juliasreceptobilder

Matbloggstoppen recipes

Gräddbullar!

Kategori: Efterrätt!

Gott och eneklt att göra egna gräddbullar så varför inte testa nu till helgen?
 
Ingredienser: (ca 16 st)
8 st smörgåsrån
3 st äggvitor
1 1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 gelatinblad
200g choklad
1 tsk lakrisekstrakt
 
toppning efter smak
kokos
nötter
lakris
 
Stansa ut 16 stycken runda cirklar ur smörgåsrånen med hjälp av antingen ett glas eller pepparkaksform, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggvitorna till vitt skum. Blanda socker och vaniljsocker i en separat skål. Rör försiktigt ner sockerblandningen i äggvitorna lite under taget, vispa tills du kan vända skålen över huvudet utan att få något på dig. 
 
Krama ur gelatinbladen och lägg i en kastrull och låt smälta på svag värme. Ta två skedar från ägg och socker blandningen i den smälta gelatinen och rör om. Rör ihop de två blandningarna. Tillsätt lakrisekstrakt eller annan valfri smaksättning, funkar även att inte tillsätta någon. Häll fyllningen i en spritspåse och spritsa som toppar på rånen, låt stå i frysen cirka 1 timme.
 
Smält chokladen i ett vattenbad och låt svalna. Doppa gräddbullarna i chokladen och vrid dom så den överflödiga chokladen rinner av. Toppa med valfritt, jag hade hackade lakris godis på de vita och små söta ögon på de andra. 
 
 
 
 

Fänkålssoppa!

Kategori: Förrätter!

 
Ingredienser: 4 personer
500g fänkål
1/2 purjolök
1 msk smör
1 msk olja
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 dl crème fraiche
salt
vit peppar
100g valnötter
100g fetaost
flytande honung 
 
Skär bort roten från fänkålen och skiva den i strimlor. Skiva purjolöken och skölj den. Lägg smör och olja i en gryta och tillsätt fänkål och purjolök i cirka 2 minuter. Tillsätt vatten, crème fraiche och buljongtärningar och rör om. Salta och peppra efter smak. 
 
Låt det koka försiktig tills fänkålen mjuknar, tar cirka 15 minuter. Mixa till en slät soppa. Toppa soppan med valnötter, skivad fetaost och honung. 
 
Denna soppa serverade pappa familjen för några veckor sedan, något av det godaste jag har ätit!

Våffeldagen!

Kategori: Frukost!

Någon mer än jag som börjar denna helg dag med våfflor? Är ju ändå våffeldagen idag! Våffeldagen är varje år den 25 mars och från början hitte det vårfrudagen men med lite felaktiga uttalande och olika dialekter blir det tillslut våffeldagen och tur är väll det ;)
 
Vad är era bästa tips för att få de bästa våfflorna? 
 
 

Äpple smoothie!

Kategori: Måndags smoothie!

 
Ingredienser:
3 äpple
2 dl mjölk
1 dl äpple juice
 
Skiva äpplena i små bitar och ta bor kärnhuset. Lägg äppelbitarna i en mixer och mixa väll så alla bitar försvinner, tillsätt mjölk och juice och mixar till en slät smet. 
 

 

Pasta med vegetarisk sås!

Kategori: Pasta!

Jag kan inte mer än älska pasta och hemmagjord pasta måste alla testa att göra enligt mig.
 
Ingredienser: 4 personer
3 ägg
300g vetemjöl
200g ricotta 
30g parmesan
1 pkt coctktailtomater
1/2 zucchini
8 svampar
3 msk mjöl
2 dl grädde
1 dl vitt vin
3 dl vatten
2 mogna avokado
salt
vitpeppar
socker
 
Sikta mjölet och saltet direkt på arbetsbänken i en hög. Lägg äggen i mitten av mjölet och vispa in äggen i mjölet med hjälp av en gaffel. Man kan alltid tillsätta lite vatten om det är svårt att arbeta in mjölet ordentligt. Arbeta ihop degen i cirka 10 minuter så den blir fast och smidig. Funkar utmärkt att låta degen villa i kylen väl in plastad om det skulle behövas.
 
Dela pastadagen i 4 bitar och kvala ut var och en för sig antingen med en vanlig kavel eller med en pastamaskin. Jag använde mig av en vanlig gavel och bakplåtspapper i mellan, funkade utmärkt med lite tålamod. Tryck ut 5 cm i diametern stora fyrkanter ur pastan.
 
Blanda ricotta med riven parmesan, salt och peppar smaka av. Lägg en klick av oströran på varje pasta fyrkant och gör små knyten av dem, för att det ska fästa bättre kan man pensla med lite vatten på kanten. Lägg på lite mjöl på pastan och lägg på en handduk när de är klara. Låt patan villa svalt medan du gör såsen.
 
