4 personer
Potatis:
8 potatisar
Olja
Timjan
Salt
8 svampar
1. Dela potatisen i fyra lika stora bitar.
2. Lägg dem på en plåt och ta på lite olja, salt och timjan. In med dem i ungen på 200°C. Tills dem är gyllenbruna.
3. Lägg in svamparna en stund innan potatisen är klara.
Biffar:
600g blandfärs, nöt- och fläskfärs 4,5 tsk curry 4,5 tsk vatten 4 st äggula 4 msk crème fraiche 4 krm salt 2 krm peppar |
|
|
1. Färs: Blanda ihop curry och vatten, låt dra 1 min. Rör ihop färsen med curryvattnet, äggula, crème fraiche, salt och peppar. Forma till biffar.
2. Hetta upp 1 msk olivoljan och stek biffarna i 3-5 min på varje sida.
Bearnaisesås
150 g smör
1 msk finhackad schalottenlök eller gul lök
4 st krossade vitpepparkorn
1-2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
2 st äggulor
2 msk vatten (igen)
1-2 msk finhackad färsk dragon eller 1-2 tsk torkad
2 msk finhackad persilja
1. Smält smöret i en kastrull eller i en skål i mikron.
2. Hacka schalottenlöken fint. Krossa vitpepparkornen i en mortel.
3. Häll vinäger, vatten, schalottenlök och vitpepparn i en såskastrull. Låt det koka upp. När vätskan nästan helt kokat bort tillsätt då ytterligare vatten. (Obs! Viktigt att vätskan nästan helt kokat bort innan du tillsätter vattnet, annars blir det för mycket vinägersmak kvar.)
4. Sätt kastrullen eller skålen i vattenbad. (Med vattenbad menas att man sätter kastrullen/skålen i en annan större kastrull med vatten som man värmer upp.) Tänk på att vattnet ska vara varmt men inte koka i vattenbadet.
5. Tillsätt äggulorna, en i taget och vispa lugnt. Såsen tjocknar nu.
6. Tillsätt därefter det smälta smöret, lite i taget under vispning.
7. Vispa ner dragon och persilja och servera!
Smaklig måltid!