Vaniljpannacotta!
En efterrätt som är mycket god att göra och som uppskattas väldigt mycket. En perfekt nyårsefterrätt!
Anta portioner: 4
Färdigt på: 3h
Ingredienser
1,5 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
0.5 dl rörsocker
2 st gelatinblad
1,5 dl turiks yoghurt
100g frukt till garnering, gärna färska tex: hallon, blåbär, jordgubbar
Gör så här:
1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 5 minuter.
2. Koka upp grädde, rörsocker och vaniljstång.
3. Lägg i avrunna och urkramade gelatinblad.
4. Rör om så att de smälter.
5. Lyft ut vaniljstången och resa ur fröna (dela stången på längden och skrapa ut fröna) och lägg tillbaka fröna.
6. Rör om och låt det sen svalna.
7. Fördela grädden i 4 spetsiga glas och ställ in i kulen, minst 2 timmar.
8. Vid servering: garnera med frukt.
Räksmörgåstårta!
4 st smörgåstårt bröd
2-3 dl smör
200g leverpastej
375g bostongurka
6 msk majonäs
10 dl cream fraish
Salt
Peppar
200g julskinka
3 burk räkor
2 msk citronsaft
dill
1 burk mandariner
Gurka
1 burk cocktailtomater
1 salladshuvud
1 paket skinka
Ost
1. Blanda hälften av majonäs, cream fraish med skivad julskinka, salt och peppar. Blanda sedan i en annan skål resten av majonäsen, crem fraish, citronsaft, dill, 1 1/2 burk räkor, salt och peppar.
2. Lägg en skiva bröd och bredd på smör, leverpastej och bostongurka.
3. Lägg en skiva bröd till och bredd på smör och skinkröran.
4. Lägg en skiva bröd över och bredd på smör och lägg på räkröran.
5. Lägg på den sista skivan bröd och bredd smör runt och på hela smörgåstårtan. Dekorera den med salladsblad, rullad ost och rullad skinka, räkor, mandariner och till sist gurka och tomater