Ians sockerkransar!

 
Ca 30 st
Ugnstemp: 175°C
 
Ingredienser:
2dl vetemjöl
1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
100g smör eller margarin
1/2 litet ägg
Garnering:
ca 5 röda cocktailbär
socker
 
Gör så här:
Hacka samman mjöl, socker, vaniljsocker och matfett för hand eller i matberedare. Tillsätt ägget och arbeta ihop degen. Låt den stå kallt en stund. Rulla degen till små hasselnötsstora kulor. Lägg samman 8 kulor till kransar eller ringar direkt på smord eller bakpappersklädd plåt. Lägg en smal cocktailbärsstrimla mellan varje kula. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter. Doppa dem i socker medan de är varma.
 
 

Märtas skurna chokladkakor!

 
Ca 60 st
Ugnstemp: 200°C
Varmluft: 175°C
 
Ingredienser
200g margarin eller smör
2 1/2 dl socker
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg
Pensling och garnering
1 ägg
pärlsocker
 
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienserna till en smidig deg.
2. Dela degen i 6 delar. Forma dem till rullar. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Platta till rullarna något. Pensla dem med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
3. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Skär dem varma i 2 cm breda, sneda bitar.
 

Syltbrysselkakor!

Ca 50 st
Ugnstemp: 175°C
 
Ingredienser:
4 1/2 - 5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200g margarin eller smör
Garnering:
pärlsocker
sötmandel
sylt
 
Gör så här:
Hacka samman ingredienserna till degen. Forma degen till rullar, drygt 4 cm i diameter. Rulla dem i pärlsocker och hackad sötmandel. Skär dem. Gör en fördjupning med ett finger mitt på varje kaka och lägg i lite sylt. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.