Wienerbröd!

 
Ingredienser:
50g jäst
2 1/2 dl mjölk
2 ägg
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1,2 liter vetemjöl
450g smör
4 dl marsankräm
2 dl florsocker
1 1/2 msk vatten
 
Smula ner jästen och tillsätt mjölk, ägg, socker, salt och mjölet. Arbeta ihop till en slät deg och ställ in i kylen i ca 10 minuter. Låt smöret bli rumstempererat och skiva i 10 bitar. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30x45 cm. Lägg ut smöret på halva degen och vik ihop, viktigt att nypa ihop kanterna. Snurra degen så du har den vikta kanten mot dig, kavla ännu en gång ut degen till ca 2 cm tjock. Vik degen i tre delar och vrid så du har skarven mot dig. Kavla ut och vik ihop den ytterligare två gånger, lägg in den inplastade degen i 15 min i kylen. 
 
Rör under tiden ihop marsankrämen. Ta ut degen och kavla ut den så degen är ca 1 cm tjock och 20x40 cm. Skär degen i remsor som är 1 1/2 cm tjocka. Snurra ihop till en bulle som har ett litet hål. Låt dem jäsa på en plåt i 30 min. Klicka vaniljkrämen i hålet och grädda i 8-10 min i ugnen på 225 grader. Låt wienerbröden svalna ordentligt, rör sedan ihop florsocker och vatten till en glasyr och ringa över vid servering. 
 
 

Snickerståta!

En super god snickerstårta med nutellasmak. Denna tårtan passar lika bra till fest som till vardag. 
 
Botten
250g digestivekex
100g smör, rumsvarmt
2 dl jordnötter
 
Kolafyllning
100g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl farinsocker
3/4 dl vispgrädde
 
Nutellaganache
1 1/2 dl vispgrädde
400g nutella
1/2 dl florsocker
1/2 tsk salt
Jordgubbar till servering
 
Smula sönder digestivekexen och blanda smulorna med smöret. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant. Häll över jordnötterna och ställ kakan i frysen 20-30 min.
 
Gör kolafyllningen, smält smöret till kolafyllningen och farinsocker i en kastrull och koka upp i ca 1 min. Tillsätt vispgrädde och koka i ca 8 min. Det ska inte gå att göra kultestet, då den inte ska bli knäckig. Ställ i kylen i ca 1 timme. 
 
Koka upp grädde i en kastrull, vispa mycket och var försiktigt så det inte brännsvid. Stäng av värmen och ta bort kastrulle från plattan. Värm nutellan i mikron i ca 30 sekunder så det blir rining, rör ner nutella och florsocker i den varma grädden. Låt kakan stå utan för kylen ett tag innan du häller över nutellaganachen över kakan Låt stå i kylen till serveringen och dekorerar med jordgubbar precis innan servering. 
 
 
 
 

Ballerinakakor!

Perfekta små kakor att ha en skafferiet när någon kommer på oväntat besök. 
 
Ingredienser 
200g smör
1/2 dl strösocker
1 äggula
4 dl vetemjöl
1 msk kakao
 
Fyllning
100g nougat
100g ljus choklad
 
Blanda smör och strösocker med en gaffel. Tillsätt mjöl och ägg och rör ihop till en deg. Dela degen i mitten och rör in kakao i den ena deghalvan. Lägg degen i kylskåpet i ca 30 minuter. Kavla ut degarna på ett mjölat bakbord så de är ca 1/5 cm tjocka. Stansa ut runda kakor och forma ett litet hål i mitten på de ljusa kakorna. Grädda kakorna i 10 min i 180 grader.
 
Va försiktig när du tar ut kakorna och lägg dem försiktigt på galler och låt dem svalna. Smält nougaten och chokladen och låt det svalna men absolut inte stelna. Bred försiktigt ett lager av fyllningen på de bruna bottnarna och sätt ihop med en ljus.