Ca 50 st
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
100g smör
4 msk kakao
200g mörk choklad
5-10 grovt mortlade polkagrisar
Klä en form, ca 2 x 30 cm, med bakplåtspapper.
Blanda grädde, socker, sirap, smör och kakao i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. När det börjat koka, sänk värmen och koka tills smeten är 120 grader eller koka i ca 10 minuter och gör sedan ett kulprov. Rör om då och då. Droppa pepparmyntsolja i den färdiga kolasmeten och rör om. Häll försiktigt kolasmeten i långpannan. Låt kolan stå och svalna en stund innan du ställer in den i kylskåpet i minst en halvtimme, gärna över natten.
Skär kolasmeten i fyrkanter som är ca 2 x 2 centimeter stora. Smält chokladen i vattenbad. Vänd sedan kolabitarna i den smälta chokladen med en gaffel. Lägg upp dem på ett bakplåtspapper eller ett galler.
Strö lite polkagriskross över kolabitarna innan chokladen stelnat. Låt den stelna helt och förvara sedan i burk med bakplåtspapper emellan.