juliasreceptobilder

Matbloggstoppen recipes

Mangosorbet!

Kategori: Efterrätt!

Sorbet är en efterrätt som är väldigt lätt att göra och som alla kan äta, då den inte innehåller laktos och gluten. Om du servera sorbeten med färsk eller tinad frukt blir det extra gott! 
Mangosorbet finns även att köpa i affärerna men är det inte roligare att säga att man själv har gjort sorbeten?
Ingredienser:
4-6 portioner
2 stora mogna mangofrukter
saft av 1 citron
1 krm salt
100g socker
3 msk vatten
 
Tillagning:
1 Skala mangofrukterna tunt medan du håller dem över en skål så saften samlas upp. Skär loss fruktköttet från kärnan och lägg det i en matberedare eller mixer tillsammans med saften, pressad citronsaft och salt. Kör till en slät puré och passera den sedan genom en nylonsil ner i skålen.
 
2 Hetta försiktigt upp socker och vatten i en tjockbottnad kastrull under omrörningen tills sockret lösts upp. Koka upp utan att röra och dra sedan kastrullen från värmen. Låt sockerlagen svalna något.
 
3 Häll sockerlagen i mangopurén och rör om noga. Låt purén svalna och sedan stå i kylskåpet i 2 timmar tills den är riktigt kall.
 
4 Om du använder glassmaskin, så häll blandningen i maskinen och följ bruksanvisningen. Frys den annars i en frystålig platsburk, utan lock, i 3-4 timmar eller tills den fått ungefär samma konsistens som issörja.
 
5 Häll blandningen i en skål och rör om med en gaffel eller kör den i en matberedare för att krossa iskristallerna. Ställ tillbaka sorbetblandningen i frysen och frys den i ytterligare 3-4 timmar eller tills den har stelnat. Sätt ett lock på burken om sorbeten inte ska serveras genast. 
 

Vaniljpannacotta!

Kategori: Efterrätt!

En efterrätt som är mycket god att göra och som uppskattas väldigt mycket. En perfekt nyårsefterrätt!

Anta portioner: 4

Färdigt på: 3h

 

Ingredienser

1,5 dl vispgrädde

1 st vaniljstång

0.5 dl rörsocker

2 st gelatinblad

1,5 dl turiks yoghurt

100g frukt till garnering, gärna färska tex: hallon, blåbär, jordgubbar

 

Gör så här:

1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 5 minuter.

2. Koka upp grädde, rörsocker och vaniljstång.

3. Lägg i avrunna och urkramade gelatinblad.

4. Rör om så att de smälter.

5. Lyft ut vaniljstången och resa ur fröna (dela stången på längden och skrapa ut fröna) och lägg tillbaka fröna.

6. Rör om och låt det sen svalna.

7. Fördela grädden i 4 spetsiga glas och ställ in i kulen, minst 2 timmar.

8. Vid servering: garnera med frukt.

 

 

Räksmörgåstårta!

Kategori: Fisk/skaldjur!

4 st smörgåstårt bröd

2-3 dl smör

200g leverpastej

375g bostongurka

6 msk majonäs

10 dl cream fraish

Salt

Peppar

200g julskinka

3 burk räkor

2 msk citronsaft 

dill

1 burk mandariner

Gurka

1 burk cocktailtomater

1 salladshuvud

1 paket skinka

Ost

 

1.  Blanda hälften av majonäs, cream fraish med skivad julskinka, salt och peppar. Blanda sedan i en annan skål resten av majonäsen, crem fraish, citronsaft, dill, 1 1/2 burk räkor, salt och peppar.

2. Lägg en skiva bröd och bredd på smör, leverpastej och bostongurka.

3. Lägg en skiva bröd till och bredd på smör och skinkröran.

4. Lägg en skiva bröd över och bredd på smör och lägg på räkröran.

5. Lägg på den sista skivan bröd och bredd smör runt och på hela smörgåstårtan. Dekorera den med salladsblad, rullad ost och rullad skinka, räkor, mandariner och till sist gurka och tomater

Julmat och julmat!! Idag var det extra gott att äta något annat än julmat så tog och gjorde en god räksmörgåstårta för att variera mig. Ändvände mig av julskinkan som blev över efter julafton men det funkar självklart lika bra med vanlig skinka.

Kyckling lasagne!

Kategori: Kyckling!

5-6 personer

Ingredienser:
1 1/2 - 2 pak färska lasagneplattor
750g kycklingfilé
4-5 tomater
2 mozzarella
5-6 färska champinjoner eller i brk champinjoner
1 brk skivad ananas
ost

Ev. 1 brk majs och 1 gul lök

Sås:
1 1/2 brk cremfresh
2-3 msk tomatpuré
ananasspadet
salt och pepparchampinjonerefter smak

Gör så här:
Sätt ugnen på 200g. Stek kycklingen. Dela allt i bitar och skivor. Koka upp såsen. Smörj en långpanna och vara ingredienser, plattor och sås. Strimlad ost överst. Grädda i cirka 20 minuter eller tills den är gyllenbrun.

 

Ett mycket gott och enkelt recept för att som älskar kyckling!

