Glöm inte kanelbullens dag nu på torsdag! Baka massor av kanelbullar och bjud in grannar och vänner!
1 pkt (50g) jäst för söta degar
5 dl fingervarm mjölk, 37grader
150g rumstempererat margarin eller smör
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
14 dl vetemjöl
Fyllning:
50g rumstempererat margarin eller smör
1 dl strösocker
2 msk mald kanel
Pensling:
Ägg
Pärlsocker
1. Lös upp jästen i lite av mjölken i en stor skål. Häll i resten av mjölken och tillsätt matfett i klickar, socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet.
2. Arbeta degen kraftigt i skålen med en stadig träsked 6-7 min tills degen är blank och smidig (4-5 min i matberedare). Låt degen jäsa under lock eller bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.
3. Stöt ner degen i skålen. Ta sedan upp degen på ett mjölat bakbord och knåda igenom den lätt.
4. Rör ihop fyllningen. Dela degen i två bitar. Kavla ut en degbit i taget till en avlång platt. Bred margarin över hela degplattan, strö över socker och kanel. Rulla samman degplattan. Skär varje rulle i ca 15 bitar. Ställ dem med snittytan uppåt i formarna. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med ägget som du vispat samman. Strö över pärlsocker. Sätt in plåten mitt i ugnen. Låt bullarna grädda 5-10 minuter tills de fått fin färg. Ställ bullarna på ett galler och låt svalna under en bakduk.