Gräddbullar!

Gott och eneklt att göra egna gräddbullar så varför inte testa nu till helgen?
 
Ingredienser: (ca 16 st)
8 st smörgåsrån
3 st äggvitor
1 1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 gelatinblad
200g choklad
1 tsk lakrisekstrakt
 
toppning efter smak
kokos
nötter
lakris
 
Stansa ut 16 stycken runda cirklar ur smörgåsrånen med hjälp av antingen ett glas eller pepparkaksform, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggvitorna till vitt skum. Blanda socker och vaniljsocker i en separat skål. Rör försiktigt ner sockerblandningen i äggvitorna lite under taget, vispa tills du kan vända skålen över huvudet utan att få något på dig. 
 
Krama ur gelatinbladen och lägg i en kastrull och låt smälta på svag värme. Ta två skedar från ägg och socker blandningen i den smälta gelatinen och rör om. Rör ihop de två blandningarna. Tillsätt lakrisekstrakt eller annan valfri smaksättning, funkar även att inte tillsätta någon. Häll fyllningen i en spritspåse och spritsa som toppar på rånen, låt stå i frysen cirka 1 timme.
 
Smält chokladen i ett vattenbad och låt svalna. Doppa gräddbullarna i chokladen och vrid dom så den överflödiga chokladen rinner av. Toppa med valfritt, jag hade hackade lakris godis på de vita och små söta ögon på de andra. 
 
 
 
 

Fänkålssoppa!

 
Ingredienser: 4 personer
500g fänkål
1/2 purjolök
1 msk smör
1 msk olja
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 dl crème fraiche
salt
vit peppar
100g valnötter
100g fetaost
flytande honung 
 
Skär bort roten från fänkålen och skiva den i strimlor. Skiva purjolöken och skölj den. Lägg smör och olja i en gryta och tillsätt fänkål och purjolök i cirka 2 minuter. Tillsätt vatten, crème fraiche och buljongtärningar och rör om. Salta och peppra efter smak. 
 
Låt det koka försiktig tills fänkålen mjuknar, tar cirka 15 minuter. Mixa till en slät soppa. Toppa soppan med valnötter, skivad fetaost och honung. 
 
Denna soppa serverade pappa familjen för några veckor sedan, något av det godaste jag har ätit!

Våffeldagen!

Någon mer än jag som börjar denna helg dag med våfflor? Är ju ändå våffeldagen idag! Våffeldagen är varje år den 25 mars och från början hitte det vårfrudagen men med lite felaktiga uttalande och olika dialekter blir det tillslut våffeldagen och tur är väll det ;)
 
Vad är era bästa tips för att få de bästa våfflorna?