Varm choklad!

Kategori: Choklad!

Något så enkelt med så gott! För att göra det lite extra gott så kan man lägga på mini marshmallows :)

Kyckling på en bädd av ruccolasallad!

Kategori: Kyckling!

4 st kycklingfiléer 
salt 
peppar 
100 g ruccola 
1 skivad rödlök 
200 g cocktailtomater 
200 g fetaost 
2 dl grädde 
2 dl crème fraiche 
200 g soltorkade tomater, strimlade 
2-3 pressade vitlökar 
Ev hönsbuljong 
salt 
peppar 
7-8 potatisar 
5-6 morötter 
1-2 palsternackor 
Olja från soltorkade tomaterna 
flingsalt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala och skär rotfukterna i stavar och lägg dom på en ugnsplåt.

3. Ringla över oljan och srö över flingsalt.

4. Stek ugnen ca 40 min.

5. Koka upp grädde, creme fraiche, vitlök och soltorkade tomaterna.

6. Stek kycklingen gyllenbrun, lägg i ugnsfast form och stek den klar i ugnen ca 15-20 min.

7. Lägg upp ruccolan på ett serveringsfat, strö på rödlöken, fetaosten och cocktailtomaterna.

8. Skär upp kycklingen i skivor och lägg dom på salladen.

9. Häll över lite av såsen, häll resten av såsen i en såsskål till serveringen.

10. Lägg upp rotfrukterna i en serveringskål.

 

Jag och mina syskon tog och gjorde denna rätt till våra föräldrar igår som blev väldigt uppskattande! 

 

Chokladdoppad lakritskola med havssalt!

Kategori: Högtider!

Ca 60 stycken
1/2 påse eller 3/4 dl turikisk peppar, (hårda lakritskarameller)
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl airap
1 msk kakao
2 tsk smör
 
200g mörk choklad
havssalt

Klä en form, ca 20x20 centimeter, med bakplåtspapper. Krossa karamellerna i en mortel.

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117-120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.

Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen i vattenbad, låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!

Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

 

Detta recept har blivit mycket populärt bland mina lakrits älskade vänner. Så om du tycker om lakrits, kan jag lova dig att du går miste om något om du inte testar dessa ;)

18/12-12

Kategori: Dagens bild!

Vi tog och kokade potatis på ett gammalt vis! Som också bringar mycket värme till vårt hus.

Rocky road!

Kategori: Högtider!

Ca 25 stycken

100g mörk choklad

10 dumlekolor

1 dl minimarshmallows

1 dl jordnötter

 

Smält chokladen på låg värme i vattenbad. Skär dumlekolorna i mindre bitar.

Blanda ner dumlekolor, minimarshmallows och nötter i den smälta chokladen och rör om ordentligt. Klicka ner smeten i små formar eller bred ut den på en plåt med bakplåtspapper. Låt den stelna och skär i mindre bitar.

Julgodis!! Dessa är väldigt goda och passar alla. Man kan göra dem i olika former och storlekar, jag valde att lägga dem i små formar. 

 

Trillingnöt!

Kategori: Högtider!

Det här är en pralinklassiker som är väldigt god i all sin enkelhet.
Ca 35 stycken
Ca 1 1/2 dl hasselnötter
200g ljus choklad eller mörkchoklad
 

1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg nötterna i en långpanna och rosta dem i ugnen i ca 10 minuter eller tills de har fått färg. Låt nötterna svalna lite och gnugga sedan bort skalet med en ren kökshandduk. Lägg nötterna i en skål.

2. Smält chokladen i vattenbad. Låt chokladen svalna lite och häll sedan hälften av chokladen över nötterna. Blanda ordentligt. Lägg chokladnötterna tre och tre på en bricka med bakplåtspapper och ställ in i kylskåpet i 20 minuter. Håll under tiden resten av chokladen smält genom att låta skålen stå kvar över kastrullens fortfarande varma vatten.

3. Skeda lite av chokladen i en lite plastpåse för dekorering och doppa trillingnötterna i resten av chokladen med hjälp av en gaffel. Låt dem droppa av ordentligt och lägg dem på bakplåtspapper igen. Låt dem stelna helt.

4. Doppa påsen med choklad i varmt vatten så den blir flytande och klipp av ett hörn av påsen. Spritsa chokladen över de stelnade pralinerna. Låt stelna igen.

Förvara dem svalt eller i kylskåp.

 
 
 

Wienernougat!

Kategori: Högtider!

 
Ca 60 stycken
100g flagad mandel
125g mörk choklad
250g nougat
 
Klä en form, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper. Rosta den flagade
mandeln i en torr stekpanna. Låt den svalna.
 
Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar. Smält chokladen och
nougaten i vattenbad. När den smält helt, blanda ordentligt och
rör försiktigt ner den rostade mandeln.
 
Häll ner smeten i formen med bakplåtspapper i. Låt den stå i
minst 3 timmar att stelna.
 
Skär nougaten i avlånga bitar, ca 1,5 x 3 centimeter.
Förvara nogaten i kylskåpet. 
 
En gammal Aladdinask-klassiker som är enkel att göra men som smakar väldigt tjusigt. 
 