Skiva tomaterna i mitten, strimla zucchini och svamp i små bitar, blanda grönsakerna med 3 msk mjöl i en gryta. Tillsätt grädde, vin och vatten och låt koka upp. Smak sätt med salt, vitpeppar och 2 msk socker.
 
Koka upp 1 liter vatten med 1/2 msk salt tillsätt pastan när vattnet kokar och låt koka i ca 5 minuter. Lägg pastan på en tallrik och häll över såsen, servera med avokado. 

Kinderägg med vit chokladmousse!

Kategori: Choklad!

Nu börjar påsken närma sig så varför inte ta och börja baka lite goda påsk efterrätter som man inte kan vara utan. Här får ni recept på en perfekt efterrätt till påsk som uppskattas av alla, stora som små.
 
Ingredienser:
8 kinderägg
1/2 dl vispgrädde
50 g vit choklad
1/2 dl kesella, 10%
1 msk aprikossylt
1 tsk vatten
 
Skär bort toppen på kinderäggen med en liten kniv. Man ska kunna plocka ut leksaken men var försiktig så de inte går sönder eller man skär bort för mycket. Ställ chokladäggen i äggkoppar eller något annat som får dem att stå upprätt och stabilt.
 
Smält den vita chokladen i ett vattenbad på medelhögvärme och rör hela tiden så det inte bränns. Vispa grädden löst och rör ner grädde och kesella i den smälta chokladen utan att röra för mycket.
 
Fyll kinderäggen med chokladmoussen med hjälp av en liten sked eller en sprits. Jämna till på toppen. Låt stå i kylskåpet i minst 30 minuter. Blanda aprikossylt och vatten i en liten kastrull. Hetta upp under omrörning så att sylten "smälter". Låt svalna. Gröp ur ett litet hål i moussen och häll i lite aprikossylt i varje kinderägg.
 
Ta ut chokladäggen 10 minuter innan servering. 
 
 
 

Pastatårta!

Kategori: Kött-/korvrätter!

Här kommer ett litet tips på lyxig vardags mat men som även passar att äta på helgen eller speciella tillfällen. Någon som under den senaste tiden har blivit populärt är pastatårta och det är verkligen en god och lyxig variant till spagetti och köttfärssås. 
 
Ingredienser:
500g blandfärs
1 gullök
200g tärnad bacon
1 dl ketchup
1/2 dl senap
1 bit köttbuljong
3 dl vatten
1/2 dl grädde
1 msk salt
2 msk svartpeppar
400g penne pasta
2 pkt mozzarella
olja att steka i
 
Hacka gullöken fint och stek på svag värme tills det fått fin brun färg. Höj temperaturen och tillsätt den tränad bacon och stek tills baconen blivit knapriga, tillsätt då blandfärsen och rör tills hela färsen är klar. Rör då ner resten av ingredienserna, keschup, senap, köttbuljong, vatten, grädde och krydda med salt och svartpeppar. Låt koka upp under omrörning, ju längre det kokar ju godare blir det. 
 
Koka upp pastan i 1 msk salt och 2 liter vatten, ta upp pastan några minuter innan den är klar cirka 3 minuter innan. Sätt ungen på 200 grader. Smörja en form med löstagbarkant, lägg ett lager med köttfärssåsen i botten och sätt sedan penne pastan i hela formen så de täcker köttfärssåsen. Lägg resten av köttfärssåsen över och avsluta med att lägga skivor av mozzarella överst, grädda i ungen i ca 30 minuter.
 
Servera med en god grönsallad. 
 
 
 
 

Kebabrulle!

Kategori: Kött-/korvrätter!

Varför inte lyxa till det i helgen med en god kebabrulle som hela familjen kommer att älska. För en gång skull kan ni själv få välja vad er kebabrulle ska innehålla. 

 

Börja med att göra kebaben då det tar längst tid men det funkar självklart att ha gjort kebaben innan. Såsen funkar också att göra någon dag innan om så skulle önskas. 

Ingredienser till kebab:
ca 800g nötfärs
ca 500g blandfärs
1.5 msk spiskummin
1.5 msk lökpulver
0,5 msk vitlökspulver
0,5 msk paprikapulver
0,5 msk grovmalen
0,5 msk svartpeppar
0,5 msk salt
2 msk fond(kyckling eller kalv)
1 ägg
 
Sätt ugnen på 100 grader. Blanda all smaksättning med ägget i en bunke och blanda sedan i köttfärsen. Knåda gärna så färsen blir jämn.
 
