Mangosorbet!

Sorbet är en efterrätt som är väldigt lätt att göra och som alla kan äta, då den inte innehåller laktos och gluten. Om du servera sorbeten med färsk eller tinad frukt blir det extra gott! 
Mangosorbet finns även att köpa i affärerna men är det inte roligare att säga att man själv har gjort sorbeten?
Ingredienser:
4-6 portioner
2 stora mogna mangofrukter
saft av 1 citron
1 krm salt
100g socker
3 msk vatten
 
Tillagning:
1 Skala mangofrukterna tunt medan du håller dem över en skål så saften samlas upp. Skär loss fruktköttet från kärnan och lägg det i en matberedare eller mixer tillsammans med saften, pressad citronsaft och salt. Kör till en slät puré och passera den sedan genom en nylonsil ner i skålen.
 
2 Hetta försiktigt upp socker och vatten i en tjockbottnad kastrull under omrörningen tills sockret lösts upp. Koka upp utan att röra och dra sedan kastrullen från värmen. Låt sockerlagen svalna något.
 
3 Häll sockerlagen i mangopurén och rör om noga. Låt purén svalna och sedan stå i kylskåpet i 2 timmar tills den är riktigt kall.
 
4 Om du använder glassmaskin, så häll blandningen i maskinen och följ bruksanvisningen. Frys den annars i en frystålig platsburk, utan lock, i 3-4 timmar eller tills den fått ungefär samma konsistens som issörja.
 
5 Häll blandningen i en skål och rör om med en gaffel eller kör den i en matberedare för att krossa iskristallerna. Ställ tillbaka sorbetblandningen i frysen och frys den i ytterligare 3-4 timmar eller tills den har stelnat. Sätt ett lock på burken om sorbeten inte ska serveras genast. 
 

Vaniljpannacotta!

En efterrätt som är mycket god att göra och som uppskattas väldigt mycket. En perfekt nyårsefterrätt!

Anta portioner: 4

Färdigt på: 3h

 

Ingredienser

1,5 dl vispgrädde

1 st vaniljstång

0.5 dl rörsocker

2 st gelatinblad

1,5 dl turiks yoghurt

100g frukt till garnering, gärna färska tex: hallon, blåbär, jordgubbar

 

Gör så här:

1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 5 minuter.

2. Koka upp grädde, rörsocker och vaniljstång.

3. Lägg i avrunna och urkramade gelatinblad.

4. Rör om så att de smälter.

5. Lyft ut vaniljstången och resa ur fröna (dela stången på längden och skrapa ut fröna) och lägg tillbaka fröna.

6. Rör om och låt det sen svalna.

7. Fördela grädden i 4 spetsiga glas och ställ in i kulen, minst 2 timmar.

8. Vid servering: garnera med frukt.

 

 

Räksmörgåstårta!

4 st smörgåstårt bröd

2-3 dl smör

200g leverpastej

375g bostongurka

6 msk majonäs

10 dl cream fraish

Salt

Peppar

200g julskinka

3 burk räkor

2 msk citronsaft 

dill

1 burk mandariner

Gurka

1 burk cocktailtomater

1 salladshuvud

1 paket skinka

Ost

 

1.  Blanda hälften av majonäs, cream fraish med skivad julskinka, salt och peppar. Blanda sedan i en annan skål resten av majonäsen, crem fraish, citronsaft, dill, 1 1/2 burk räkor, salt och peppar.

2. Lägg en skiva bröd och bredd på smör, leverpastej och bostongurka.

3. Lägg en skiva bröd till och bredd på smör och skinkröran.

4. Lägg en skiva bröd över och bredd på smör och lägg på räkröran.

5. Lägg på den sista skivan bröd och bredd smör runt och på hela smörgåstårtan. Dekorera den med salladsblad, rullad ost och rullad skinka, räkor, mandariner och till sist gurka och tomater

Julmat och julmat!! Idag var det extra gott att äta något annat än julmat så tog och gjorde en god räksmörgåstårta för att variera mig. Ändvände mig av julskinkan som blev över efter julafton men det funkar självklart lika bra med vanlig skinka.