juliasreceptobilder

Matbloggstoppen recipes

Spenat och tomat paj!

Kategori: Paj/pizza!

 
Ingredienser:
1 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
125g smör
300g spenat
3 tomater
4 ägg
3 dl mjölk
2 dl grädde
1 pkt mozzarella
soltorkade tomater
salt
svartpeppar
vitpeppar
 
Blanda de två mjölsorterna med smör till en slät deg helt i en bakmaskin, krydda med 2 krm salt och 2 krm vitpeppar. Ta och smöra en bakform med löstagbar kant. Kavla ut degen på ett mjölat bord, lyft upp och lägg i formen. Se till så att hela formen blir täckt och att det inte går över kanten. Klä in hela kanten med folie så den hålls på plats när du förgräddar. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.
 
Vispa ägg, mjölk och grädde så det blir välblandat, krydda med salt och svartpeppar. Lägg i skivade tomater i formen, toppa med spenat och avsluta med att lägga på äggblandningen. Skiva mozzarella i småbitar och spre ut överst. Grädda i ugnen på 200 grader i 30 minuter, ta ut och sätt på folie och grädda ytterligare 30 minuter. Toppa pajen med soltorkade tomater innan servering.
 
 

Currysoppa!

Kategori: Förrätter!

En god soppa denna kalla vinterdag tackar man inte nej till. 
 
Ingredienser:
3 msk curry
2 dl créme fraiche
3 dl grädde
5 dl vatten
2 tsk salt
2 tsk vitpeppar
pasta till 4 personer
4 morrötter
80g babyspenat
5 skivor gott bröd (jag hade surdegsbröd med linfrön och solros i)
olja
2 msk mjöl
 
Häll i créme fraiche med curry och rör om väll i grytan. Häll i grädde, vatten och krydda med salt och vitpeppar låt koka upp och koka under omröring då och då. Smaka av efterhand så du får den perfekta smaken enligt dig. Blir inte såsen tjock, blanda då mjölet med 1/2 dl kallt vatten och rör nedan ner i soppan så den tjocknar. 
 
Koka upp pastan medan soppan kokar och riv morötterna. Sätt ugnen på 200 grader och skiva brödskivorna på mitten. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper, droppa på olja på hela brödet och krydda med flingsalt. Låt grädda i ugnen i ca 20 minuter.
 
Låt gästerna göra sin egna soppa, lägg pasta, babyspenat och morötter var för sig så kan alla lägga hur mycket man själv vill ha i sin soppa. Självklart kan man toppa soppan med annat tillexempel paprika, svamp. 
 
 
 
 
 

Vinter!

Kategori: Dagens bild!

Älskar denna årstiden och den fina naturen i Sverige.
 
 
 

Wienerbröd med choklad!

Kategori: Choklad!

Kunde ju inte låta bli att göra denna nya efterrätt som man kan hitta överallt på sociala media just nu. Kan ju inte mer än säga att ni kommer att älska detta! Frågan är varför man inte har gjort det tidigare, super gott verkligen! Så ta och köp hem ingredienserna och gör denna till helgen. 
 
 
 
Ingredienser:
180 gram marabou choklad
200g smördeg (eller gör ni egen smördeg, recept hittar ni här).
1/2 dl jordnötter
1 ägg
 
Fick bli en bild förklaring på detta receptet. 
Om du gör egen smördeg börja med att kavla ut degen till en rektangel. Lägg chokladkaka i mitten och skär snett ner från kakan och rakt ner och upp från kakans sidor.
 
 
Ta bort kanterna från smördegen och vik upp flikarna från över och under sidan.
 
Börja sedan överst på chokladkakan och vik in flik efter flik och ta ifrån varannan sida hela tiden så blir det ett fint mönster. Avsluta med att pensla på uppvispat ägg och toppa med hackade jordnötter. Grädda i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader. Servera ljummen med ett glas mjölk kanske. 
 
 
 
 
 

Kycklingenchiladas!

Kategori: Kyckling!

En perfekt rätt som man kan äta en vardag eller varför inte byta ut tacon på fredagkvällen med en god kycklingenchiladas?
 
