Chokladlussekatter!

Dessa lussekatter blev verkligen omtyckta här hemma!
 
Ca 40st
 
Ingredienser
150g smör
50g jäst
5 dl mjölk
1 bruk Kesella
2 dl socker
1 gr saffran (2 påsar)
1 msk konjak
1 tsk salt
1 ägg
ca 18 dl vetemjöl
 
Pensling
ägg
200g polkagrischoklad

Början med att smula ner jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm alltihop till ca 37 grander.

Häll degspadet över jästen och låt den lösa sig tillsätt kesella, socker och salt. Stöt saffranet lite extra i en mortel och häll på konjaken och låt stå en stund. Häll saffranet i degskålen och blanda allt noggrant. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen till den blir blank och lätthanterlig. Dessutom ska den släppa från degskålens kanter. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs. Låt jäsa 45 minuter i jämn värme.

Knåda degen smidig och dela den sedan i 40 lika stora bitar och forma till kusar. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och garnera med bitar av choklad. Låt jäsa ytterligare 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 6 – 8 minuter. Låt svalan under bakduk.

Självklart går det lika bra att göra äggfria lussekatter med choklad, recept HÄR.

 

Kommentera inlägget här :