40 st
Ingredienser
50g jäst
150g margarin eller smör
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1-1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk nystötta kardemummakärnor eller 2 tsk malen kardemumma
1 ägg
ca 1 1/2 liter vetemjöl
Fyllning
350g margarin eller smör
4 tsk vaniljsocker
socker
Garnering
ägg
kardemumma
Gör så här
1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°C. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, saltet, sockret, kardemumman, ägget och det mesta av mjölet.
2. Arbeta degen smidigt till den släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Täck den med en bakduk. Låt den jäsa på dragfri plats till dubbel storlek. Beräkna 30-40 minuter. Rör ihop margarinet och vaniljsockret till en smidig bredbar smet.
3. Arbeta samman degen några minuter i bunken. Stjälp upp den på mjölad arbetsbänk. Knåda i ytterligare mjöl. Degen är färdigknådad när den släpper arbetsbänken och händerna.
4. Dela degen mitt itu, Kavla ut varje del på lätt mjölad arbetsbänk till en rektangulär platta ca 20 cm bred och 40 cm lång. Fördela fyllningen på plattorna. Rulla samman dem från långsidan. Skär dem i ca 2 cm breda bitar.
5. Lägg dem med snittytan uppåt i pappersformar eller på bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek, 20-30 minuter. Pensla dem med uppvispat ägg. Strö å kardemumma.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, 8-10 minuter. Låt bullarna kallna under bakduk.
Tips på två bullvarianter:
I 3 cm breda bitar skärs 2 snitt. (Bild 2)
Tryck till bullen och vänd den.