Ingredienser:
500g kyckling
2 dl créme fraiche tomat och basilika
2 dl créme fraiche nutrall
1/2 gul lök
1 burk majs
1 röd paprika
2 burkar ananas
100g babyspenat
ca 10 tortillabröd
2 dl riven ost
Paprika krydda
salt
svartpeppar
olja
 
Skiva kycklingen i lagom matbitar och grydda med paprika grydda och salt. Stek i olja och stek tills kycklingen är helt genomstekt och vit. Eller kan du lägga in kycklingfiléerna hela i ugnen på 200 grader i ca 30 och sen skiva upp kycklingen i lagom matbitar.
 
Hacka löken i små bitar och stek i olja på svag värme tills löken fått fin brun färg. Rör ihop de två créme fraicherna med löken och majsen. Skiva paprika och ananas och blanda ner i såsen och avsluta med att blanda ner kycklingen. Krydda med salt och peppar efter smak och tycke. 
 
Lägg en remsa med kycklingröran i mitten av tortillan och toppa med några blad babyspenat. Vik in båda kanterna och lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Håller inte bröden ihop kan du sätta i en tändsticka. Toppa med riven ost och svartpeppar. 
 
Servera med en god sallad.
 
 
 
 
 
 
 

Energi smoothie!

Kategori: Måndags smoothie!

Nu är vi "alla" förkylda i detta landet så dags att få i sig lite goda och bra vitaminer.
 
Ingredienser: 4 st 
2 mango
2 bananer
2 tsk riven ingefära
3 dl filmjölk
2 dl mjölk
 
Mossa bananerna och skriva upp mangon. Lägg i filmjölk, mjlök och mango i en mixer och mixar så den blir slät. Lägg i de mosade bananerna och ingefära och rör runt ordentligt. Häll upp i glas och njut.
 

Hemmagjord pasta med skaldjur!

Kategori: Fisk/skaldjur!

Varför inte servera god hemmagjord pasta med skaldjur på lördag? Självklart behöver man inte göra hemmagjord pasta men kan verkligen rekommendera er att göra det ni har tid.
 
Ingredienser: 4 personer
Pasta:
200g vetemjöl
1 tsk salt
2 ägg
100g spenat
200g ricotta
30g parmesan
salt 
svartpeppar 
 
Sås:
2 dl vit vin
1 bit skaldjursbuljong
2 dl vatten
1 dl grädde
200g räckor
200g musslor
100g baby spenat 
 
Sikta mjölet och saltet direkt på arbetsbänken och lägg att i en hög. Lägg äggen i mitten av mjölet och vispa in äggen i mjölet med hjälp av en gaffel. Man kan alltid tillsätta lite vatten om det är svårt att arbeta in mjölet ordentligt. Arbeta ihop degen i cirka 10 minuter så den blir fast och smidig. Det ska vara små luftbubblor i degen så arbeta inte bort dem. Funkar utmärkt att låta degen villa i kylen väl in plastad om det skulle behövas.
 
Dela pastadagen i 4 bitar och kvala ut var och en för sig antingen med en vanlig kavel eller med en pastamaskin. Jag använde mig av en vanlig gavel och bakplåtspapper i mellan, funkade utmärkt med lite tålamod. Tryck ut 5 cm i diametern stora cirklar ur pastan.
 
Hacka spenaten väl och blanda med ricotta, riven parmesan, salt och peppar smaka av så du får den perfekta smaken för dig. Lägg en klick av oströran på varje pasta cirkel och gör små knyten av dem, för att det ska fästa bättre kan man pensla med lite vatten på kanten. Lägg på lite mjöl på pastan och lägg på en handduk när de är klara. 
 
Börja med såsen innan du kokar pastan då den ska vara helt nykokt när du ska börja äta. Lägg vatten, grädde och vit vin i en kastrull och koka upp med skaldjursbuljong. Lägg i musslorna och låt koka upp, krydda med salt och peppar. Koka pastan i cirka 5 minuter. Servera allt med räkor och baby spenat. 
 
 
 
 
 
 

Pasta Carbonara!

Kategori: Pasta!

Man kan ju inte mer än älska pasta! Finns ju så många goda alternativ och speciellt när den är krämig och god med massor av saker. Här får ni ta del av min variant av pasta carbonara.
 
