Nutella semlor!

Så många nya varianter av semlor det finns nu. Så här har ni ännu en variant.
 
15 st
Ingredienser:
50g jäst
100g margarin eller smör
3 dlmjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
ca 1 liter vetemjöl
1 dl nutella
Pensling:
ägg
fyllning:
150g mandelmassa
2- 3 msk nutella
Garnering
2 dl vispgrädde
florscoker 
 

Ugnstemperatur: 250 °C

Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet, häll i mjölken och ljumma degspadet till fingervärme, 37 °C. Häll det över jästen. Rör tills den är upplöst. Tillsätt salt, socker, nutella och ägg. Blanda i hjorthornssalt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidigt och blank. Låt det jäsa 30 minuter under bakduk.

Ta upp degen på arbetsbänken och knåda den med resten av mjölet. Forma stora släta bullar. Lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, 30-40 minuter. Pensla dem med uppvispat ägg.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 °C, 10-12 minuter. Låt dem kallna under bakduk på galler.

Skär av lock på bullarna. Gröp försiktigt ur inkråmet. Blanda en del av det med mandelmassa, nutella och mjölk till en smidig smet. Det går snabbt och enkelt att göra i matberedare. Fyll semlorna. Spritsa eller klicka vispad grädde på de fyllda bullarna. Lägg på locken. Sikta över florsocker.

 

Kommentera inlägget här :