skriva upp löken och hacka i små bitar. Rör ihop vispgrädde, mesta delen av mjölken, salt, peppar och koriander. Lägg i potatis och lök. Tryck ner potatisen så den hamnar under ytan, häll på den sista mjölken om det behövs.
 
2.Smörj antingen en stor ugnsform eller fyra små med oliv olja. Fördela gemet i de fyra formerna eller bre ut gemet i den stora for
 
men. Strö över riven ost. Ställ in i mitten av ugnen i 225°C i 20 minuter tills potatisgratängen fått fin färg och potatisen har blivit mjuka.
 
3. Garnera med persilja.
 
Ingredienser
400g blandfärs
5 msk ströbröd
1/2 riven gul lök
1/2 dl mjölk
1 tsk socker
1 ägg
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 pakt fetaost
ca 10 skivor soltorkade tomater
 
1. Blanda mjölk och ströbröd. Hacka eller riv lök och blanda ihop alla ingredienser till köttfärssmeten i en skål. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
 
2. Sätt ugnen på 175°C. Forma biffarna i storlek som ishockeybackar.
 
3. Lägg biffarna på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen i ca 20 minuter. Bryn sedan klart biffarna i smör i en stekpanna, så de får den fina färgen.
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :