juliasreceptobilder

Matbloggstoppen recipes

Passionsfrukts smoothie!

Kategori: Måndags smoothie!

 
3st passionsfrukt
3 dl filmjölk
2 dl vatten
1 dl yoghurt
1/2 mango
1 jordgubbe
 
Blanda allt till en slätt dryck förutom 1 dl filmjölk. Häll upp smoothie i två glas, avsluta med att fylla upp glasen med den sista filmjölken och toppa med en jordgubbe.
 

Coleslaw!

Kategori: Tillbehör!

 
Ca 4 portioner
1 klyfta spetskål eller färsk
vitkål, ca 1/4 huvud
2 stora morötter
3 dl majonnäs
1/2 dl grem fraiche
3 msk vitbalsamvinäger
salt, peppar och socker
 
Skala och riv morötterna grovt. Ansa och strimla kålen i små tunna bitar. Blanda majonnäs, grem fraiche och vinäger i en bunke. Smaka av med salt, peppar och socker. Vänd ner grönsakerna och blanda väl.
 
 

BBQ-sås

Kategori: Tillbehör!

Den godaste såsen jag har smakat som passar perfekt till hamburgare, taco eller kebab. 
 
Ca 5 dl
Ingredienser:
1 gul lök
3 msk olja
3msk tomatpuré
1 1/2 dl vatten
1 dl chilisås av ketchuptyp
3 msk balsamvinäger
1 dl muscovadosocker
1 tsk rökt paprikapulver
1/2 tsk chilipulver
2 rutor mörk choklad, 70%
 
Skala och finhacka löken. Fräs den i oljan utan att den tar färg, ca 3 min. Blanda i tomatpurén och fräs ca i min. Blanda i vatten och sjud ca 1 min. 
Rör i chilisås, vinäger, socker, paprikapulver, chilipulver och koka upp! Rör noga så det inte bränns. Lägg i chokladen och låt den smälta. 

Fettisdag och pannkakans dag!

Kategori: Frukost!

Idag är det inte bara fettisdag utan också pannkakans dag! Så varför inte ta en pannkaka till lunch och semla som efterrätt! 
 
 
 

Blåbärs smoothie!

Kategori: Måndags smoothie!

2 dl blåbär
1 dl havregryn
1 dl vatten
1 banan
1 dl yoghurt
 
Mixa allt till en slät dryck. Njut med lite blåbär på toppen!

Egna pommes

Kategori: Tillbehör!

Lättare att göra pommes än vad jag trodde. Däremot är det jätte viktigt att vara försiktig med den varma oljan.
 
 
 
4 personer
Ingredienser:
6 bakade potatis
3 liter olja
salt
 
Tvätta potatisen och skala om så önskas. Jag tycker hemmagjorde pommes ska ha skalet på. Skär sedan potatisen i avlånga fyrkantiga bitar och lägg i en kastrull med vatten. Låt pommesen koka i ca 2 minuter och häll av och se till att du torkar bort allt vatten.
 
Värm upp oljan till 160grader i antingen i en fritös eller djupare stekpanna/gryta. Lägg i potatisen i 2 omgångar för att det inte ska bli allt för mycket i. Efter 7 minuter ta upp pommesen och låt dem rinna av på papper. Värm upp oljan till 180-190grader och lägg i pommesen ännu en gång. Låt dem friteras i 3 minuter, ta upp och låt de rinna av på papper och salta. Servera direkt!! 
 
 
 
 

Alla <3 dag!

Kategori: Högtider!

Nutella semlor!

Kategori: Högtider!

Så många nya varianter av semlor det finns nu. Så här har ni ännu en variant.
 
15 st
Ingredienser:
50g jäst
100g margarin eller smör
3 dlmjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
ca 1 liter vetemjöl
1 dl nutella
Pensling:
ägg
fyllning:
150g mandelmassa
2- 3 msk nutella
Garnering
2 dl vispgrädde
florscoker 
 

Ugnstemperatur: 250 °C

Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet, häll i mjölken och ljumma degspadet till fingervärme, 37 °C. Häll det över jästen. Rör tills den är upplöst. Tillsätt salt, socker, nutella och ägg. Blanda i hjorthornssalt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidigt och blank. Låt det jäsa 30 minuter under bakduk.

Ta upp degen på arbetsbänken och knåda den med resten av mjölet. Forma stora släta bullar. Lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, 30-40 minuter. Pensla dem med uppvispat ägg.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 °C, 10-12 minuter. Låt dem kallna under bakduk på galler.

Skär av lock på bullarna. Gröp försiktigt ur inkråmet. Blanda en del av det med mandelmassa, nutella och mjölk till en smidig smet. Det går snabbt och enkelt att göra i matberedare. Fyll semlorna. Spritsa eller klicka vispad grädde på de fyllda bullarna. Lägg på locken. Sikta över florsocker.

 

Kebab!