Forma köttfärsen till en jämn rulle ca 7 cm diameter utan håligheter, och rulla in i minst två lager ugnsfolie. Låt ändarna vara öppna så att vätska och fett kan rinna ut. 3. Placera rullen på ett ugnsgaller med en plåt under så att vätskan rinner ner där, och ugnsbaka i 3 timmar.
 
Stäng av ugnen och låt rullen ligga kvar och svalna i en 1 timme, ta sedan ut den och låt den svalna (fortfarande inpackad). När den svalnat, lägg gärna i kylen över natten och karva sedan remsor med en vass kniv. Frys in om du inte ska äta idag.
 
Ingredienser till bröd:
25g jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 msk strösocker
1 tsk salt
1 msk olivolja
ca 6-7 dl vetemjöl
 
Rör ihop jäst och vatten tills jästen löser sig. Blanda i socker, salt och olja. Arbeta in mjölet i 2-3 omgångar, viktigt att mjölet blandas in väl i degen och blanda till en smidig deg. Täck bunken med plastfolie/bakduk och låt jäsa i ca 40 min. Dela degen i 4 lika stora delar och kavla ut så tunt det bara går, men se till så det inte blir några håll eller spricker. Grädda på 225 grader i 5-10 minuter, brödet ska gå att börja därför viktigt att ha koll på bördet så det inte är inne för länge. 
 
Ingredienser till kebabsås
3 dl gräddfil
2 msk majonnäs
3 msk chilisås
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk italiensk salladskrydda
ev. 1 vitlöksklyfta
1/2 tsk kebabkrydda
 
Pressa vitlöksklyftan och blanda allt väl till en sås och låt stå kallt till servering.
 
Servera tillsammans med massor av goda grönsaker, jag hade sallad, gurka, tomat, rå rödlök, majs, ost och feferoni, inte heller fel att lägga i lite pommes.
 
Börja med att lägga aluminiumfolie som är lite större än brödet, lägg på brödet och bre på rikligt med sås. Lägg på de grönsakerna som önskas men tänkt på att inte fylla på för mycket så du får ihop brödet sen. Avsluta med att lägga på kebaben. 
 
 
 
 

Kladdkaka med glasyr!

Kategori: Choklad!

Mums, denna vill alla äta till helgen så varför inte göra en och bjuda någon du tycker lite extra om.
 
 
Ingredienser:
150g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl mjöl
Ströbröd eller kokos
100g smör
2 dl vispgrädde
100g mörk/ljus choklad
1/2 dl sirap
 
 
Sätt ugnen på 175 grader vid varmlust, om inte varmluft 200 grader. Smält 150 gram smör och åt det svalna av, blanda ner socker, kakao och vaniljsocker och rör om ordentligt. Tillätt ett ägg i taget och rör om väll. Avsluta med mjölet och rör om så det blir en slät smet. 
 
Smöra och bröda en form med löstagbarkant, antingen med kokos eller ströbröd, jag föredrar kokos. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 10-20 minuter, denna kakan stelnar mer efter ett tag så gör verkligen inget om den är rining när du tar ut den. 
 
Lägg resten av smöret (100g), choklad och sirap i en kastrull och koka upp under tiden du rör. Koka upp och låt koka i cirka 3 minuter, låt svalna av innan du häller det på kladdkakan. Låt stå i kylen i minst 3 timmar så glasyren stelnar ordentligt. Servera med glass, grädde och god frukt. 

Flygade jakob!

Kategori: Kyckling!

 
Ingredienser:
1kg kycklingfilé
140g bacon
1/2 purjolök
3 st bananer
2dl chilisås
2dl vispgrädde
1 burk creme fraiche
1,5dl jordnötter
1 paket mozzarella
salt
vitpeppar
 
Strimla kycklingfilé och bacon krydda med salt och vitpeppar. Hetta upp en stekpannan och stek kyckling- och baconbitar på medelhög värme tills filén fått fin färg och kycklingen är helt genomstekt. Gör detta i 2-3 omgångar så att det blir lagom mycket i stekpanna (se till så att kycklingen blir stekt och inte kokt). Lägg över kyckling- och baconbitar i en ugnsform. Strimla purjolöken och skriva bananerna och fördela över kyckling- och baconbitarna. Vispa grädden och blanda med chilisås och creme fraiche. Krydda såsen med salt och vitpeppar. Häll över och bred ut. Strö över jordnötter. Avsluta med att lägga på skivor av mozzarella. Grädda i mitten av ugnen 225°C i 15 minuter.
 
Servera med kokt ris och sallad.
 
 
 
 

Blåbärs chiapudding!

Kategori: Frukost!

Här får ni ett litet tips och en god och nyttig frukost som ska göras dagen innan och som man lätt kan ta och äta på morgonen om man inte har så mycket tid.
 
