juliasreceptobilder

Matbloggstoppen recipes

Äggfria lussekatter!

Kategori: Högtider!

Snart är det första advent och dags att börja baka lite goda julkakor och godis. Varför inte inviga första advent med en nybakad lussekatt? Gör kalljästa lussekatter så är lussekatterna färdig jästa på morgonen.
 
 
ca 40 st
150g smör
50g jäst
1 brk Kesella (250g)
2 dl socker
1g saffran (2 påsar)
1 msk vodka
1/2 tsk salt
Ca 18 dl vetemjöl
 
Pensling:
vatten
russin

Början med att smula ner jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm alltihop till ca 37 grander (något högre om du väljer jäst för söta degar).

Häll degspadet över jästen och låt den lösa sig. Stöt saffranet lite i en mortel och häll på vodka och låt det stå i ca 10 minuter. Tillsätt Kesella, socker och salt. Häll saffranet i degskålen och blanda allt noggrant. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen till den blir blank och lätthanterlig. Dessutom ska den släppa från degskålens kanter. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs. Låt jäsa 45 minuter i jämn värme. (Eller låt det jäsa över natten i kylskåpet, tänk på att ha en stor skål så degen har möjlighet att jäsa). 

Knåda degen smidig och dela den sedan i 40 lika stora bitar och forma till kusar. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och garnera med russin. Låt jäsa ytterligare 40 minuter. (Behövs inte om du gör kalljästa lussekatter). Pensla med vatten. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 6 – 8 minuter. Låt svalan under bakduk.

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: