juliasreceptobilder

Matbloggstoppen recipes

Pumpor!

Kategori: Dagens bild!

 

Mys helg!

Kategori: Högtider!

Nu är halloween och alla helgon här! Två högtider som är så olika men ändå lika. Detta är en väldigt mysig högtid då det är mörkt ute, man tänder ljus både i pumpor och på gravarna. Så njut i helgen av era nära och käras sällskap.
 
Recept på denna tårtan hittar ni antingen på min blogg eller hos jennysmatblogg (har ni inte kollat in hennes blogg rekommenderar jag verkligen er att göra det).
 
En lite katt som också saknar en som inte längre finns oss hos idag.
 

Köttfärssås!

Kategori: Kött-/korvrätter!

 
 
Ingredienser: 
500g blandfärs
1/2 lök
olja
ketchup
senap
salt
peppar
1 paket bacon
vatten
 
Skiva löken och stek i lite olja tills löken blir gyllenbrun. Lägg i blandfärsen och stek till att är genomstekt. Tillsätt ketchup, senap, salt och peppar efter smak. Rör om ordentligt och tillsätt ca 3 dl vatten, låt koka upp. Stek bacon så det blir knaper stekt och bland ner i köttfärssåsen.
 
Servera med spagetti. 
 
 

Jordnöts kladdkaka!

Kategori: Choklad!

 
Ingredienser:
150g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
2 st ägg
2 dl mjöl
 
 
200g smör
2 dl jordnötssmör
2 dl saltade jordnöter
400g kondenserad mjölk
 
Smält smör till kladdkakan, tillsätt socker, kakao, salt, vaniljsocker och rör om ordentligt. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Sila ner mjölet och rör om ordentligt så det inte finns några mjölklumpar. Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Kladdkakan ska inte vara rinnig. 
 
Under tiden kladdkakan är i ugnen smält resterade av smöret och rör ner jordnötssmör och låt allt smälta ihop. Låt kladdkakan svalna lite och häll sedan på kondenserad mjölk, lägg på jordnöter och toppa med jordnötsblandningen. Låt stå i kylen i cirka 3 timmar innan du skär upp kakan. 
 
 

Chokladpannkakor!

Kategori: Choklad!

En lite extra lyxig frukost en onsdag som denna.
 
 
Ingredienser till cirka 10 st
1 dl nutella 
2 1/2 dl rågmjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 1/2 mjölk
1 ägg
2 msk smör
 
Dagen innan bre nutella på ett bakplåtspapper i cirklar lika stora som de amerikanska pannkakorna kommer bli. Låt dem frysa till ordentligt i frysen innan du börjar med pannkakorna.
 
Blanda rågmjöl, bakpulver och salt. Vispa ner mjölk rör om så det inte är några klumpar avsluta med ägget. Värm smör i en stekpanna och lägg lite smet, lägg på en nutella bit och därefter täck med smet så nutellan blir helt täckt. 
 
Servera med frukt eller bär. 
 
 

 

Kycklinggryta!

Kategori: Kyckling!

 
Ingredienser (4 portioner)
6 kycklingfiler
olja
1 gullök
2 msk gröncurrypasta
1 1/2 kycklingbuljong
1/2 limes, limeskal
1 msk fisksås
2 msk soja
1 tsk ljus farinsocker
170g ananas (gärna färsk)
15 cm gurka
 50g cashewnötter
 
Stek kycklingen i olja, lägg bort kycklingen efter att den blir helt genomstekt. Skiva löken grovt och stek försiktigt i grytan. Lägg i kycklingen och tillsätt ca 4 dl vatten, grydda med kycklingbuljong och låt koka upp. Rör i resten av ingredienserna förutom gurka och cashewnötter. Låt allt koka ca 20 min för att det ska få god smak. Garnera med stora gurkskivor och cashewnötter innan servering. 
 
Jag valde att servera ris till grytan. 
 
 
 
 

Köttfärsgratäng!

Kategori: Kött-/korvrätter!

