Lyx chokladtårta!

En tårta som smälter i munnen och som räcker till många. 
 
 
Ingredienser:
Botten: (gånger 3)
2 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
 
Vaniljkräm:
2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång
 
Chokladkräm:
8 dl Florsocker
3dl kakao
2 krm vaniljsocker
400g smör rumstemperatur 
1 krm salt
 
Övrigt:
5 dl jordgubbssylt
1 pakt jordgubbar
5 kiwi
1 pakt fysalis
 
För att göra bottnarna; vispa ägg och socker till vitskum. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggen. Klä en form ca 30x25 cm med bakplåtspapper och grädda i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. Kolla så kakan är helt klar med en sticka. Gör om detta så du får 3 bottnar totalt.
 
Gör vaniljkrämen; dela vaniljstången och skrapa bort kärnorna och lägg dem i en kastrull. Blanda i alla andra ingredienserna och vispa ihop för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar (viktigt), tills krämen tjocknar. Låt den inte kokas. Låt den svalna av innan du använder den. Kan stå i kylen över dagen om så önskas. 
 
Chokladkräm; rör ihop florsocker kakao, vaniljsocker och salt. Vispa smöret så det blir mjukt och lätt arbetat. Sila ner florsockerblandningen i smöret och rör till en jämn fyllning.
 
Lägg en botten på en inklädd plåt, bre på jordgubbssylten, nästa botten och där brer du på vaniljkrämen. Lägg på sista bottnen och bre försiktigt på chokladkrämen. Garnera med frukt, självklart kan man välja annan frukt om så önskas. 
 
 
 

 

Köttbullar med tomatsås

 
Ingredienser:
Köttbullar:
2 msk vatten
3 msk ströbröd
1 kg blandfärs
1 ägg
salt
vitpeppar
örtkryddor
 
Tomat sås:
2 klyftor vitlök
1/2 gullök
5 tomater
3 dl gream fraiche
1 dl tomatpuré
olja
vitpeppar
salt
 
Blanda ströbröd och vatten och låt stå och dra till sig. Rör under tiden ihop blandfärsen med ägget, salt, vitpeppar och örtkryddor efter smak. Tillsätt ströbröds blandningen och arbeta ihop. Rulla köttbullar till lagom storlek och sätt ugnen på 200 grader. Grädda köttbullarna i ugnen tills de är genomstekta, ca 20 min.
 
Hacka vitlöken och gullök stek i olja. Mossa tomaterna och lägg i grytan med gream fraiche och tomatpuré. Krydda med vitpeppar och salt. Koka upp och låt det koka i ca 20 min. Sila såsen och lägg tillbaka till grytan. Stek köttbullarna tills de fått gyllenbrun färg.
 
Servera med pasta och goda grönsaker. 
 
 

Currykyckling med svamp!

Ingredienser:
1 dl grädde
2 dl vit vin
1 msk curry
1 dl sötsur sås
3 dl gream fraiche
vitpeppar
salt
5 svampar
4 kyckling filer
grillkrydda
 
Skriva kycklingen i bitar och krydda med grillkrydda. Stek kycklingen i smör. Rör ner grädde med vit vinet och curry i en kastrull. Låt koka upp och tillsätt därefter sötsur sås, gream fraiche, vitpeppar och salt. Låt såsen koka medan du skivar svampen. Lägg i svampen precis innan du ska servera så den blir varm men inte mjuk.
 
Servera med pasta.