Chokladbollar!

En klassiker!
 
Ingredienser:
100g smör eller margarin
1 dl socker
1 msk vanillinsocker
2-3 msk kakao
3 dl havregryn
2-3 msk kallt starkt kaffe
 
Garnering:
pärlsocker eller kokosflingor
 
Gör så här:
Rör matfett, socker och vanillinsocker poröst. Blanda i kakao. Tillsätt havregryn och kaffe. Rör om tills att är väl blandat. (Du kan hälla i mer havregryn om du tycker att det behövs, blir godare tycker jag).
Roma smeten till små runda bollar. Rulla dem i pärlsocker eller kokos. Förvara chokladbollarna i kylskåp till dem ska avnjutas!
 

Smoothie med smak av äppelpaj!

Ingredienser:
1 äpple (rivet)
1/2 dl äppeljuice
1/2 dl mjölk
1/2 dl naturell yoghurt eller kesella
Kanel efter smak
1/4 dl havregryn
1/2 banan
 
Börja mixa havregryn och äpple grovt. Lägg i resten av ingredienserna och mixa. Toppa med kanel.

Lasagne!

Ingredienser för 8 per:
500g Lasagneplattor
750g blandfärs
1 gul lök
0,5 dl olja
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
3-4 msk tomatpuré
2-3 tsk basilika
salt, peppar
5 dl tjock mjölksås (se nedan)
2-3 msk smör eller margarin
parmesan

Tillagning:
1. Hetta upp olja på medelgod värme i stekpannan. Finhacka löken
2. Fräs köttfärsen och den finhackade löken mycket väl i stekpannan. Krydda med salt, peppar och basilika och pressa över vitlöksklyftor under omrörning. Tillsätt tomaterna och tomatpurén när köttfärsen är näste helt torr. Sänk värmen och låt köttmassan sjuda 15-20 minuter utan lock. Blir det torrt kan man späda med vatten. Sätt ugnen på 250°.
3. Gör den tjocka Mjölksåsen. (Recept nedan).
4.Smöra den ugnsfasta formen och varva köttfärs, lasagneplattor och mjöksås och riven parmesan i den ordningen 3-4 lager i formen. Gratinera i ugn 35-40 minuter eller tills ytan fått fin färg. Servera direkt ur formen med sallad.

 

Mjölksås
Ingredienser:
2 msk smör eller margarin
2-3 msk vetemjöl
4-5 dl mjölk
salt, vitpeppar
ev. muskot

Tillagning:
1. Smält smöret i en kastrull på medelgod eller låg värme. Vispa ett tag så att det blir slätt.
2. Tillsätt vetemjölet och vispa in det i smöret. Låt vetemjölmassan fräsa 1 minut utan att brynas. För att vara på den säkra sidan kan man ta kastrullen av värmen en kort stund.
3. Vispa ned mjölken i mjölet. Öka värmen och koka upp såsen under vispning. Koka såsen 1-2 minuter och sänk därefter värmen. Ta eventuellt kastrullen av värmen några minuter, så att såsen inte riskerar att brännas vid. Efter 5-10 minuter är såsen färdig och smakas med salt, peppar eventuellt muskot.