 
Ingredienser: (4 personer)
500g blandfärs
1/2 lök
olja
1 paket bönor
ketchup
senap
salt
peppar
200g riven ost
2 dl mjölk
1 dl grädde
valfri sort pasta till 4 personer
 
Koka pastan men lite saltat vatten. Skiva löken och stek i lite olja tills löken blir gyllenbrun. Lägg i blandfärsen och stek till att är genomstekt. Tillsätt ketchup, senap, sal och peppar efter smak. Rör om ordentligt och tillsätt ca 3 dl vatten, låt koka upp. Lägg i grädde och mjölk i en gryta och tillsätt riven ost och låt koka upp. Krydda med salt och peppar efter smak.
 
Sätt ugnen på 200grader. Smöra en ugnssäker form, lägg i köttfärsen, bönorna, pasta och avsluta med ostsåsen som ska täcka all pasta. Låt gratängen stå i ugnen tills såsen har fått en fin färg, ca 20 minuter. 
 
 

Maräng!

Kategori: Småkakor!

Perfekt att dekorera bakelser med eller att ha i varmchoklad nu i vinter. 
 
Ingredienser
6 äggvitor
2 dl socker
några droppar vaniljextrakt
 
Vispa äggvitorna poröst. Tillsätt socker lite i taget och vispa tills du kan sätta skålen över huvudet. Tillsätt vaniljextrakt och vispa lite till. Spritsa ut marängen på en plåt och låt grädda i ugnen på 125 grader i ca 2 timmar. Tiden på gräddningen beror på hur höga maränger du har gjort och din ugn. 
 
Tips: gör ögon och mun på marängerna så blir det små spöken inför Halloween...
 
 

Räkmackans dag!

Kategori: Fisk/skaldjur!

Idag är det räkmakckans dag som vi har firat sedan 2010 här i Sverige. Det var på Arlanda som började fira räkmackan då de säljer flera tusen i veckan. 
 
 

Kokos bananpannkakor!

Kategori: Frukost!

En god och mättande lunch som passar perfekt efter träningen.
 
Ingredienser: (ca 4st)
2 bananer
2 ägg
1 dl havregryn
1 tsk salt
1 msk kokos
kokosolja
björnbär
kokoskvarg
ljus sirap
 
Mosa bananerna ordentligt och rör sedan i äggen. Tillsätt havregryn och salt, rör om. Stek i kokosolja och servera med björnbör, kokoskvarg och ljus sirap. 
 
 

Kanelbullens dag!

Kategori: Matdagar!

Idag firar jag kanelbullens dag med lyx frukost och självklart äta massor av kanelbullar.
 
För 16 år sedan alltså 1999 började vi fira kanelbullens dag i Sverige. Kanelbullens dag firar allts den 4 oktober. Vi firar kanelbullens dag för att just kanelbullen finns och för att uppmärksamma att vi har en rik bulltradition. 
 
Kanelbullar smakar alltid likadant även om dett finns små olika variationer men det är specillt formen som varierar. 
 
 

Kalljästa Kanelbullar!

Kategori: Vetebröd!

Nu börjar kanelbullens dag närmar sig, därför tänkte jag tipsa om kalltjästa kanelbullar. Perfekt att göra på lördagskväll och endast sätta in i ugnen på söndag morgon. 
 
 
Ingredienser:
1 pkt (50g) jäst för söta degar
5 dl fingervarm mjölk, 37 grader
150g rumstempererat smör
1 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
14 dl vetemjöl
 
Fyllning:
75g rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 msk mald kanel
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
 
Pensling:
1 ägg
pärlsocker
 
Smält smöret och låt svalna. Lös upp jästen i 2 dl av mjölken i en stor skål eller en matberedare. Häll i resten av mjölken och tillsätt matfettet, socker, salt, kardemumma och 10 dl av mjölet. Arbeta degen kraftigt i skålen med en stadig tränsked 6-7 minuter tills degen är bland och smidig (4-5 minuter i matberedare). Låt degen jäsa 30 minuter under bakduk.
 
Rör ihop fyllningen. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda igenom den lätt så inte jästen dör. Dela degen i två bitar. Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta. Bred på fyllningen och rulla samman degplattan. Skär varje rulle i ca 15 bitar och ställ snittarna i formarna. Ställ in i kylen och låt jäsa under natten.
 
När du vill tillaga kanelbullarna, sätt ugnen på 250 grader. Vispa upp ägget och pensla bullarna och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 5-10 minuter. Ställ bullarna på ett galler och låt svalna under en bakduk.