Smoothie med smak av äppelpaj!
Lasagne!
Ingredienser för 8 per:
500g Lasagneplattor
750g blandfärs
1 gul lök
0,5 dl olja
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
3-4 msk tomatpuré
2-3 tsk basilika
salt, peppar
5 dl tjock mjölksås (se nedan)
2-3 msk smör eller margarin
parmesan
Tillagning:
1. Hetta upp olja på medelgod värme i stekpannan. Finhacka löken
2. Fräs köttfärsen och den finhackade löken mycket väl i stekpannan. Krydda med salt, peppar och basilika och pressa över vitlöksklyftor under omrörning. Tillsätt tomaterna och tomatpurén när köttfärsen är näste helt torr. Sänk värmen och låt köttmassan sjuda 15-20 minuter utan lock. Blir det torrt kan man späda med vatten. Sätt ugnen på 250°.
3. Gör den tjocka Mjölksåsen. (Recept nedan).
4.Smöra den ugnsfasta formen och varva köttfärs, lasagneplattor och mjöksås och riven parmesan i den ordningen 3-4 lager i formen. Gratinera i ugn 35-40 minuter eller tills ytan fått fin färg. Servera direkt ur formen med sallad.
Mjölksås
Ingredienser:
2 msk smör eller margarin
2-3 msk vetemjöl
4-5 dl mjölk
salt, vitpeppar
ev. muskot
Tillagning:
1. Smält smöret i en kastrull på medelgod eller låg värme. Vispa ett tag så att det blir slätt.
2. Tillsätt vetemjölet och vispa in det i smöret. Låt vetemjölmassan fräsa 1 minut utan att brynas. För att vara på den säkra sidan kan man ta kastrullen av värmen en kort stund.
3. Vispa ned mjölken i mjölet. Öka värmen och koka upp såsen under vispning. Koka såsen 1-2 minuter och sänk därefter värmen. Ta eventuellt kastrullen av värmen några minuter, så att såsen inte riskerar att brännas vid. Efter 5-10 minuter är såsen färdig och smakas med salt, peppar eventuellt muskot.