Nougatmuffins!

12 muffins

200g nougat

2,5 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

60g malda hasselnötter

1 ägg

1,25 dl socker

4 msk vegetabilisk olja

2 dl mjölk

15  kola-chokladpraliner (tex toffifee)

 

1. Sätt ugnen på 180 grader. Dela 100g av nougaten i bitar och smält.

2. Blanda de torra ingredienserna, mjöl, bakpulver, hasselnötter. Blanda väll. I en annan skål vispa ägg lätt och tillsätt socker, olja, mjölk, smält nougat rör om lätt. Häll sedan de torra ingredienserna bland de blöta och rör om tills allt är blandat.

3. Fyll bakformarna med smeten. In i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

4. Låt muffinsen vila i 5 minuter, smält under tiden resten av nougaten (100g) och bre på det över muffisen. Lägg sedan kola-chokladpralinen på och låt stelna i kylen.  

Mycket lätt och god muffins för alla! Funkar jättebra att ta väck nötterna om man är nötallergiker :) Men täck på att det även är nötter i nougaten!

Frukttårta!

Ca 30 personer

 En super god tårta som uppskattas av alla! 

Bottnar x 4:

Ugnstemp: 250°C, varmluft 200°C

3 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

½ dl kaffegrädde eller mjölk

 

1. Vispa ägg och socker pösigt.

2. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i smeten. Tillsätt vätskan.

3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30 X 40 cm.

4. Grädda mitt i ugnen ca 5 min. stjälp upp kakan på socker papper eller fuktig duk. Dra bort papperet som kakan gröddats på.

Gör 4 st sådana här bottnar

 

Fyllning:

5 dl valfri sylt

5 dl nutella

5 dl marsankräm

 

1. Klä en plåt med folie och lägg sedan en botten där på. Lägg på sylt på botten och där efter ännu en botten. På med nutellan och en botten där efter. Avsluta med marsankrämen och den sista botten

 

Garnering:

10 dl grädde

2 paket mandelspån

2 dl malda hasselnötter

Massor av valfri frukt

 

1. Vispa grädden. Bre på grädde på hela tårtan så att man inte ser bottnarna.

2. Lägg på frukten så att det täcker hela övre delen av tårtan.

3. Blanda mandelspånen och de malda hasselnötterna och strö över det på tårtans sidor.

 

Fruktgelé!

4 st gelatinblad

1 - 1 dl vatten

2 dl hallonsaft, koncentrerad (går likabra med någon annan smak på saften)

 

1. Lägg gelatinbladen 5 min i kallt vatten. Lyft upp bladen och smält dem i 1/2 dl vatten på svag värme i en liten kastrull. Blanda resten av vattnet och saften i en skål. Rör ner gelatinet och
ställ skålen i kylen ca 30-40 min. Rör om då och då några gånger, den ska tjockna och likna äggvita i konsistensen. Häll över gelén på frukten och ställ i kylen för att stelna. 

 

Tips:

Det går jätte bra att göra bottna och krämen dagen innan så att man slipper göra allt på samma dag.

Vill du inte ha så stor tårta så räcker det med att göra två bottnar och sedan dela dem men täck på att du minskar även fyllningen, garneringen och fruktgelén. 

Vaniljhjärtan!

Myser ner mig i soffan och äter vaniljhjärtan och saknar dig…

 

16st

Ugnstemp: 200˚C, varmluft 175˚C

 

4 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

¾ dl – 1 dl socker

200g smör eller margarin

Vaniljkrämsfyllning:

1 ½ dl grädde

1 äggula

2 tsk socker

1 msk potatismjöl

2 tsk vanillinsocker

Garnering:

Florsocker

 

Smörj hjärtformar.

    Blanda samman de båda mjölsorterna och sockret. Finfördela matfettet i blandningen och arbeta snabbt ihop alltsammans till en smidig deg. Låt den ligga svalt en stund.

    Blanda samman alla ingredienser utom vanillinsocker i en tjockbottnad kastrull. Sjuda under omrörning tills krämen är tjock. Kyl den och smaksätt med vanillinsocker.                     

    Kavla ut degen ganska tjockt. Klä formarna med den. Fyll med vaniljkräm och täck med ett lock av degen. Ställ formarna på en plåt.

    Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min.

    Stjälp upp kakorna försiktigt medan de är varma. Låt dem kallna. Sikta florsocker över. 

Hoppas det smakar!