juliasreceptobilder

Matbloggstoppen recipes

Advents frukost!

Kategori: Dagens bild!

Nu närmar sig julen ännu mer och idag började jag med att göra en god advents frukost till min familj. Finns det något bättre än god frukost?
 
 

Äggfria lussekatter!

Kategori: Högtider!

Snart är det första advent och dags att börja baka lite goda julkakor och godis. Varför inte inviga första advent med en nybakad lussekatt? Gör kalljästa lussekatter så är lussekatterna färdig jästa på morgonen.
 
 
ca 40 st
150g smör
50g jäst
1 brk Kesella (250g)
2 dl socker
1g saffran (2 påsar)
1 msk vodka
1/2 tsk salt
Ca 18 dl vetemjöl
 
Pensling:
vatten
russin

Början med att smula ner jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm alltihop till ca 37 grander (något högre om du väljer jäst för söta degar).

Häll degspadet över jästen och låt den lösa sig. Stöt saffranet lite i en mortel och häll på vodka och låt det stå i ca 10 minuter. Tillsätt Kesella, socker och salt. Häll saffranet i degskålen och blanda allt noggrant. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen till den blir blank och lätthanterlig. Dessutom ska den släppa från degskålens kanter. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs. Låt jäsa 45 minuter i jämn värme. (Eller låt det jäsa över natten i kylskåpet, tänk på att ha en stor skål så degen har möjlighet att jäsa). 

Knåda degen smidig och dela den sedan i 40 lika stora bitar och forma till kusar. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och garnera med russin. Låt jäsa ytterligare 40 minuter. (Behövs inte om du gör kalljästa lussekatter). Pensla med vatten. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 6 – 8 minuter. Låt svalan under bakduk.

 

Fläskgryta!

Kategori: Kött-/korvrätter!

Detta var farsdag middagen hemma hos oss.
 
Ingredienser:
800g fläskfilé
1 paprika
7 st svamp
2 dl grädde
1 burk gream fraiche paprika chili
1 msk sweet chilisås
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
salt
peppar
pasta för 4 personer
 
Stek fläskfilén i en medel varm stekpanna tills allt är genomstekt och lägg köttet åt sidan. Skiva svampen och paprikan och stek så det blir mjukare och får lite färg. Koka pastan men häll av vattnet 3 minuter innan de är klara inligt förpackningen. Blanda grädde, gream fraiche och sweet chilisås i en gryta och rör ihop till en jämn sås. Grydda såsen med chilipulver, paprikapulver, salt och peppar. Smaka av och grydda efter egen smak. Rör ihop köttet, grönsakerna och pastan. Häll över såsen och rör om.
 
 

Blomkoll!

Kategori: Tillbehör!

 
Ingredienser:
1/2 blomkollas huvud
3 dl creme fraiche
salt 
peppar
1 pakt mozzarella
 
Dela blomkollen i bitar och koka i ca 5 minuter. Rör ihop creme fraiche, salt och peppar efter smak. Lägg blomkollen på en smörjd form, häll på creme fraiche blandningen och avsluta med mozzarella skivor. Grädda i ugnen på 150 grader tills osten har smält och blivit brun. 
 
Perfekt att ha istället för potatis, ris eller bara ha någon extra gott till middagen. 

Chokladens dag!

Kategori: Choklad!

Någon mer än jag som älskar choklad? Klart det är! Alla älskar väl choklad och idag ska vi fira chokladens dag. Det finns så många olika saker man kan göra och allt är gott. Det är den 11 november varje år man firar chokladens dag som är en av våra mest populära godsaker.
 
Här är några bilder på mina chokladbilder.
 

Curry pasta!

Kategori: Pasta!

 
Alltid bra att använda sig av mat som blir över och inte bara alltid slänga. Här kommer ett litet tips på vad man kan använda köttet till.
 
Ingredienser: 2 personer
3 skivor kött, valfritt
2 tsk curry
3 dl creame fraiche
1 dl grädde
1/2 dl curry/mango sås
parmesanost
 
Strimla köttet och stek upp så det blir varmt. Blanda i resten av ingredienserna förutom parmesanost. Rör om hela tiden under uppkokning. Servera med parmesanost och pasta. Enkelt och gott!
 
 

Kladdkakansdag!

Kategori: Choklad!

Kladdkakans dag firas den 7 november varje år. Kladdkakans dag är något som man börjar fira och uppmärksamma mer och mer i sverige. Det finns många olika variater att äta kladdkakor på men det klassiska är kladdkaka med grädde. Jag föredrar att ha kokos instället för ströbröd på mina kladdkakor!
 
Kladdkaka med hallonmousse.
 
Knäck kladdkaka
 
 
Lyxig kladdkaka (romantisk daimkladdkaka) 
 
 
 
 

Pumpagodis!

Kategori: Högtider!

Man kan göra så mycket mer än att skära ut roliga figurer av pumpor. Ta vara på allt när du skär ut och gör goda rätter med köttet. Med kärnorna kan du göra pumpagodis...
 
 
Ingredienser:
pumpakärnor
salt
olja
 
Sortera ut pumpakärnorna och försök få bort så mycket kött som det går. Lägg kärnorna på en plåt, häll på ca 2 msk olja och grydda med salt. Rör om så att alla kärnor får salt och olja på sig. Grädda i ugnen 150 grader i ca 30 minuter. 

Tacosoppa!

Kategori: Förrätter!

 Rester kvar sen helgens taco? Varför inte göra en ny rätt av resterna istället för att endast värma till det.
 
Ingredienser: 4 personer
2 msk tacosås
1 dl creme fraiche
vatten
1 burk majs
ca 300g Tacoköttfärs
2 tomat 
4 tortillabröd
ost
 
Rör tacosås, creme fraiche och vatten i en kastrull. Tillsätt tacoköttfärsen, majs och tomater och låt koka upp under omrörning. Låt stå och sjuda medan du fixar till tillbehör. Lägg ost på halva tortillabrödet och vik ihop, grädda i ugnen 150 grader i ca 10 minuter. 
 
Perfekt taco rätt och självklart kan man lägga i andra goda taco ingredienser om så önskas.