 
Ingredienser: 4 portioner 
400g pasta
2 paket bacon
1 burk ananas
2 klyftor vitlök
1 dl skivad purjolök
4 ägg
2 dl grädde
svartpeppar
vitpeppar
salt
 
Koka upp pastan i saltat vatten och stek baconen i en torr stekpanna. Skiva ananasen och purjolöken. När baconen börjar bli klar lägg i ananasen, purjolöken och pressa i vitlöken. Låt allt steka så det får fin färg. Vispa äggvitorna med grädde lite lätt och grydda med svartpeppar, vitpeppar och salt. Spara äggulorna och skalen för att kunna dekorera med detta sen. 
 
Häll av vattnet för pastan och rör ner pastan i baconen och toppa med grädden och rör om men låt det inte stå på platan, för då får du äggröra med pasta. 
 
Lägg upp på tallrik och toppa med äggulan i skalet. 
 
 

Fläsk med raggmunkar!

Kategori: Kött-/korvrätter!

En super god torsdagsmiddag som man borde äta oftare än vad man gör. 
 
Ingredienser:
5 potatisar
4 ägg
3 dl mjöl
6 dl mjölk
1 lök
1 dl grädde
4 dl vatten
2 msk soja
olja
salt
peppar
600g rimmat sidfläsk
 
Skala potatisen och riv på största delen av rivjärnet. Lägg i en bunke och vispa samman med ägg, mjöl, mjölk och krydda med salt och peppar. Lägg sedan i potatisen I äggröran och rör om. Stek i olja tills de är gyllenbruna och fina.
 
Strimla löken i små bitar och stek i olja tills de är mjuka och fått fin färg. Vispa i grädde, vatten, soja och låt det koka. Krydda med salt och peppar och smaka av. Skiva fläsken och knaperstek den, funkar också att tillaga den i ugnen.
 
Servera allt med en god sallad och varför inte lite lingon. 
 
 
 

Enkel lax!

Kategori: Fisk/skaldjur!

Jag är ingen fisk ätare alls, som ni säkert har märkt då det knappt finns några recept på fisk på bloggen. Men har börjat gilla lax mer och mer! Detta är en super enkel och god fiskrätt som passar perfekt till både vardag som fest.
 
Ingredienser:
600g laxfilé
2 påsar citronsås för lax i ugn
2 dl mild riven ost
1 dl dill
olja
 
Lägg laxen i en ungssäkerform som du har smörjt med olja. Bre på såsen på laxen och toppa med riven ost och dill. Grädda i ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter. Servera med goda grönsaker och pasta.
 
 
 

Kyckling med jordnötssås!

Kategori: Kyckling!

 Här har ni tips på en god söndagsrätt!
 
Ingredienser:
4 kycklingfiléer
2 paket mozzarella
3 paket bacon
curry
1 dl jordnötter
2 dl jornötssmör
1 dl grädde
3 dl vatten
salt 
peppar
 
Gör ett snitt i kycklingfiléerna och lägg i två skivor mozzarella i varje filé. Snurra ihop kycklingen med baconen och sätt några tandbetare i filéerna om det skulle behövas för att mozzarellan ska hålla sig innanför kycklingen. Krydda med salt, peppar och curry och stek i smör på medelhögvärme. Se till så baconen får fin färg på båda sidorna, tar cirka 15 minuter. Sätt ugnen på 200 grader och grädda kycklingen i en ungssäkerform i ca 40 minuter. 
 
Under tiden kycklingen är i ugnen kokar du ihop såsen. Hacka jordnötterna och lägg i en gryta med smör, krydda med salt och peppar. Rör ner grädde, vatten och jordnötssmör och rör till en slät sås. Låt koka upp under omrörning och se till så den blir tjock och god. 
 
Servera med någon form av potatis, grönsaker och vitlöksbröd. 
 
 
 
 

Internationella pizzansdag!

Kategori: Matdagar!

Äter du pizza idag? Då är du inte ensam! Idag äter vi dubbelt så mycket pizza som en vanlig söndag. Nu mera finns det också massor med olika varianter både goda, konstiga och inte så lockande.
 
Så varför göra en hemmagjord pizza  istället för att få ringa och beställa pizza 1 timme innan du vill ha den! Recept på god deg och toppingen hittar du här