Runda Pepparkakstryfflar!

Kategori: Högtider!

 

300g mjölkchoklad av fin kvalitet

25g smör

½ dl vispgrädde

2 msk flyttade honung

1 tsk malen kanel

½ tsk malen kardemumma

½ tsk malda nejlikor

½ tsk ingefära

½ vaniljstång

rörsocker

 

Finhacka chokladen. Dela smöret i mindre bitar och lägg smör och choklad i en bunke. Häll grädde och honung i en liten tjockbottnad kastrull. Lägg i kryddorna. Skär upp vaniljstången och lägg i den. Koka upp grädden. Ta ur vaniljstången och häll grädden över chokladen och rör ihop till en slät smet. Lägg på plastfolie och låt den svalna i rumsvärme tills den stelnat.

 

Gör klickar med en sked eller använd en sprits och spritsa ut lagom stora klickar på en tallrik. Ställ i kylen att stelna. Ta ut chokladklickarna. Rulla till lagom stora kulor och rulla de sedan i rörsocker.

 

Låt dem stå i rumstemperatur i en timme för att torka.

En annan variant av pepparkakstryffel, som jag tyckte blev mycket god! 

 

Vit chokladtryffel!

Kategori: Högtider!

 

Ca 15 stycken.

½ dl vispgrädde

50g smör

½ dl mascarpone

150g vit choklad

1 dl florsocker

Rivet skal från 1 apelsin eller ½ dl fint hackade pistagenötter

Ytterligare 150g vit choklad

 

Koka upp grädde, smör och mascarpone i en lite kastrull. Rör ner choklad och florsocker och smaksätt med apelsin eller pistagenötter. Jag valde apelsin då det ger en smack av jul.

Häll upp smeten i en skål och låt den svalna. Sätt in i kylskåpet i ca 2 timmar.

Ta smeten med en sked och rulla mellan händerna till jämna bollar. Ställ dem att torka i rumstemperatur i ca 1 timme. 

Smält resten av den vita chokladen i vattenbad. Låt choklad svalna och rör om ordentligt.

Doppa bollarna i chokladen med hjälp av en gaffel eller tandpetare. Se till att de täcks helt med choklad. Låt dem rinna av och lägg upp dem på ett galler eller bakplåtspapper. Låt tryfflarna stelna innan du lägger dem i en burk med lock.

Förvara dem i kylskåpet. 

Kardemummatryffel!

Kategori: Högtider!

 

Ca 40 stycken

300g mjölkchoklad av fin kvalitet

25g smör

½ dl vispgrädde

2 msk flyttade honung

½ msk finstött kardemumma

½ vaniljstång

 

150g mörk choklad till dopping

Kakaopulver eller råsocker att rulla i

 

Finhacka chokladen. Dela smöret i mindre bitar och lägg smör och choklad i en bunke.,Häll grädde och honung i en liten tjockbottnad kastrull. Lägg i kardemumman. Skär upp vaniljstången och lägg i den. Koka upp grädden. Ta ur vaniljstången och häll grädden över chokladen och rör ihop till en slät smet.

Lägg på plastfolie och låt den svalna i rumsvärme tills den stelnat. Gör klickar med en sked eller använd en sprits och spritsa ut lagom stora klickar på en tallrik. Ställ i kylen att stelna. Ta ut chokladklickarna. Täck händerna med kakao och rulla klickarna till runda kulor. Låt dem stå i rumstemperatur i ca en timme för att torka.

Smält chokladen till doppningen i vattenbad. Låt den svalna lite. Doppa kulorna i den smälta chokladen, använd gärna en gaffel till hjälp. Låt överflödig choklad rinna av innan du lägger upp kulorna på en tallrik.

Låt dem stelna lite innan du rullar i kakao eller råsocker. Förvara svalt eller i kylskåp.

Lycka till!

Mysig snöbild!

Kategori: Dagens bild!

 
Se det snöar, se det snöar, det var väl roligt. Hurra! Japp massor av snö, så det är bara till att skotta!
 
Tyvärr har jag inte hunnit lägga upp recepten på julgodiset denna veckan. Men det kommer ett recept på julgodis ikväll som jag även la upp förra året. Så länge får ni njuta av denna mysiga snöbilden. 

Pepparkaksdeg!

Kategori: Högtider!

Passar perfekt till att göra pepparkakor eller pepparkakshus med! 


200g smör eller margarin

2 dl vatten

4 dl socker

2 dl ljus sirap

1 ½ msk malen kanel

1 msk malen kardemumma

1 msk malen ingefära

1 msk malen kryddnejlika

1 msk bikarbonat

Ca 12 dl vetemjöl

 

1. Smält smöret eller margarinet och ta kastrullen från värmen. Tillsätt vattnet, sockret, sirapen och kryddorna. Rör om och ställ åt sida att svalna.

2. Blanda bikarbonatet och vetemjölet i en bunke. Tillsätt den svala vätskan och rör samman till en slät deg. Täck degen väl och ställ kylskåpskallt i minst 1 dygn, gärna längre. Sen är det bara till att börja baka.

Lycka till!