Kalljästa Kanelbullar!

Nu börjar kanelbullens dag närmar sig, därför tänkte jag tipsa om kalltjästa kanelbullar. Perfekt att göra på lördagskväll och endast sätta in i ugnen på söndag morgon. 
 
 
Ingredienser:
1 pkt (50g) jäst för söta degar
5 dl fingervarm mjölk, 37 grader
150g rumstempererat smör
1 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
14 dl vetemjöl
 
Fyllning:
75g rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 msk mald kanel
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
 
Pensling:
1 ägg
pärlsocker
 
Smält smöret och låt svalna. Lös upp jästen i 2 dl av mjölken i en stor skål eller en matberedare. Häll i resten av mjölken och tillsätt matfettet, socker, salt, kardemumma och 10 dl av mjölet. Arbeta degen kraftigt i skålen med en stadig tränsked 6-7 minuter tills degen är bland och smidig (4-5 minuter i matberedare). Låt degen jäsa 30 minuter under bakduk.
 
Rör ihop fyllningen. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda igenom den lätt så inte jästen dör. Dela degen i två bitar. Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta. Bred på fyllningen och rulla samman degplattan. Skär varje rulle i ca 15 bitar och ställ snittarna i formarna. Ställ in i kylen och låt jäsa under natten.
 
När du vill tillaga kanelbullarna, sätt ugnen på 250 grader. Vispa upp ägget och pensla bullarna och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 5-10 minuter. Ställ bullarna på ett galler och låt svalna under en bakduk.

Kommentera inlägget här :