Pepparkakstryffel!


300g mjölkchoklad av fin kvalitet

25g smör

½ dl vispgrädde

2 msk flyttade honung

1 tsk malen kanel

½ tsk malen kardemumma

½ tsk malda nejlikor

½ tsk ingefära

½ vaniljstång

150g mörk eller ljus choklad till dopping

 

Du behöver även: pepparkaksformar av den minsta sorten.


Finhacka chokladen. Dela smöret i mindre bitar och lägg smör och choklad i en bunke. Häll grädde och honung i en liten tjockbottnad kastrull. Lägg i kryddorna. Skär upp vaniljstången och lägg i den. Koka upp grädden. Ta ur vaniljstången och häll grädden över chokladen och rör ihop till en slät smet.

 

Lägg på plastfolie och låt den svalna i rumsvärme tills den stelnat.

 

Gör klickar med en sked eller använd en sprits och spritsa ut lagom stora klickar på en tallrik. Ställ i kylen att stelna. Ta ut chokladklickarna. Bred ut det i lagom tjocklek på ett bakplåtspapper och trygg ut med pepparkaksformarna.

 

Låt dem stå i rumstemperatur i en timme för att torka och doppa sedan i smält choklad. Låt dem stelna. Garnera gärna med pepparkakaskristyr!

 

Mycket goda kan jag lova!

Chokladdoppade choklad- och mintkola!

 

Ca 50 st

2 dl vispgrädde

2 dl strösocker

2 dl ljus sirap

100g smör

4 msk kakao

 

200g mörk choklad

5-10 grovt mortlade polkagrisar

 

Klä en form, ca 2 x 30 cm, med bakplåtspapper.

 

Blanda grädde, socker, sirap, smör och kakao i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. När det börjat koka, sänk värmen och koka tills smeten är 120 grader eller koka i ca 10 minuter och gör sedan ett kulprov. Rör om då och då. Droppa pepparmyntsolja i den färdiga kolasmeten och rör om. Häll försiktigt kolasmeten i långpannan. Låt kolan stå och svalna en stund innan du ställer in den i kylskåpet i minst en halvtimme, gärna över natten.

 

Skär kolasmeten i fyrkanter som är ca 2 x 2 centimeter stora. Smält chokladen i vattenbad. Vänd sedan kolabitarna i den smälta chokladen med en gaffel. Lägg upp dem på ett bakplåtspapper eller ett galler.

 

Strö lite polkagriskross över kolabitarna innan chokladen stelnat. Låt den stelna helt och förvara sedan i burk med bakplåtspapper emellan.

Lycka till!

Tips!

Tips
Kulprov
Droppa en droppe smet i ett glas kallt vatten. Om den går att forma till en fast men mjuk kula är smeten klar, annars låter du det koka några minuter till.
Trådprov
Droppa en droppe smet i ett glas kallt vatten. Om den formar en tråd i vattnet är den klar.
Jag tycker bäst om kulprovet och brukar göra det. Proven fungerar till bl.a. knäck och kola.
Kulprov
Droppa en droppe smet i ett glas kallt vatten. Om den går att forma till en fast men mjuk kula är smeten klar, annars låter du det koka några minuter till.
Trådprov
Droppa en droppe smet i ett glas kallt vatten. Om den formar en tråd i vattnet är den klar.

Jag tycker bäst om kulprovet och brukar göra det. Proven fungerar till bl.a. knäck och kola.
Lycka till.