juliasreceptobilder

Matbloggstoppen recipes

Kanellbullar!

Kategori: Matdagar!

Idag är det kanelbullens dag och den ska självklart firas med hemmagjorda kanelbullar! 
 
 
40-50 bullar
Ingredienser
5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma, malen
1 msk kanel
1,5 L vetemjöl
150g smör
 
Fyllning
200 gram smör
1,5 dl strösocker
kanel
 
Pensling
1 st ägg
pärlsocker
 
Ljumma mjölken till ca 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, kanel och det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Klicka i smöret. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter. Rör samman fyllningen. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Dela den i två delar.

Kavla ut varje del till en platta, ca 25x50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar och lägg dem i bullformar. Eller kavla ut degen till en platta som är ca 35x40 cm. Bred fyllning på halva plattan och vik över den oberedda delen. Dela plattan i 20–25 remsor, vrid varje remsa till en snodd och vik ihop den till en knut. Lägg i bullformar.

Låt bullarna jäsa övertäckta i 20–30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna övertäckta med bakduk.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: