juliasreceptobilder

Matbloggstoppen recipes

Chokladmousse

Kategori: Choklad!

En super god och enkel efterrätt som en kompis bjöd på mig i höstats. Däremot har jag gjort lite ändringar på reptet! Så har ni inte hittat på en nyårs efterrätt är denna perfekt att göra lite snabbt imon.
 
 
Ingredienser:
4 dl grädde
1 burk philadelphiaost marabou
1 dl nutella
salt
hallon
 
Vispa grädde fluffigt, tillsätt philadelphiaost, nutella och salt forstätt vispa tills allt är väl blandat. Spritsa upp chokladgrädden i små potitions skålar och ställ i frysen, minst 4 timmar. Ställ fram dem ca 15 minuter innan servering och servera med hallon. 

Nyårs meny!

Kategori: Högtider!

Nu är det dags att planera nyårsmiddagen om ni nu inte redan har gjort det förstås! Behöver ni tips tänkte jag tipsa om lite recept som finns här på bloggen. Hoppas ni får inspiration, bara till att söka på rubriken över bilden så hittar ni recepten!
 
Förrätt:
 
 
 
 
Varmrätt:
 
 
 
Eterrätt:
 
 
 
 
 

God Jul!

Kategori: Dagens bild!

 Äntligen är julafton här! Så här ser årets juldukning ut!
 
God Jul alla underbara läsare! 

Julafton närmar sig!

Kategori: Dagens bild!

Nu närmar sig julafton med storm steg och som vi alla har längtat efter gemenskap, alla godsaker och självklart julklapparna. Idag blev granen klädd, skinka klar och jag har kokt hemmagjord glögg.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Julfika!

Kategori: Dagens bild!

 

Rockyroad!

Kategori: Choklad!

Årets rockyroad är gjorda! Ett måste helt enkelt när det gäller julgodis!
 
Ingredienser:
1 påse pepparkakas dumle
3 dl jordnötter
2 dl marshmallows
200g valfri choklad
 
Skiva dumlen i små bitar och blanda med jordnötter och marshmallow, ställ åt sidan medan du smälter chokladen över ett vatten bad. Rör ner den smälta chokladen och se till så allt blir täckt med choklad. Bre ut den goda blandningen på bakplåtspapper och ställ i kylen för att stelna, tar cirka 30 minuter. Ta ut och skär i lagom stora mumsbitar. 
 

Äppledröm!

Kategori: Efterrätt!

Varför inte fira fjärde advent med en super god äppeldröm med smak av julen. 
 
Ingredienser:
2 äpple
4 dl vetemjöl
1/2 dl kanel
2 dl gräddfil
1 dl socker
olja 
vaniljglass
sirap
 
Börja med att skala, kärna ur och skiva äpplena. Blanda vetemjöl och 1/4 dl kanel täck äpplena med mjölblandningen, doppa sedan i gräddfilen och avsluta med mjölblandningen. Blanda socker och resterande av kanelen och ställ åt sidan medan du hettar upp oljan till cirka 180 grader. Fritera äpplena i 5-10 minuter beroende på tjocklek och strö sedan på sockerblandningen. Lägg en äpplebit på tallriken, toppa med en kula glass och häll över sirap avsluta det hela med ännu en bit äpple. 
 
 

Chokladtryffel!

Kategori: Choklad!

 
Ingredienser:
200g marabou choklad med smak av apelsin
1,5 dl grädde
50g smör
1 granatäpple
200g marabou
 
Koka upp grädden och ta bort från plattan. Rör ner chokladen och smöret tills allt har smält. Slå ut kärnorna ur granatäpplet och rör ner i chokladen. Låt stå i kylen tills smeten stelnar, bra att låta den stå över natten. Smält chokladen och fyll silikonformar med choklad i botten och längs kanterna, låt stelna. Fyll formen med granatäpple chokladen och avluta med att toppa med smält choklad. Låt stelna innan du tar ut pralinerna ur formarna. 

Saffrans noblesskakor!

Kategori: Högtider!

Ett lite juligare recept på noblesskakor. Självklart kan man variera innehåller och kan byta ut karamelliserad mjölk mot tillexempel center, dumle etc.
 
 
Ingredienser:
1 pkt saffran
1 msk vodka
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200g smör
 
1 dl karamelliserad mjölk
20 noblessbitar
muffinsformar
 
Sätt ugnen på 175 grader. Mortla saffran och rör ner vodka, låt stå. Blanda samman vetemjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Tärna ner smöret, tillsätt saffranen och arbeta ihop till en deg. Lättast om man använder sig av en bakmaskin, men funkar lika bra med en större sked eller ett trä redskap. 
 
Dela degen i 20 lika stora delar och forma sedan till små runda bollar och placera dem i muffinsformarna. Gröp ur i mitten av bollen och lägg ner en klick karamelliserad mjölk. Grädda i ca 15 minuter, tills kakan är spröd och har fin färg. Lägg direkt på noblessbitar efter gräddning och låt sedan svalna. 
 
 
 

Kladdkakspraliner!

Kategori: Choklad!

