Jordgubbskladdkaka med hemmagjord vaniljglass!

Glass för glassmaskin:

3,5 dl standardmjölk

1,7 dl socker

En nypa salt

2,5 dl ”half and half” (hälften mjölk, hälften grädde)

1,25 dl vispgrädde

1 tsk vaniljextrakt

 

Blanda mjölk, socker och salt. Rör om med en ballongvisp tills sockret har östs upp. Häll i ”half and half”, vispgrädde och vaniljunder omrörning. Häll i glassmaskinen och låten den arbeta i ca 40 minuter. Häll den i en skål och frys ner glassen.

 

Jordgubbskladdkaka:

200 g smör

200 g Marabou jordgubb

2 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

(ca 1 msk kakao, om man vill ha lite mörkare chokladsmak)

 

Smält smöret i micron. Bryt sönder chokladen och lägg den i smöret. Rör om till allt smält.

Tillsätt mjölet. Rör ner ett ägg i taget. Tillsätt sockret och ev kakao. Rör smeten slät.

Häll ut i en silikonform eller smörad och bröad form. Grädda 12 minuter i 175°. Ta ut och låt kallna (eller ät direkt med sked)

Servera gärna med lite lättvispad vaniljgrädde.

Hoppas att det ska smaka!!

Choklad och kokosmakroner!


 

15-20  små makroner

Tillagning: 30 min

I ugnen: 15 min

Vilotid för smeten: 1 h

 

Ingredienser:

2 äggvitor

60g strösocker

120g florsocker

80g skållad och finmald mandel

2 msk osötad kakao

1 knivsudd salt

 

Till tryffeln:

100g mörk choklad

0,5 dl kokosmjölk

30g riven kokos

 

Tillagning:

1. Mixa florsockret och den malda mandeln till ett finmalt pulver. Sikta blandningen i en skål.

2. Vispa äggvitorna tillsammans med saltet till hårt skum. Tillsätt karamellfärgen, sockret och fortsätt att vispa tills marängen är helt blank.

3. Lägg i mandeln och florsockerblandningen i marängsmeten och blanda försiktigt med hjälp av en trägaffel eller stekspade: smeten ska fortfarande vara helt blank, men lite mer flytande. Var försiktig med att inte rör i smeten för mycket så att inte äggvitorna faller ihop.

4. Spritsa ut små biskvier glest på en plåt täckt med smörpapper. Låt dem vila i en timme i rumstemperatur.

5. Sätt ugnen på 150 C. Ställ in dem i ungen i omkring 13 minuter. Låt makronerna svalna innan du rör dem och säter ihop dem med tryffel emellan.

6. Låt chokladen smälta i kokosmjölken på svag värme i en kastrull.

7. Tillsätt den rivna kokosen och låt svalna i rumstemperatur.

8. Brev choklad och kokostryffeln på en makrondel och sätt sedan på en annan halva som lock. Gör på samma sätt med de andra makronerna. 

Ris marängtårta!

Ingredienser:

Marängbotten: (du behöver två bottnar)

4 äggvitor

½ krm salt

3 dl strösocker

3 dl riscrips

 

Smörkräm:

4 äggulor

1 dl strösocker

1 dl grädde

1 msk mjöl

 

Garnering:

2-3 dl grädde

Valfri frukt

 

Gör så här:

Marängbotten:

1. Sätt ugnen på 125°C.

2. Visp äggvitor med salt tills det är poröst. Häll sedan i strösocker och riscrips.

3. Bred ut över smörat bakplåtspapper, ställ in i ungen i ca 1 ½ timme.

4. Låt gärna marängen stå kvar på efter värme.

 

Smörkräm:

1. Blanda samman äggulor, strösocker, grädde och mjöl. Värm det på låg värme tills det har tjocknat. Rör om hela tiden.

2. Rör ner smöret tills det har smält.

3. Låt den kallna gärna i kylskåpet.

4. Bred ut smörkrämen (gärna några timmar innan den ska serveras) på den ena botten. Lägg sedan den andra margängbotten ovanpå. Vispa grädde och bred på och garnera med frukt.