Pepparkakstryffel!

 

300g mjölkchoklad av fin kvalitet

25g smör

½ dl vispgrädde

2 msk flyttade honung

1 tsk malen kanel

½ tsk malen kardemumma

½ tsk malda nejlikor

½ tsk ingefära

½ vaniljstång

150g mörk eller ljus choklad till dopping

Du behöver även: pepparkaksformar av den minsta sorten.

 

Finhacka chokladen. Dela smöret i mindre bitar och lägg smör och choklad i en bunke. Häll grädde och honung i en liten tjockbottnad kastrull. Lägg i kryddorna. Skär upp vaniljstången och lägg i den. Koka upp grädden. Ta ur vaniljstången och häll grädden över chokladen och rör ihop till en slät smet.

Lägg på plastfolie och låt den svalna i rumsvärme tills den stelnat.

 

Gör klickar med en sked eller använd en sprits och spritsa ut lagom stora klickar på en tallrik. Ställ i kylen att stelna. Ta ut chokladklickarna. Bred ut det i lagom tjocklek på ett bakplåtspapper och trygg ut med pepparkaksformarna.

 

Låt dem stå i rumstemperatur i en timme för att torka och doppa sedan i smält choklad. Låt dem stelna. Garnera gärna med pepparkakaskristyr!

 

Detta julgodis tycker jag är mycket gott och något som jag själv testade att gör för fösta gången förra året och tycker helt klart att de var super goda men en god pepparkaks smak. 

Vitaminsmoothie!

La ut denna smoothie i somras men tog då bort saffranen, men
nu till jul är detta en perfekt smoothie!
 

2 stora glas

 

3 dl naturell yoghurt

2 ½ dl frusna mangotärningar

1 klyfta citron

1 skalad apelsin, i klyftor

2 knivsuddar saffran

2 krm gurkmeja

 

1. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en slät drink. Fördela två glas och servera.

 

Lussekatter!

 
Årets första lussekatter! Så det blev lite julfika i helgen!

Ca 40st

150g smör eller margarin

50gr jäst

5 dl mjölk

1 brk Kesella

2 dl socker

1 gr saffran (2 påsar)

1 msk konjak

½ tsk salt

1 ägg

Ca 18 dl vetemjöl

 

Pensling:

Ägg

Russin

 

Början med att smula ner jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm alltihop till ca 37 grander.  (något högre om du väljer jäst för söta degar).

Häll degspadet över jästen och låt den lösa sig. tillsätt Kesella, socker och salt. Stöt saffranet lite extra i en mortel och häll på konjaken och låt det stå en stund. Häll saffranet i degskålen och blanda allt noggrant. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen till den blir blank och lätthanterlig. Dessutom ska den släppa från degskålens kanter. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs. Låt jäsa 45 minuter i jämn värme.

Knåda degen smidig och dela den sedan i 40 lika stora bitar och forma till kusar. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och garnera med russin. Låt jäsa ytterligare 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 6 – 8 minuter. Låt svalan under bakduk.

 

Ingen jul utan lussekatter :)