Finns så många olika praliner idag och jag som är kladdkakas älskare kunde inte låta bli att göra goda kladdkakspraliner.

Ingredienser:
1,5 dl grädde
1 pkt kladdkakas ballerina
3 dl florsocker
1 tsk salt
kakao


Krossa ballerina kexen så det blir smulor. Koka upp grädden och rör om ordentligt hela tiden så det inte bränner vid. Häll grädden över de krossade kexen och rör om så att det blir en slätt smet. Sila florsocker ner en smeten och rör om ordentligt, tillsätt saltet och rör om lite. Ställ smeten i frysen i ca 1 timme tills det har stelnat. Rullar till pralin stora kulor och rulla sedan i kakao. Bevara dem i kylen fram till servering.

Julmys!

Kategori: Dagens bild!

Idag är det julmys på hög nivå hemma oss mig!
 
 

Julklappar!

Kategori: Dagens bild!

De flesta av årets julklappar inslagna! Så mysigt att lyssna på julmysig, slå in julklappar och bara känna in julen. 
 
 
 
 

Apelsin scones!

Kategori: Frukost!

Varför inte göra lite juliga scones till helgen? Dessa har en mild smak av apelsin,
 
Ingredienser:
4 1/2 dl dinkelmjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
50g smör
1 apelsin
1 dl filmjölk
 
Rör ihop de torra ingredienserna och se till så att bakpulvret blir väl blandat med mjölet. Skiva smöret i tärningar och fingerfördelar smöret i mjölet. Pressa ut apelsinsaften och rör ner apsinsaften med filmjölken i mjölet och arbetat snabbt ihop till en deg. Rädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter på 250 grader. Skär upp och servera direkt. 
 
 

Pepparkakans dag!

Kategori: Högtider!

Varje år den 9 december firar man pepparkakans dag, alltså idag!! Så varför inte passa på att bjuda någon på en pepparkaka och va lite extra snäll idag. Sedan 1300-talet har pepparkakan funnits i Sverige, men det var för på 1800-talet som de flesta började göra pepparkakor i sina hem. Man kan göra så många olika saker under jul med kryddorna, kanel, kardemumma, kryddnejlika och ingefära ger en god pepparsmak. Här har ni lite tips på vad ni kan hitta på, alla recept och fler idéer finns på bloggen. 
 
 

Vaniljbullar med saffranssmak!

Kategori: Högtider!

 
 
ca 40 st
Ingredienser:
150g smör
50g jäst
1 brk Kesella (250g)
2 dl socker
1g saffran (2 påsar)
1 msk vodka
1/2 tsk salt
Ca 18 dl vetemjöl
3 dl vaniljkräm
 
Pensling:
vatten
russin
 
smör 
socker

Början med att smula ner jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm alltihop till ca 37 grander (något högre om du väljer jäst för söta degar).

Häll degspadet över jästen och låt den lösa sig. Stöt saffranet lite i en mortel och häll på vodka och låt det stå i ca 10 minuter. Tillsätt Kesella, socker och salt. Häll saffranet i degskålen och blanda allt noggrant. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen till den blir blank och lätthanterlig. Dessutom ska den släppa från degskålens kanter. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs. Låt jäsa 45 minuter i jämn värme. 

Knåda degen smidig och kavla ut degen och tyck ut cirklar som är cirka 10 cm i diametern. Lägg en klick vaniljkräm i mitten och vik ihop till en boll. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och garnera med russin. Låt jäsa ytterligare 40 minuter. (Behövs inte om du gör kalljästa lussekatter). Pensla med vatten. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 6 – 8 minuter. 

Bre på smör och doppa bullarna i socker. Låt svalna innan du börjar mumsa i dig. 

Pepparkaksdammsugare!

Kategori: Högtider!

 
Ingredienser:
100g smör
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1 msk kanel
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
4 dl smulad sockerkaka
8 pepparkakor
300g brun marsipan
100g vit choklad 
 
Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och pepparkakskryddorna. Ha i kaksmulor och pepparkakorna, se till så det blir riktigt blandat och inga hela kakbitar. Rulla degen till 1 cm tjocka längder. Kavla ut marsipanen milmeter tunn och som en rektangel.
 
Lägg längden på marsipanen och rulla in en efter en. Skär i 4 cm breda bitar och ställ kallt. Smält chokladen och doppa den ena änden och låt stelna i kylen. Doppa sedan även den andra änden och låt stå i kylen till servering.  
 
 

Ischoklad!

Kategori: Choklad!

Nu efter första advent finns det ingen anledning till att inte börja bak massor av julgodis och julkakor! Första baket för mig i år blev något som tillhör julen och som är lika lätt att göra själv som att köpa! 
 
Ingredienser:
200g choklad (mörk eller ljus)
75g kokosfet
Valfri toppning
aluminium formar 
 
Hacka chokladen och smält med kokosfettet i ett vattenbad. Ställ under tiden upp formarna tätt så de inte ramlar. Häll chokladen i en kana som är lätt att hälla med, häll upp i formarna. Toppas med valfri toppning, jag tog jordnötter, kokos och strössel. Ställ kylt tills de har stelnat helt, tar ca 1h.