juliasreceptobilder

Matbloggstoppen recipes

Vaniljsmoothie!

Kategori: Måndags smoothie!

 
Ingredienser: (4 glas)
1 vaniljstång
1 burk protein vaniljpudding (ProPuo)
3 dl mjölk
2 dl vanilj yoghurt
 
Skär längs mitten av vaniljstången och skrapa ut kärnorna, lägg i sen skål med resten av ingredienserna och mixa väll! Servera i stora glas. 

Grapefruktens dag!

Kategori: Matdagar!

Idag är det grapefruktens dag, så tänkte ge er ett recept på smoothie med grapefrukt i. Men hittade dessvärre inte mycket fakta.
 
Det sägs att grapefrukt är en superfrukt då den håller en frisk, renar och rensar kroppen bland annat. Grapefrukten tillhör citrusfrukten och liknar en apelsin men har däremot rött fruktkött.
 
 
Ingredienser (4 personer):
2 grapefrukter 
1/2 ananas 
1 burk vaniljpudding protein (propuo)
2 dl mjölk
1 nypa salt
 
Skala grapefrukten och skiva ananasen. Lägg allt i en mixer och mixa allt till en slät dricka. 

Sparrispaj!

Kategori: Paj/pizza!

 
Ingredienser:
1 dl rågmjöl
1 dl vetemjöl
100g smör
1 pkt sparris
2 ägg
1.5 dl mjölk
1 dl grädde
1 pkt mozzarella
salt
svartpeppar
vitpeppar
 
Blanda de två mjölsorterna med smör till en slät deg helt i en bakmaskin, krydda med 2 krm salt och 2 krm vitpeppar. Ta och smöra en pajform. Kavla ut degen på ett mjölat bord, lyft upp och lägg i formen. Se till så att hela formen blir täckt och att det inte går över kanten. Klä in hela kanten med folie så den hålls på plats när du förgräddar. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.
 
Vispa ägg, mjölk och grädde så det blir välblandat, krydda med salt och svartpeppar. Skär bort sista delen av sparrisen och stek sparrisen i en klick smör tills den har börjat mörkna, ca 15 minuter. Lägg i sparrisen i pajformen, men spara några, och häll på äggblandningen. Skiva mozzarella i småbitar och fördela ut överst. Grädda i ugnen på 200 grader i 30 minuter, ta ut. Toppa pajen med sparris innan servering.
 
Jag serverade denna goda paj med min äppel coleslaw som ni hittar receptet på HÄR.
 
 

Fläskfilégryta!

Kategori: Kött-/korvrätter!

Här får ni ett gott recept på en perfekt lördags middag.
 
Ingredienser:
600g potatis
800g fläskfilé
1 lite gullök
1 paprika
1 ask svamp
1/2 dl soja
1/2 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 dl vatten
salt 
svart peppar
vit peppar
olja
 
Skölj potatisen och se till så de blir riktigt rena. Skiva i klyftor och lägg på en plåt med bakplåtspapper och häll på olja och salt. Grädda i ugnen i cirka 50 minuter på 200 grader. Skiva fläskfilen i skivor och krydda med svart peppar och salt. Stek fläskfilé bitarna i olja tills de är genomstekta.
 
Skiva löken och stek försiktigt i olja och tillsätt skivad paprika och svamp. Tillsätt soja, grädde, creme fraiche och vatten låt koka upp. Krydda med svart peppar, vit peppar och salt efter smak. Ju längre det kokar ju bättre och godare kommer det bli! Ta ut potatisen lite då och då och rör runt, de är klara när de har fått fin färg.
 
Servera med en god sallad. 
 
 
 

Varm macka!

Kategori: Frukost!

 
Ingredienser:
1 bulle
2 skivor salami
1 msk creme fraiche tomat basilika
3 skivor ost
blad spenat
 
Skiva bulle och bre på cream fraiche. Lägg på salami, ostskivor och spenat. Gilla i en smörgåsgrill tills osten har smält. Funkar även lika bra att grilla i ett våffeljärn om du endast har det. 
 

Hallon smoothie!

Kategori: Måndags smoothie!

 
Ingredienser: (4 glas)
2 dl frysta hallon
1 banan (gärna fryst)
2 dl naturell yoghurt
2 dl filmjölk
 
Mixa allt med en stavmixer och häll upp i fina glas och njut. 
 

