Lussekatter!

 
Årets första lussekatter! Så det blev lite julfika i helgen!

Ca 40st

150g smör eller margarin

50gr jäst

5 dl mjölk

1 brk Kesella

2 dl socker

1 gr saffran (2 påsar)

1 msk konjak

½ tsk salt

1 ägg

Ca 18 dl vetemjöl

 

Pensling:

Ägg

Russin

 

Början med att smula ner jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm alltihop till ca 37 grander.  (något högre om du väljer jäst för söta degar).

Häll degspadet över jästen och låt den lösa sig. tillsätt Kesella, socker och salt. Stöt saffranet lite extra i en mortel och häll på konjaken och låt det stå en stund. Häll saffranet i degskålen och blanda allt noggrant. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen till den blir blank och lätthanterlig. Dessutom ska den släppa från degskålens kanter. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs. Låt jäsa 45 minuter i jämn värme.

Knåda degen smidig och dela den sedan i 40 lika stora bitar och forma till kusar. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och garnera med russin. Låt jäsa ytterligare 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 6 – 8 minuter. Låt svalan under bakduk.

 

Ingen jul utan lussekatter :)

Kommentera inlägget här :