Kategori: Kött-/korvrätter!

Testade att göra egen kebab och det kommer att göras om här hemma! Extremt lätt att fyrsa ner i bitar och bara att ta upp när man är sugen.
 
 
Ingredienser:
ca 800g nötfärs
ca 500g blandfärs
1.5 msk spiskummin
1.5 msk lökpulver
0,5 msk vitlökspulver
0,5 msk paprikapulver
0,5 msk grovmalen
0,5 msk svartpeppar
0,5 msk salt
2 msk fond(kyckling eller kalv)
1 ägg

1. Sätt ugnen på 100 grader. Blanda all smaksättning med ägget i en bunke och blanda sedan i köttfärsen. Knåda gärna så färsen blir jämn.

2. Forma köttfärsen till en jämn rulle ca 7 cm diameter utan håligheter, och rulla in i minst två lager ugnsfolie. Låt ändarna vara öppna så att vätska och fett kan rinna ut. 3. Placera rullen på ett ugnsgaller med en plåt under så att vätskan rinner ner där, och ugnsbaka i 3 timmar.

4. Stäng av ugnen och låt rullen ligga kvar och svalna i en 1 timme, ta sedan ut den och låt den svalna (fortfarande inpackad). När den svalnat, lägg gärna i kylen över natten och karva sedan remsor med en vass kniv. Frys in om du inte ska äta idag.

Servera kebaben med din egen kebabsås 

 
Ingredienser
3 dl gräddfil
2 msk majonnäs
3 msk chilisås
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk italiensk salladskrydda
ev. 1 vitlöksklyfta
1/2 tsk kebabkrydda
 

Pressa vitlöksklyftan och blanda allt väl till en sås och låt stå kallt till servering. 
 

Daimbivier!

Kategori: Choklad!

 
Ingredienser till ca 30 små
200g mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita
 
150g rumsvarmt smör
1,5 d florsocker
2 dubbel daim
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
 
150g Marabou daim
100g ljus blockchoklad
1 dubbel daim
 
Riv mandelmassan och blanda ihop med socker och äggvita. Spritsa ut små klickar på bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 15-25 min. Viktigt att hela tiden ha koll så de inte bränns.
 
Rör ihop smör, florsocker, vaniljsocker och äggulan. Hacka daim och rör ner den i smörkrämen. Bred smöret toppig på undersidan av bottnarna. Låt så i kylen tills de har stelnat. 
 
Smält chokladen och låt den svalna lite innan du doppar biskvierna. Hacka daim till toppningen. När biskvierna har blivit chokladdoppade, doppa dem i hackad daim.
 
 

Friterade lökringar!

Kategori: Tillbehör!

Varför inte toppa en god hemmagjord hamburgare med egna friterade lökringar?
 
Till ca 10 lökringar
Ingredienser:
1 gul lök
2 dl vetemjöl
salt
peppar
grillkrydda
1 dl filmjölk
olja att fritera i
 
Skala löken och skiva i tunna ringar men se till så att ringarna håller ihop och inte går sönder. Blanda mjöl. salt, peppar och grillkrydda väl. Doppa alla lökringar i mjöl blandningen och lägg på en tallrik. Nu är det dags att doppa ringarna i filmjölk och va noga med att det är filmjölk över hela. Tillsist häller du på mjöl blandningen på de filmjölks doppade ringarna. 
 
Värm upp olja i en gryta eller wokpanna. Va väldigt försiktig när du lägger ner ringarna, lägg i några åt gången. Låt fritera i ca 4-5 minuter. Det går fort och de bränns lätt. Servera dem inom 1 timme. 
 
 
 

Hemmagjord hamburgerdressing

Kategori: Tillbehör!

 
Ingredienser
2 dl crème fraiche
1,5 dl majonnäs
1 dl bostongurka
1/4 gullök
6 msk chilisås
salt 
svartpeppar
 
Hacka löken väl! Blanda crème fraiche, bostongurka, majonnäs och chilisås. Salta och peppra efter smak. Låt stå i kylen till servering. 

Hemmagjord hamburgare!

Kategori: Kött-/korvrätter!

Vi gjorde hemmagjorda burgare en dag med massor av goda tillbehör som ni hittar här, dressing, lökringar, pommes, BBQ-sås och coleslaw.
 
Ingredienser: ca 10 bugare 
högrev 1,2kg
salt 
peppar
 
Dela högrevet i lagom stora bitar och mal ca 3 gånger. Blanda i salt och peppar. Stek en liten bit och smaka av. Väg upp så alla burgare väger lika mycket. Platta ut burgarna ordentlig då de drar ihop sig. Tänk på att inte vända burgarna så de inte går sönder. 

Banansmoothie!

Kategori: Måndags smoothie!

 
Ingredienser: ca 5 glas
3 bananer
1l bananyoghurt
3 dl havregryn
2 tsk salt
3 dl vatten