Broccolimos!

Kategori: Tillbehör!

Så gott att piffa till potatismosen lite såhär en vardag. Lite nyttigare och lite godare!!
 
Ingredienser:
7 mjöliga potatisar
50g smör
200g broccoli
2 dl mjölk 
salt
vitpeppar
aromat
 
Skala potatisen och skiva på hälften och koka upp tillsammans med broccolin tills det är klart tar ca 20 minuter. Häll av vattnet och tillsätt mjölk och smör, ryddor efter smak. Mosa så det blir krämigt och vill du inte ha klumpar i mosen kan du ta hjälp av en visp. 

Äppel coleslaw!

Kategori: Tillbehör!

 
Ingredienser:
4 små äpple
5 dl vitkål
4 dl turkis yoghurt
1 msk majonnäs
svartpeppar
salt
 
Strimla äpple och vitkål fint, använd en osthyvel eller en mandolin för att det ska bli så bra som möjligt. Blanda turkis yoghurt, majonnäs, svartpeppar och salt och tillsätt äpple och vitkål rör om väl. Låt stå i kylen ca 30 minuter innan servering, ju längre det står ju bättre och godare blir den. 
 
 

Lite tips...

Kategori: Tips!

Tänkte tipsa er om lite goda recept inför alla hjärtans dag som ni kan baka och överraska era nära och kära. För finns det något finnare än att ge något om man själv har gjort? och gott är det ju också ;)
 
Vaniljhjärtan, helt enkelt en klassiker enligt mig. Recept HÄR.
 
Dessa geléhjärtan är så goda kan jag lova, överraska någon du gillar, recept HÄR.
 
Vem älskar inte kladdkaka? Recept HÄR.

Pannkakansdag!

Kategori: Matdagar!

Inte nog med att det är semmeldagen är det även pannkakansdag idag! Så idag ska man helt enkelt äta massor av sötsaker i olika varianter. Denna dagen kommer från början från England då man äter pannkakor där istället för semlor. Detta har gjort att vi i Sverige har tagit efter och firar semmeldagen och internationella pannkaksdagen under samma dag. Så vad tycker ni är godast pannkakor eller semlor eller varför inte en variant som innehåller båda?
 
Här får ni tips på några varianter av pannkakor som ni kan mumsa på idag. För att hitta ännu mer tips kan ni gå in på kategorin "frukost". 
Amerikanska bananpannkakor, Recept hittar ni HÄR.
 
Helt vanliga pannkakor, recept finns HÄR
 
Crêps med kyckling, recept hittar ni HÄR.
 
Bananpannkakor, recept hittar ni HÄR.
 

Semmeldagen!

Kategori: Matdagar!

Idag ska vi äta semlor då det är semmeldagen eller fettisdagen om man hellre vill kalla dagen det. Detta har ni troligen inte missat med mina två tidigare inlägg idag. I Sverige har vi ätit semlor sedan 1200-talet. Men idag finns det många olika varianter på hur du kan äta en semla och du kan mer eller mindre äta semlor året runt om så önskas. Har ni testat, korvsemla, semmelwrapen eller kanske det nya för i år semmelsmoothie?
 
 
 
 
 

Snabba tips och knep!

Kategori: Tips!

Någon som kanske vaknade idag och insåg att det var semmeldagen? Tänkte tipsa er om några lätta knep för att ändå lyckas få super goda "hemma bakade" semlor.
 
Gör semelwrap på 15 min, ett lätt recept som går fort att göra och funkar även att göra semlor på det om man hellre önskar det, recept hittar du HÄR
 
Köp färdiga semelbullar och piffa till den med lite nutella, kanke istället för grädde eller varför inte byta ut madelmasan? Jag tog och la i ca 1/2 dl vispad grädde i 1/2 dl varm nutella som jag sedan la på semlan. Funkar också bra att endast lägga i lite nutella i grädden när du vispa den.
 
 
 

Semmelwrap!

Kategori: Högtider!

Semmelwrap på 15 minuter. Kan man ju inte tacka nej till, detta räcker till ca 5 personer.
 
