juliasreceptobilder

Matbloggstoppen recipes

Juldukning!

Kategori: Tips!

God jul alla läsare!
 
Delat med mig av årets juldukning så får ni lite tips.
 
 

Julfrukost!

Kategori: Frukost!

Varför inte överraska familjen med en god julfrukost imorgon? Genom att göra amerikanska pannkakor med smak av saffrans, då blir det en godare start på julafton!
 
Ingredienser ca 10 stycken
2 1/2 del mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 påse saffran
 
Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt de resterade ingredienserna och rör om ordentligt. Stek pannkakorna i smör på medelhögvärme. När pannkakorna börja bubbla är det dags att vända dem.
 
Sen är det bara till att börja mumsa i sig dessa goda julpannkakor!
 
 

Julgodis!

Kategori: Tips!

Nu närmar sig julafton, är ni klara med allt julgodis? Om inte får ni är en del lätta och goda julgodis som ni kan fixa såhär några dagar innan jul. 
 
Rockyroad
Som har blivit ett måste på vårt godisbord under julen. 
 
Receptet hittar ni Här 
 
Ischoklad
Har du aldrig testat att göra egna ischoklad tycker jag verkligen det ska bli året du gör det!
 
Receptet hittar du Här
 
Wienernoguat
Alltså, detta är så gott godis som bara smälter i munnen. 
 
Recept finns Här
 
 

Apelsin rockyroad!

Kategori: Choklad!

En god och rolig variant av rockyroad!!
 
Ca 20 st
Ingredienser
150g apelsin choklad
1 1/2 dl jordnötter
1 dl marshmallows
175 g dumle snacks 
 
Hacka chokladen och smält över ett vatten bad. Skiva dumle snacks i små bitar och blanda med jordnötter och marshmallow. Rör ner den smälta chokladen och se till så allt blir täckt med choklad. Bre ut den goda blandningen på bakplåtspapper och ställ i kylen för att stelna, tar cirka 30 minuter. Ta ut och skär i lagom stora mumsbitar. 
 
 
 

Vänskapskaka!

Kategori: Julgodis!

En god surdegskaka som du kan själv kan välja vad du vill ha i! Passar perfekt att servera till efter julmiddagen eller kanske till fika i mellandagarna. 
 
Startrecept:
Dag 1-4 (rör om 2-4 ggr om dagen)
2 dl mjölk
2 dl mjöl
2,5 dl socker
 
Dag 4
2 dl mjölk
2 dl mjöl
2,5 dl socker
 
Dag 5-10
rör om 2-4 ggr per dag
 
Nu delar du upp kakan och ger till vänner som kan få baka en god kaka eller så bakar du kakor till vännerna och tar med dig!
 
Ingredienser
1 1/2 dl vänskaps-deg
2 ägg
1/2 dl olja
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk kanel
1 1/2 dl jordnötter
1 1/2 dl choklad
3 äpple
2 tsk salt
 
Hacka chokladen och riv äpplena. Rör ner alla ingredienser i en bunke och se till så det blir väll blandat. Smöra en form och grädda kakan på 175grader i 45 minuter - 1 timme. 
 
Låt svalna och njut av en god julkaka. Det går jätte bra att lägga till andra nötter, torkad frukt någon annan god krydda eller vad du själv tycker passar i kakan. 
 
 

Ischoklad på tre sätt!

Kategori: Choklad!

Något av det enklaste julgodiset som går att göra, men ändå köper de flesta av oss ischoklad i butiken...
 
ca 40-50
Ingredienser
200g valfri choklad
75g kokosfett
aluminium formar 
 
Hacka chokladen och smält med kokosfettet i ett vattenbad. Ställ under tiden upp formarna tätt så de inte ramlar. Häll chokladen i en kana som är lätt att hälla med. Häll upp i formarna och ställ kylt tills de har stelnat helt, tar ca 1h. 
 
Jag har här gjort tre olika sorter med smak av ljuschoklad, schweizernötchoklad och vitchoklad. Jag har valt att göra mina ischoklader med marabou, så bara till att ta din favorit choklad! 

Chokladlussekatter!

Kategori: Choklad!

Dessa lussekatter blev verkligen omtyckta här hemma!
 
Ca 40st
 
Ingredienser
150g smör
50g jäst
5 dl mjölk
1 bruk Kesella
2 dl socker
1 gr saffran (2 påsar)
1 msk konjak
1 tsk salt
1 ägg
ca 18 dl vetemjöl
 
Pensling
ägg
200g polkagrischoklad

Början med att smula ner jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm alltihop till ca 37 grander.

Häll degspadet över jästen och låt den lösa sig tillsätt kesella, socker och salt. Stöt saffranet lite extra i en mortel och häll på konjaken och låt stå en stund. Häll saffranet i degskålen och blanda allt noggrant. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen till den blir blank och lätthanterlig. Dessutom ska den släppa från degskålens kanter. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs. Låt jäsa 45 minuter i jämn värme.

Knåda degen smidig och dela den sedan i 40 lika stora bitar och forma till kusar. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och garnera med bitar av choklad. Låt jäsa ytterligare 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 6 – 8 minuter. Låt svalan under bakduk.

Självklart går det lika bra att göra äggfria lussekatter med choklad, recept HÄR.