Lussekatter!

Älskar lukten av saffran så kunde inte låta bli att baka lussekatter!
Ca 40st
Ingrediser:
150g smör eller margarin
50g jäst
5 dl mjölk
1 brk kesella
2 dl socker
1 g saffran (2påsar)
1/2 tsk salt
ca 18 dl vetemjöl
1 ägg (till pensling)
russin 
 
Gör så här
Början med att smula ner jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm alltihop till ca 37 grander. (Något högre om du väljer jäst för söta degar).

Häll degspadet över jästen och låt den lösa sig. tillsätt Kesella, socker och salt. Stöt saffranet lite extra i en mortel och häll på konjaken och låt det stå en stund. Häll saffranet i degskålen och blanda allt noggrant. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen till den blir blank och lätthanterlig. Dessutom ska den släppa från degskålens kanter. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs. Låt jäsa 45 minuter i jämn värme.

Knåda degen smidig och dela den sedan i 40 lika stora bitar och forma till kusar. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och garnera med russin. Låt jäsa ytterligare 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 6 – 8 minuter. Låt svalan under bakduk.

 

Jag och min lillebror fick för oss att göra alfabetet! (men struntade i Q och W).

 

Kommentera inlägget här :