Ingredienser:
1dl blåbär
1 dl mjölk
1 msk chiafrön
frukt till toppning
 
Mossa blåbären och rör ner mjölken och chiafröna. Blanda väll och häll upp i ett lämpligt glas. Plasta in och låt stå i kylen under natten så det stel. Toppa med valfri frukt innan servering. 
 
 

Smörgåstårta!

Kategori:

Varför inte lyxa till söndags middagen med en god och krämig smörgåstårta som ingen kommer att kunna tacka nej till.
 
 
 
Ingredienser:
1 förpackning smörgåstårtbröd
500g kassler
1 liter turkisk yoghurt
1/2 purjolök
6 msk majonnäs
200g philadelphiaost med gräslök och purjolök
200g philadelphiaost naturell 
1/2 dl dill
3 ägg
1 romansallad 
1 pkt salami
1 pkt skinka
800g räkor
1 pkt körsbärstomater
röda vindruvor
ost
gurka
1 citron
salt
vitpeppar
 
 
Koka äggen hårt kokta, cirka 8-10 minuter. Skiva kasslern i små tärningar och lägg i en stor bunke. Lägg i 7 dl turkisk yoghurt, 1/2 strimlad purjolök och 3 msk majonnäs och rör om ordentligt. Krydda med salt och vitpeppar och smaka av så det får bästa smaken enligt dig. 
 
I en annan bunke rör du ihop resten av majonnäsen och den turkiska yoghurten, tillsätt de två burkarna philadelphiaost och dill, rör om ordentligt och krydda med salt och vitpeppar.
 
Ta smörgåstårtbrödet som går att köpa i affärerna, fråga personalen då det inte brukar ligga framme i frysdisken. Bre på ett lager av kasslerröra, lägg över en bördskiva bre oströra på det, lägg över en brödskiva och bre ett lager kasslerröra, lägg på sista brödet och avslutar med oströra runt om och över.  
 
Skiva gurka och garner kanterna och lägg på salladsblad så det täcker hela toppen av smörgåstårtan. Toppa tårtan med salami, skinka, räkor, skivade tomater, röda vindruvor, ost skivor, klyftor av äggen och citron å gurkskivor.
 
Du kan alltid lägga ihop tårtan en dag innan då det blir godare och saftigare. Funkar också bra att lägga på toppningen dagen innan men självklart är det bäst att toppa den samma dag.
 
 

Tomatsås med pasta!

Kategori: Pasta!

 
Ingredienser:
3 stora tomtar
1 gullök
1 påse fryst eller färsk spenat
1 msk tomatpuré
1 liter vatten
400g pasta
salt
peppar
dragon
1 paket mozzarella
2 bitar mörk choklad
 
Skölj tomaterna och mossa dem ordentligt, antingen genom att hacka fint eller lägga det i en mixer. Hacka löken och stek på svag värme i olja i cirka 20 minuter. Tillsätt spenat, tomatpuré och hälften av vattnet, krydda med 1 tsk salt, 1 1/2 msk dragon och 1/2 msk peppar. Låt koka upp och ju längre du låter det koka ju godare blir det. Tillsätt vatten under tiden vattnet reducerar och kokar. 
 
Koka upp 4 liter vatten med 1,5 msk salt. Tillsätt pastan och låt koka 2-3 minuter mindre än vad det står på paketen. 
 
Lägg i två bitar mörk choklad i pasta såsen och låt smälta. Häll av pastan och lägg ner i pasta såsen och rör om. Toppa med skivad mozzarella som du låter smälta lite. 

Biff Rydberg!

Kategori: Kött-/korvrätter!

Biff Rydberg är en variant av pyttipanna men lyxigare som man ändå lätt kan laga till hemma antingen till vardagen eller till helgen. Biff Rydberg är enligt mig en svensk klassiker som vi alla borde testa att tillaga någon gång. 
 
 
 
Ingredienser: (4 portioner)
8 potatisar
700g oxfilé
2 gullök
4 ägg
persilja
salt 
peppar
 
Stek löken på låg värme i lite smör, ju längre du steker löken ju godare blir det så höj inte värmen för att du vill att det ska gå fortare. Du kan låta löken stek under tiden du tillagar resten av middagen. Skala potatisen och skär i fina tärningar, lägg i en kastrull med kalt vatten och låt stå i ca 10 minuter innan du häller av vattnet. Hetta upp smör och krydda potatisen med salt och peppar och stek försiktigt på låg värme så du inte gör mos av allt. Skiva oxfilén i lika stora tärningar som potatisen, krydda med salt och peppar å stek i smör tills det får fin färg och yta. 
 
Servera med rått ägg eller kanske stekt beroende vad som passar dig bäst, men varför inte båda som jag tog! Toppa middagen med lite persilja.