300g mjölkchoklad av fin kvalitet
25g smör
½ dl vispgrädde
2 msk flyttade honung
1 tsk malen kanel
½ tsk malen kardemumma
½ tsk malda nejlikor
½ tsk ingefära
½ vaniljstång
150g mörk eller ljus choklad till dopping
Du behöver även: pepparkaksformar av den minsta sorten.
Finhacka chokladen. Dela smöret i mindre bitar och lägg smör och choklad i en bunke. Häll grädde och honung i en liten tjockbottnad kastrull. Lägg i kryddorna. Skär upp vaniljstången och lägg i den. Koka upp grädden. Ta ur vaniljstången och häll grädden över chokladen och rör ihop till en slät smet.
Lägg på plastfolie och låt den svalna i rumsvärme tills den stelnat.
Gör klickar med en sked eller använd en sprits och spritsa ut lagom stora klickar på en tallrik. Ställ i kylen att stelna. Ta ut chokladklickarna. Bred ut det i lagom tjocklek på ett bakplåtspapper och trygg ut med pepparkaksformarna.
Låt dem stå i rumstemperatur i en timme för att torka och doppa sedan i smält choklad. Låt dem stelna. Garnera gärna med pepparkakaskristyr!
Mycket goda kan jag lova!