300g mjölkchoklad av fin kvalitet
25g smör
½ dl vispgrädde
2 msk flyttade honung
1 tsk malen kanel
½ tsk malen kardemumma
½ tsk malda nejlikor
½ tsk ingefära
½ vaniljstång
150g mörk eller ljus choklad till dopping
Du behöver även: pepparkaksformar av den minsta sorten.
Finhacka chokladen. Dela smöret i mindre bitar och lägg smör och choklad i en bunke. Häll grädde och honung i en liten tjockbottnad kastrull. Lägg i kryddorna. Skär upp vaniljstången och lägg i den. Koka upp grädden. Ta ur vaniljstången och häll grädden över chokladen och rör ihop till en slät smet.
Lägg på plastfolie och låt den svalna i rumsvärme tills den stelnat.
Gör klickar med en sked eller använd en sprits och spritsa ut lagom stora klickar på en tallrik. Ställ i kylen att stelna. Ta ut chokladklickarna. Bred ut det i lagom tjocklek på ett bakplåtspapper och trygg ut med pepparkaksformarna.
Låt dem stå i rumstemperatur i en timme för att torka och doppa sedan i smält choklad. Låt dem stelna. Garnera gärna med pepparkakaskristyr!
Detta julgodis tycker jag är mycket gott och något som jag själv testade att gör för fösta gången förra året och tycker helt klart att de var super goda men en god pepparkaks smak.