Chokladdoppade choklad- och mintkola!

 

Ca 50 st

2 dl vispgrädde

2 dl strösocker

2 dl ljus sirap

100g smör

4 msk kakao

 

200g mörk choklad

5-10 grovt mortlade polkagrisar

 

Klä en form, ca 2 x 30 cm, med bakplåtspapper.

 

Blanda grädde, socker, sirap, smör och kakao i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. När det börjat koka, sänk värmen och koka tills smeten är 120 grader eller koka i ca 10 minuter och gör sedan ett kulprov. Rör om då och då. Droppa pepparmyntsolja i den färdiga kolasmeten och rör om. Häll försiktigt kolasmeten i långpannan. Låt kolan stå och svalna en stund innan du ställer in den i kylskåpet i minst en halvtimme, gärna över natten.

 

Skär kolasmeten i fyrkanter som är ca 2 x 2 centimeter stora. Smält chokladen i vattenbad. Vänd sedan kolabitarna i den smälta chokladen med en gaffel. Lägg upp dem på ett bakplåtspapper eller ett galler.

 

Strö lite polkagriskross över kolabitarna innan chokladen stelnat. Låt den stelna helt och förvara sedan i burk med bakplåtspapper emellan.

Lycka till!