juliasreceptobilder

Matbloggstoppen recipes

Lakrits kola!

Kategori: Högtider!

Kola på 5 minuter kan det bli bättre?
 
Ingredienser: 
50g smör
50g marabou lakrits (Funkar även men annan smak om detta önskas) 
2dl socker
2 msk kakao
4 msk vetemjöl
1 dl sirap
flingsalt
 
Gör så här
Kokan samma alla ingredienser och kulprovet efter 5 minuter. Kan behövas koka längre än 5 minuter. Häll upp på en plåt med bakplåtspapper och strö över flingsalt. Låt svalna! Skär upp i bitar och förvara kallt. 
 

Äggmuffins!

Kategori: Frukost!

Här kommer ett frukost/lunch tips!
Någon mer än jag som försöker hitta bra kalla lunch tips? Testa någon nytt genom att göra omeletten i en muffins form! Toppen resultat.
 
Ingredienser:
2 ägg
1/2 tomat
broccoli
paprika
vit peppar
salt 
 
Skiva grönsakerna i bitar och lägg ner i tre muffins formar. Vispa ägg, vitpeppar och salt och häll över. Ställ in i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Äggen ska stelna, låt svalna innan de äts eller ställs i kylen. 

Lussekatter!

Kategori: Högtider!

Älskar lukten av saffran så kunde inte låta bli att baka lussekatter!
Ca 40st
Ingrediser:
150g smör eller margarin
50g jäst
5 dl mjölk
1 brk kesella
2 dl socker
1 g saffran (2påsar)
1/2 tsk salt
ca 18 dl vetemjöl
1 ägg (till pensling)
russin 
 
Gör så här
Början med att smula ner jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm alltihop till ca 37 grander. (Något högre om du väljer jäst för söta degar).

Häll degspadet över jästen och låt den lösa sig. tillsätt Kesella, socker och salt. Stöt saffranet lite extra i en mortel och häll på konjaken och låt det stå en stund. Häll saffranet i degskålen och blanda allt noggrant. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen till den blir blank och lätthanterlig. Dessutom ska den släppa från degskålens kanter. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs. Låt jäsa 45 minuter i jämn värme.

Knåda degen smidig och dela den sedan i 40 lika stora bitar och forma till kusar. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och garnera med russin. Låt jäsa ytterligare 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 6 – 8 minuter. Låt svalan under bakduk.

 

Jag och min lillebror fick för oss att göra alfabetet! (men struntade i Q och W).

 

Enkel pastasås!

Kategori: Pasta!

 
Ingredienser: 
1 person 
 
3 msk naturell kvarg
1 burk crem frach
salt 
peppar
1 msk papprikabulve
5 bitar squach
1/4 paprika
smör
 

1. Skiva paprika och squach i bitar, stek i lite smör så de får färg. Blanda i de andra ingredienserna och låt koka upp.Koka valfri pasta under tiden.
2. Rör ner den kokta pastan i såsen och låt stå några minuter innan servering. 
 

Snickers!

Kategori: Småkakor!

(Tyvärr inte den bästa bilden men grymt goda).
 
Ingredienser
2,5 dl jordnötssmör
2 dl ljus sirap
3/4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 dl kokosflingor
7 dl cornflakes (valfri sort)
200g mörk choklad
 

1. Koka jordnötsmör, sirap, socker och vaniljsocker så det blir löst. Ta bort från platan och blanda ner de övriga ingredienserna. Se till så att cornflakesen blir riktigt sönder delade.
2. Häll upp i en form med bakplåtspapper och låt stå i kylen i ca 1 h.
3. Smält mörk choklad och bre på över kakan, ställ in i frysen tills servering. 

Korvgryta på det man har hemma!

Kategori: Kött-/korvrätter!

Dagens lunch till mig och pappa! Tips på vad man kan använda rester till! Nu tog jag saker jag själv hade hemma, självklart kan man ha andra grönsakerr som man gillar eller byta ut korven mot något annat kött. 
Ingredienser:
2 kryddkorvar
1 lite paprika
1 tomat
10 kvistar broccoli
1 mozzarella
 
Sås:
1 dl vatten
1 dl grädde
3 msk tomat sås 
2 klyftor vitlök
salt
vitpeppar
papprika pulver
timjan 
 
Gör så här:
1. Skiva korv, paprika, tomat och broccoli i lagom stora matbitar och lägg dem i en smord ugnsform.
2. Blanda i en skål ingrediensrena till såsen, krydda efter smak och gå efter vilka kryddor du själv gillar eller har hemma. Häll över såsen i ugnsformen och avsluta med skivad mozzarella. Sätt i ungen på 225grader i ca 20 minuter.
 
Eftersom vi hade potatis över sen igår så blev det stekt potatis till detta men smak av paprika och timjan.
 
 

Pepparkaks kladdkaka!

Kategori: Choklad!

Vad passar bättre än pepparkaks kladdkaka nu när julen närmar sig och det är kladdkakans dag!
 
Ingredienser:
150 g smält smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl mjöl
4 ms kanel
2 tsk kardemumma 
2 tsk ingefära, malen
2 tsk kryddnejlika, malen 
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smör och låt det svalna av. Blanda uner tiden kakao, vaniljsocker och socker. Tillsätt smöret och sedan ett ägg i taget. Avsluta med mjölet, kanel, kardemumma, kryddnejlika och ingefära. Smaka av så du känner smaken av peppakaka, kan vara att man behöver mer kryddor. Häll smeten i muffinsformar.
 
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter. Ta ut muffinsen och strö på smulor från pepparkakor och sätt in dem i ca 5 min till.

Halloween kladdkemuffins!

Kategori: Högtider!

 
Ca 10-12 st
Kladdkaka:
150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl mjöl
1 tsk salt
 
Glasyr:
200g vit choklad
100g ljus choklad
2 dl grädde
100g smör 
1/2 packet kladdkake ballerina
 
Degoration:
Florsocker
Fysalis
 
Gör så här kladdkaka:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret så det hinner svalan lite. 
2. Blanda kakao, vaniljsocker och socker. Rör i smöret och tillsätt äggen. Rör runt efter varje ägg. Sikta tillslut i mjölet. 
3. Häll smeten i muffinsformar och grädda dem i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Kladdkakan stelnar lite när de är i kylen så låt dem vara riktigt kladdiga när du tar ut dem. Låt svalan och gör glasyren under tiden. 
 
Gör så här glasyr:
1. Värm upp grädde tills den börja koka. Rör hela tiden så det inte brännsvid. 
2. Hacka vit och ljus choklad fint och rör ner i den varma grädden. Tillsätt smöret i bitar och rör tills alt är en slät smet.  
3. Hacka kladdkake ballerina och strö ut på kladdkakorna och blanda även i lite i glasyren.
4. Häll glasyren över muffinsen. Låt muffinsen svalan tills glasyren har stelnat ca 3 timmar.
5. Dekorerar dem innan servering.