Ingredienser:
1 ägg
1/3 dl socker
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
1/3 dl grädde
25g smör
 
3 dl grädde
50g mandelmassa
2 msk mjölk
1 tsk kardemumma
 
Vispa ägg och socker poröst och vit. Blanda bakpulver, vetemjöl och kardemumma i en separat bunke. Smält smöret och tillsätt grädden som du rör ner i socker och ägg smeten. Rör försiktigt ner mjölblandningen och se till så det blir en slät deg, annars tillsätt mer mjöl om det skulle behövas. 
 
Sätt ugnen på 200 grader och dela degen i 5 lika stora delar och kavla ut till runda kakor. Grädda i ugnen i 3-5 minuter, ha hela tiden koll så de inte blir allt för hårda och spricker... Dessvärre gick det mycket fortare än jag trodde så mina blev lite hårda men lika goda för det. 
 
Vispa grädden och lägg i en sprits. Riv mandelmassan och rör ihop med mjölk och kardemumma. Lägg en sträng med mandelmassa i mitten och spritsa på grädde. Vik ihop och snurra in i bakplåtspapper. 
 
 

Grönkål smoothie!

Kategori: Måndags smoothie!

Denna smoothien tipsade jag er om för några år sedan och har själv helt glömt bort den! En super god och nyttig smoothie som passar perfekt till alla tillfällen. Så passa på att börja veckan med denna nyttiga smoothien. Våga testa.
 
Ingredienser:
3 stora kvistar grönkål
3-4 dl bladspenat
2 bananer
5 dl vatten
1 dl blåbär
 
Dela bananerna i bitar och gönkålen i mindre bitar. Mixa ihop allt så att det blir en slät grön dricka.
 
 
 
 

Pulled chicken!

Kategori: Kyckling!

En perfekt rätt som ni kan göra en lördag då man vill äta något gott och enkelt då maten sköter sig mer eller mindre helt själv. 
 
Ingredienser:
1 hel färsk kyckling
2 gula lök
1 röd chilifrukt
2 msk olja
1 flaska bbg-sås
2 lime
1 dl vatten
salt och svartpeppar
goda grönsaker
10 tortillabröd
1 påse tortilla chips
 
Sätt ugnen på 170 grader. Smöra en ugnssäker form (eller i en lergryta) och lägg i kycklingen, häll över BBQ-såsen. Hacka löken grovt och finhacka chili, lägg löken och chilin runt kycklingen. Pressa lime över hela kycklingen. Avsluta med att lägga i vatten och krydda med salt och peppar.
 
Täck formen med folie och sätt in i ugnen i ca 2 timmar. Ta ut och rensa kycklingen och plocka bort löken. Lägg i kycklingen i  såsen igen och låt stå ca 1 timme i ugnen igen.
 
Servera med goda grönsaker, tortillabröd och chips.

Nutelladagen!

Kategori: Choklad!

Idag är det nutelladagen och det måste man ju fira! Finns inte mycket som är godare än nutella! Dagen firas för att hedra den uppskattade krämen med hasselnöter. USA är det som firar nutelladagen framförallt men dagen växer även i Sverige precis som många andra matdagar gör. Man kan äta nutella på så många sätt, som pålägg, i bullar, på semlor eller varför inte bara som den är?
 
Här har ni lite tips från mig hur ni kan äta nutella!
Nutellatårta, recept HÄR
 
Nutella mousse, recept HÄR
 
På våfflor, recept HÄR
 
Semlor som kan vara goda till fettisdagen nästa vecka, recept HÄR
 
GOTT....
 
 

Passions smoothie!

Kategori: Måndags smoothie!

Varför inte avsluta denna måndagen med en god smoothie som ger dig energi efter träning.
 
Ingredienser:
(4 glas)
3 passionsfrukter
1 dl mjölk
2 dl kvarg passionsfrukt.
1 nypa salt
 
Mixa allt till slät och se till så att passionsfrukts kärnor blir mixade. Servera väll kyld.
 

Vegetariska dagen!

Kategori: Matdagar!

Idag är det som rubriken lyder vegetariska dagen. Det har blivit mer och mer vanligt att äta vegetariskt och jag själv har fått familjen att gå med på en vegetarisk dag i vecka och tycker det både är gott och bra att inte äta kött varje dag. Den vegetariska dagen startade för att vi människor ska börja tänka på djuren och naturen och göra en god gäning för naturen. Dagen infaller varje år den 1 februari i Sverige. 
 
Här kommer lite recept som jag tidigare har lagt ut på bloggen.
Recept här 
 
Recept här.
 
Recept här.
 
Recept här